«Θύματα» και «εκρήξεις» από το βιβλίο του Κουφοντίνα
Ακόμη και μόνο το όνομα του συγγραφέα θα ήταν αρκετό για να προκαλέσει αναταραχή, πολλώ δε μάλλον όταν το βιβλίο του είναι αυτοβιογραφικό, τόσο ως ατόμου αλλά και ως οργάνωσης: Το «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» του Δημήτρη Κουφοντίνα, ήδη από τις πρώτες ώρες της κυκλοφορίας του, αποδεικνύεται βόμβα μεγατόνων.
Οι αντιδράσεις από κάθε γωνία του πολιτικού και κοινωνικού στερεώματος αφορούν στο έντονα αμφιλεγόμενο πρόσωπο του ίδιου του Κουφοντίνα, στο εκρηκτικό περιεχόμενο του βιβλίου, στον πρόλογο που συνέγραψε στέλεχος συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ και, βέβαια, στο εξώφυλλο που συνέθεσε ο γιός του συγγραφέα, ο Έκτορας Κουφοντίνας-Σωτηρόπουλος, συνδυάζοντας μια σκηνή από αντάρτικο γλέντι με την πύλη του Πολυτεχνείου και μια βαθυκόκκινη σημαία.
Ένα από τα ελάχιστα σφάλματα που διέπραξε η 17Ν, όπως γράφει ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο ευμέγεθες (480 σελίδων) βιβλίο των απομνημονευμάτων του, ήταν ο τυχαίος και άδικος θάνατος του αθώου Θάνου Αξαρλιάν κατά την επίθεση στον τότε υπουργό Γιάννη Παλαιοκρασσά. Αντιθέτως, κατά τη γνώμη του Κουφοντίνα τα υπόλοιπα θύματα της 17Ν ήταν προσεκτικά επιλεγμένοι στόχοι που έπρεπε να εξοντωθούν στο όνομα της επανάστασης. Ακόμη και για τον Παύλο Μπακογιάννη, ο Κουφοντίνας γράφει ότι τιμωρήθηκε για το ρόλο του ως βασικού συνεργάτη του Γιώργου Κοσκωτά.
Όπως ήταν φυσικό, ο γιός του δολοφονηθέντα, Κώστας Μπακογιάννης εξερράγη: «Προς τον Οίκο Λιβάνη: Ματωμένο βιβλίο, ματωμένα χρήματα. Να τα χαίρεστε» έγραψε στην προσωπική σελίδα του στο facebook. Σε παρόμοιους αλλά στους γνώριμους για τον ίδιον τόνους, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, ανάρτησε το post «ένας δολοφόνος, που πυροβολούσε τα ανύποπτα θύματά του πισώπλατα, κυκλοφορεί την 'αυτοβιογραφία' του με φωτογραφία στο εξώφυλλο... αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ντροπή για τις εκδόσεις Λιβάνη. ΝΤΡΟΠΗ. Αυτή δεν είναι καπηλεία. Είναι ΑΝΑΓΟΥΛΑ».
Το «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» προκάλεσε σφοδρή επικοινωνιακή σύγκρουση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή κυρίως την εμπλοκή του Νίκου Γιαννόπουλου, ιδρυτικού μέλους της συνιστώσας «Ρόζα», ο οποίος υπογράφει τον πρόλογο του βιβλίου. Στο κείμενό του με τίτλο «17 ιδιαιτερότητες», ο κ. Γιαννόπουλος υποστηρίζει ότι «ο Κουφοντίνας είναι ένας απολύτως κανονικός και, παράλληλα, εντελώς διαφορετικός άνθρωπος». Ο ίδιος, δε, χαρακτηρίζει το βιβλίο ως «κυριολεκτικά έναν σπάνιο συνδυασμό βιωματικής αφήγησης, πολιτικής ιστορίας και ιδεολογικής αναζήτησης, φωτεινό δείγμα λαϊκότητας και λογιοσύνης».
Επικρίνοντας δριμύτατα τις απόψεις του Νίκου Γιαννόπουλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μάκης Βορίδης επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, με υπονοούμενα για υπόθαλψη της τρομοκρατίας και με φράσεις όπως «δεν σας αρέσει η αστυνομία γιατί είστε φίλοι με τους τρομοκράτες και προλογίζετε τα βιβλία τους». Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέλαβε να υπερασπιστεί την υπόληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδοντας τις δηλώσεις Βορίδη σε «ακροδεξιό παραλήρημα», η κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει τον Νίκο Γιαννόπουλο από το κόμμα του, «μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματός του που αποδεδειγμένα έχουν τοποθετηθεί υπέρ των δολοφόνων της 17 Ν». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, με εμφανή ειρωνία, διευκρίνησε ότι «ο κ. Ν. Γιαννόπουλος ουδέποτε υπήρξε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τ' άλλα, καλή Σαρακοστή».
Όπως και να 'χει πάντως, οι πρώτες οργίλες αντιδράσεις επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξαπέλυσε μια ρουκέτα που μάλλον βρήκε το στόχο της: Να κάνει την αυτοβιογραφία του ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα βιβλία που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια -ίσως μάλιστα από τη Μεταπολίτευση και έως σήμερα.
Πρώτο Θέμα
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα