H Λυρική το απόγευμα της Δευτέρας ήταν παντού: Από την Ακρόπολη ως την Πατησίων!
Δίνει το τέμπο. Είναι η εναρκτήρια κίνηση στον αέρα κάθε μαέστρου, για μια μεγαλειώδη συναυλία. Η Λυρική έχει γίνει αυτή η «κίνηση του μαέστρου» για κάθε ονειρική, συμμετοχική κίνηση στην Αθήνα. Το απέδειξε και χθες που η πρεμιέρα του διευρυμένου ωραρίου για μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ουσιαστικά αναδύθηκε και έγινε θέμα συζήτησης στην πόλη. Ολα αυτά χάρη στις δράσεις που έκανε η Λυρική κάτω από το υπέροχο αττικό ως στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στον μοναδικό κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, αλλά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Και ξαφνικά, γύρω στις 5.30 χθες το απόγευμα τα social media πλημμύρησαν από εικόνες της παιδικής χορωδίας της Λυρικής στα Προπύλαια, από αυτοσχεδιασμούς μαθητών της Ανώτερης Επαγγελματικη Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικης Σκηνής στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στη Β. Σοφίας, αλλά και την αίθουσα του βωμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου ακούστηκαν άριες από μονωδούς της Λυρικής.
Η Αθήνα παραδόθηκε και πάλι στην χειμμαρώδη ορμή της Λυρικής που ξέρει να αλώνει τον δημόσιο χώρο όπως κανένας άλλος, ξέρει να γίνεται η κόλλα που ενώνει τους πολίτες κάτω από κάθε συνθήκη. Κανένας άλλος δεν το κάνει αυτό όπως η Λυρική. Και όταν αναλογίζεται κανείς πως μιλάμε για έναν κρατικό φορέα, τότε η έκπληξη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη – μαζί με μία ελπίδα βεβαίως.
Από την πρώτη έξοδο του Λυρικού Λεωφορείου στην πόλη το φθινόπωρο του 2012 ως σήμερα, η Λυρική έχει χαράξει δικές της διαδρομές σε όλη την πόλη. Και οι Αθηναίοι τις έχουν περπατήσει ξανά και ξανά.
Χθες στις 17.00 το απόγευμα, η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, έδωσε μια μοναδική συναυλία με έργα των Μπρίττεν, Μότσαρτ, Χατζιδάκι κ.ά. στα Προπύλαια της Ακρόπολης (εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης).
Μια ώρα αργότερα οι μαθητές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασαν αυτοσχεδιασμούς στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού - Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών με τον Θοδωρή Ρεγκλής στο πιάνο (υπεύθυνη μαθήματος αυτοσχεδιασμών Κέλλη Ζαμπέλα).
Η έξοδος αυτή ολοκληρώθηκε στις 19.00 το απόγευμα, στην «Αίθουσα του βωμού» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου οι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γεωργία Ηλιοπούλου (υψίφωνος) και Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος) ερμήνευσαν δημοφιλείς άριες και αγαπημένα ντουέτα των συνθετών Ροσσίνι, Βέρντι, Πουτσίνι, Λέχαρ κ.ά. Στο πιάνο τους συνόδευσε η Σοφία Ταμβακοπούλου.
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα