Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τα μυστικά για αποδοτική επένδυση - Του Dr. Matthias Kelm*

Αρχική | Οικονομία | Τα μυστικά για αποδοτική επένδυση - Του Dr. Matthias Kelm*

Όσοι επενδυτές ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους πρώτα ορισμένα δεδομένα που «στενοχωρούν»:

Ακόμα και υποτιθέμενες επενδύσεις χωρίς ρίσκο, όπως κρατικά ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, μετρητά ή ακίνητα, δεν είναι καθόλου ασφαλείς.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μελλοντικές αποδόσεις επενδύσεων με βεβαιότητα, ούτε και οι καλοπληρωμένοι ειδικοί των χρηματαγορών.

Οι περισσότεροι διαχειριστές περιουσίας που κερδοσκοπούν ενεργά επιτυγχάνουν μακροπρόθεσμα αποδόσεις κάτω από τον μέσο όρο των χρηματαγορών.

Ο οικονομολόγος Eugene Fama βραβεύτηκε πρόσφατα με Νόμπελ για μια θεωρία, από την οποία προκύπτουν αυτά ακριβώς τα δεδομένα. Η οικονομική θεωρία της Αυστριακής Σχολής (Ludwig von Mises, Friedrich Hayek) υποστηρίζει επίσης αυτά τα βασικά ευρήματα.

Πολλοί επενδυτές αγνοούν αυτά τα πραγματικά δεδομένα και γι' αυτό τον λόγο απογοητεύονται ξανά και ξανά. Αργά ή γρήγορα καταγράφουν απροσδόκητες ζημιές από επενδύσεις που θεωρούσαν άνευ κινδύνου, οι οποίες όμως αποδείχθηκαν εντελώς ανασφαλείς. Πληρώνουν υψηλά έξοδα για χρηματοοικονομικά προϊόντα που βασίζονται σε άχρηστες προβλέψεις. Αναλαμβάνουν τις μεγάλες δαπάνες των ενεργών διαχειριστών περιουσίας και επιτυγχάνουν έτσι σε βάθος χρόνου μόνο αποδόσεις κάτω από τον μέσο όρο των αγορών.

Από την άλλη μεριά, επενδυτές που λαμβάνουν υπόψη τους αυτά τα πραγματικά δεδομένα, μπορούν να επιτυγχάνουν υψηλότερες αποδόσεις με χαμηλότερα έξοδα και μικρότερο ρίσκο. Δεν επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε λίγες υποτιθέμενες «ασφαλείς» μορφές επενδύσεων, αλλά μειώνουν το ρίσκο τους με ευρεία διασπορά σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες επενδύσεων. Δεν πληρώνουν υψηλά έξοδα για αμοιβαία κεφάλαια με ενεργή διαχείριση, αλλά χαμηλά έξοδα για αμοιβαία δείκτη (index funds). Αναλαμβάνουν μικρότερες δαπάνες και επιτυγχάνουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τους περισσότερους ενεργούς διαχειριστές περιουσίας, επενδύοντας σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με σταθερή κατανομή, η οποία καθορίζεται αρχικά και τηρείται κατόπιν με συνέπεια.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας ρεαλιστικής προσέγγισης είναι, όμως, για διάφορους λόγους δύσκολη για έναν μεμονωμένο επενδυτή. Δεν είναι εύκολο να καθορίσει κανείς την κατάλληλη αρχική κατανομή, που να περιλαμβάνει πολλές επενδυτικές κατηγορίες εντός των βασικών ειδών των μετοχών, ομολόγων και πραγματικών αξιών. Απαιτείται μια εκτενής έρευνα αγοράς για την επιλογή του καλύτερου αμοιβαίου δείκτη (index fund) για κάθε επενδυτική κατηγορία. Τέλος, απαιτείται εξαιρετική πειθαρχία για να διατηρήσει κανείς την αρχικά καθορισμένη κατανομή χωρίς αλλαγές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δαμάζοντας τα συναισθήματα και ακολουθώντας μόνο την λογική, αγοράζοντας αυτό που οι περισσότεροι πωλούν και πουλώντας αυτό που οι περισσότεροι αγοράζουν, ακόμα και σε περιόδους με σημαντικές ζημιές.

Επαγγελματίες διαχειριστές περιουσίας μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να εφαρμόσουν την περιγραφόμενη ρεαλιστική προσέγγιση. Για μια ατομική διαχείριση απαιτείται ένα ελάχιστο μέγεθος χαρτοφυλακίου μερικών εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να είναι δυνατή η εκτέλεση των συναλλαγών που χρειάζονται πότε-πότε για την διατήρηση της σταθερής κατανομής („rebalancing“) χωρίς αποτρεπτικά κόστη συναλλαγών που μειώνουν αισθητά την απόδοση. Για μικρότερα ποσά επένδυσης υπάρχουν εν τω μεταξύ αμοιβαία κεφάλαια που εφαρμόζουν με συνέπεια την περιγραφόμενη προσέγγιση: αποτελεσματική διασπορά, χαμηλά έξοδα, καμία κερδοσκοπία βάσει προβλέψεων.

*Dr. Matthias Kelm, Independent Economic Advisor, Tareno (Luxembourg) S.A., matthias.kelm@tareno.lu, www.dii.lu

Ο Matthias Kelm είναι ένας ανεξάρτητος οικονομολόγος και επενδυτικός σύμβουλος, με εμπειρία ως σύμβουλος επιχειρήσεων (στην McKinsey) και Γενικός Διευθυντής Οικονομικών. Σπούδασε οικονομικά στo St. Gallen (Ελβετία), HEC (Γαλλία) και Cambridge (Αγγλία). Έλαβε και το Ph.D. του από το Cambridge, με μια διατριβή για «Institutional Determinants of Economic Evolution» στην παράδοση του Schumpeter και Hayek. Παράλληλα με την έρευνά του, εφαρμόζει την οικονομική θεωρία της Αυστριακής Σχολής στην διαχείρηση περιουσίας. Σε συνεργασία με την Tareno (Luxembourg) S.A., δημιούργησε πρόσφατα το Diversified Index Investing – Equities/Bonds/Real Assets, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με άδεια διανομής για Λουξεμβούργο, Γερμανία και (σύντομα) Ελβετία.

Ημερησία
Αποστολή: Πάνος Ευαγγελόπουλος





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0