Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η ΤτΕ έσωσε τα δημοσιονομικά - Του Γιώργου Καισάριου

Αρχική | Οικονομία | Η ΤτΕ έσωσε τα δημοσιονομικά - Του Γιώργου Καισάριου

Ας αρχίσουμε με τα εύκολα. Αν κανείς κοιτάξει τον τελευταίο ισολογισμό της ΤτΕ θα διαπιστώσει ότι τα συνολικά κέρδη για το 2013 ήταν 831 εκατ. ευρώ. Επίσης αν δει την διάθεση κερδών, θα διαπιστώσει το εξής:

 

 

 



 

Οι μέτοχοι πήραν μεν περίπου 9,9 εκατ. σε μέρισμα, αλλά το ελληνικό κράτος πήρε 831 εκατ. ευρώ .

Το γιατί πήρε το ελληνικό κράτος αυτό το ποσό το έχω εξηγήσει πολλές φορές, αλλά δεν μπορώ να γίνω πιστευτός. Τα πήρε διότι η ΤτΕ (όπως όλες οι κεντρικές τράπεζες) είναι απλά ένα μέρος της κρατικής μηχανής (μια ανεξάρτητη αρχή) και όλο το πλεόνασμα από τις όποιες δραστηριότητες έχει (στην προκειμένη περίπτωση, τραπεζικές δραστηριότητες) επιστρέφουν στο κράτος.

Άρα εκ πρώτης όψεως θα ήθελα πολύ να σταματήσει η συνωμοσιολογία ότι η ΤτΕ ανήκει στους μασόνους, τους Εβραίους, τα σκοτεινά συμφέροντα και στους κατοίκους του πλανήτη Άρη.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι ένας από τους λόγους για το κλείσιμο της "ψαλίδας", τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι αυτό το μέρισμα που πήρε το υπουργείο οικονομικών από την ΤτΕ. Χωρίς αυτά τα 831 εκατ. ευρώ, δεν θα έκλεινε η ψαλίδα στα δημόσια δημοσιονομικά.

Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με κάτι που σας έχω από την αρχή αυτής της κρίσης, το ότι δηλαδή η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να τακτοποιηθεί μόνο με την χρήση της δημιουργικής λογιστικής της κεντρικής τράπεζας (και κούρεμα κεφαλαίου).

Ειδική αναφορά στο πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό (και σε κάποιο βαθμό έχει ήδη γίνει), είναι το άρθρο με τίτλο: Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ελληνικό αδιέξοδο (IV), καθώς και όλα τα υπόλοιπα άρθρα της ίδιας σειράς με τον ίδιο τίτλο.

Το γιατί έβγαλε τόσα πολλά λεφτά η ΤτΕ δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε η ΤτΕ, σαν ένα επιμέρους εργαλείο για να βγει η χώρα από την κρίση, δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.

Θα μου πείτε ορισμένοι, ότι δεν μας αφήνουν οι Ευρωπαίοι. Εγώ σας ανταπαντώ, ότι ακόμα κι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν τι θεωρητικά μπορεί να γίνει, ειδικά αν κάποιος δεν τους το δείξει και δεν το ζητήσει...


george.kesarios@capital.gr

Capital.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0