Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ο πλανήτης ιδρώνει, ο χρόνος πιέζει - Του Σπύρου Γκάρου, Νυρεμβέργη

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | Ο πλανήτης ιδρώνει, ο χρόνος πιέζει - Του Σπύρου Γκάρου, Νυρεμβέργη

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΙΔΡΩΝΕΙ - Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ.
ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ;



Στη Βαρσοβία της Πολωνίας διενεργήθηκε μεταξύ 11 και 23 Νοεμβρίου 2013 η 19η διάσκεψη κορυφής για το κλίμα. Ακριβώς τις ημέρες που ο τυφώνας “Haiyan“ ισοπέδωνε τις Φιλιππίνες νήσους και άφηνε πίσω του 5 200 νεκρούς και 1 600 αγνοούμενους.
Ο στόχος των διασκέψεων είναι, όπως πάντα ο ίδιος, δηλαδή η εφαρμογή των συμφωνιών του Κιότο από το 1997 και η εφαρμογή του συμβολαίου, που το 1995 στο Μόντρεαλ υπογράφτηκε από 189 χώρες, να μειώσουν μέχρι το 2012 τους ρύπους CO2 που δημιουργούν την υπερθέρμανση του Πλανήτη. Αλλά πως;..Οι γίγαντες τις βαριάς βιομηχανίας, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ρωσία, ο Καναδάς, Βραζιλία/Μεξικό και ακολουθούν τα τελευταία χρόνια η Κίνα και οι Ινδίες. Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα με τα αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2),το Μεθάνιο (CH4), και το μονοξείδιο του αζώτου (Ν2Ο) οι εκπομπές των οποίων αυξάνονται, συμβάλουν στο κλίμα του θερμοκηπίου και στην καταστροφή του Πλανήτη.Το Μάιο 2013 τα Ηνωμένα Έθνη χτύπησαν το καμπανάκι. Για πρώτη φορά μετά από 25 εκατομμύρια χρόνια το διοξείδιο του άνθρακα CO2 υπερέβη τα 400-ppm* Η άνοδος θα συνεχιστεί αν δεν αλλάξουμε πολιτική. Αυξάνεται στην ατμόσφαιρα η ποσότητα του CO2; Αυτομάτως αυξάνεται και η θερμοκρασία. Το διοξείδιο του άνθρακα θα πρέπει να παραμείνει κάτω από τα 450 ppm, οι μετρήσεις γίνονται από τους πλέον μοντέρνους σταθμούς, όπως είναι ο Mauna Loa στη νήσο Hαwaii. Σκεφτείτε, όταν μισός βαθμός υπερθέρμανη, όπως σήμερα παγκόσμια συμβαίνει, δημιουργεί φυσικές κατστροφές, κυκλώνες, πλημμύρες, ξηρασία κ.α, τι θα συμβεί όταν η θερμοκρασιία αυξηθεί στους 3 βαθμούς. τα τεράστια φράγματα, η υπερκατανάλωση σε ενέργεια,  η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους, οι αεροπορικές συγκοινωνίες και η Γεωργία, όλα αυτά που συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλοντος μας κοστίζουν ετησίως 900 δισεκατομμύρια δολλάρια, με λίγα λόγια αυτά τα επενδύουμε για στην καταστροφή μας.   

Η οικονομία και η τεχνολογία έχουν προσφέρει πολλά αγαθά στην ανθρωπότητα, αντιθέτως, η βιομηχανική ανάπτυξη έχει καταστρέψει το 1/3 της φύσης του πλανήτη και έχει δημιουργήσει ένα κλιματικό χάος.
Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού στη γη, από 300 εκατομμύρια, την εποχή της γέννησης του Χριστού, στα 7 δισεκατομμύρια έχει φέρει πολλά αρνητικά στο κλίμα και στο περιβάλλον. Υπολογίζεται, ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός στη γη θα αυξηθεί στα 9 δισεκατομμύρια. Θα μπορέσει μελλοντικά η μητέρα γη να συντηρήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους; Θα μπορέσει να προσφέρει αυτά που είναι για τη ζωή απαραίτητα; Την τροφή  και το πόσιμο νερό; Οι φυσικές καταστροφές  ήδη χτυπούν την πόρτα μας. Βρισκόμαστε στην αρχή...Είναι πολλά τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.Τι θα γίνει με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας; Ήδη ο πλανήτης έχει γίνει μία  τεράστια χωματερή. Έχουμε χάσει πλέον τον έλεγχο.

Πρίν 200 χρόνια οι επιστήμονες είχαν αρχίσει να ασχολούνται και να ερευνούν γύρω από το κλίμα του πλανήτη, ιδιαίτερα τη γήινη ατμόσφαιρα. Είναι γεγονός ότι η μεταβολή του κλίματος επηρεάζει  ανάλογα την πολιτική και οικονομική ζωή των ανθρώπων.

Μήπως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης καταστροφής και δε μας το λένε; Υπάρχουν, και ήδη έχουν αρχίσει, πολλές προσωπικότητες, επιστήμονες, κλιματολόγοι, μετεωρολόγοι και άλλοι να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου. Οι παρατηρήσεις που γίνονται στο Βόρειο Πόλο και την Ανταρκτική δείχνουν πόσο απειλιτικά πλησιάζουν  οι κλιματικές αλλαγές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας: Of Science στις ΗΠΑ, Ralph J. Cicerone, έκανε έκκληση στους κυβερνήτες όλων των χωρών της γης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη σωτηρία του κλίματος. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία.. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος. 

Την ίδια έκκληση έκανε και ο  Γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac, στις 2. Φεβρουαρίου 2007 στο Παρίσι.

...Πολίτες αυτού του πλανήτη: “Η ημέρα πλησιάζει που δε θα μπορούμε πλέον να ελέγξουμε τις κλιματικές αλλαγές... Οι πολιτισμοί πεθαίνουν, όχι μόνον από τους πολέμους...”                                         (Jacques Chirac. Paris 2. Februar 2007)

Να μην ξεχνάμε τη μεγάλη κίνηση που έκανε για το κλίμα, και έγραψε βιβλία σε ότι αφορά την υπερθέρμανση και τις καταστροφικές της επιδράσεις επι του πλανήτη, ο νομπελίστας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.

Θα πρέπει στο εγγύς μέλλον να ετοιμαζόμαστε για πιο έντονες καταστροφικές αλλαγές στη φύση και στο περιβάλλον. Ο ημερήσιος τύπο της Γερμανίας πριν λίγες ημέρες, είχε χρωματίσει με κόκκινο τις νότιες περιοχές τη Ευρώπης, μαζί βέβαια και την Ελλάδα. Τους θερινούς μήνες έγραφε, θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη νερού. Υπολογίζεται, ότι η έρημος Σαχάρα θα επεκταθεί στη Νότιο Ισπανία και Πορτογαλία.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει είναι οι πρόσφυγες από το Νότο προς το Βορά. Από την υπερθέρμανση μέχρι το 2020 πολλοί παγετώνες θα λιώσουν, όπως αυτοί στις Άλπεις  στη Γερμανία/ Αυστρία. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει και πολλές παραθαλάσσιες χώρες θα έχουν προβλήματα. Οι ασθένειες και τα μικρόβια θα πολλαπλασιαστούν, μία αλλαγή του κλίματος θα είναι καταστροφική, κάτι που δεν μπορεί ο νους του ανθρώπου να το συλλάβει.
Γεγονός είναι, ότι αυτά που σήμερα στο κλίμα συμβαίνουν, είναι όλα “ανθρωπογενή”. 

(*) ppm  = (parts per million - μέρη στο εκατομμυριοστό).

Σπύρος Γκάρος





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0