Αναστασιάδης: «Ο πατέρας μου έσωσε Τουρκοκύπριους από φανατικούς Ελληνοκύπριους το 1974»
«Να με εμπιστευτείτε» κάλεσε τους Τούρκους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μέσω μιας ιστορικής συνέντευξής του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας να φιλοξενείται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η συνέντευξη του Νίκου Αναστασιάδη δόθηκε εν όψει της έναρξης του δεύτερου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί εντός της εβδομάδας
Ερωτηθείς σχετικά γιατί ένας Τουρκοκύπριος θα πρέπει να τον πιστέψει, απάντησε: «Αντιστρέφω το ερώτημα, γιατί να μην με πιστέψουν; Ο πατέρας μου έσωσε Τουρκοκύπριους από φανατικούς Ελληνοκύπριους το 1974» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, στη συνέντευξη του.
«Προέρχομαι από ένα χωριό όπου ζούσαν μαζί Ελληνες και Τούρκοι. Η οικογένειά μου είχε αδελφικές σχέσεις με Τουρκοκύπριους, τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ. Ως κύπριος πολίτης, ως λύπριος πολιτικός θέλω την επανένωση της πατρίδας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος συνέκρινε το όραμά του με εκείνο του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.
«Όραμά μου είναι μία χώρα όπου τα παιδιά και τα εγγόνια μου δεν θα αξιολογούνται βάσει της εθνικής καταγωγής τους και της θρησκείας τους, αλλά βάσει των αρχών και του χαρακτήρα τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.
Σημείωσε ακόμη πως «ούτε θέλει να σκέφτεται» το σενάριο να μην υπάρξει λύση στο Κυπριακό, ενώ πρόσθεσε ότι έχει «θετική εντύπωση» για τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ερώτηση σχετικά με την μη αποδοχή από τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου προηγούμενης συμφωνίας των δύο πλευρών σχετικά με την εκ περιτροπής προεδρία και το περιουσιακό, μετά την επανένωση του νησιού, ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το έγγραφο του ΟΗΕ σχετικά με τα σημεία στα οποία είχε επιτευχθεί συμφωνία μετά το 2008. Αντίθετα, δεν είναι έξυπνο και ωφέλιμο να αγνοήσουμε τα θετικά στοιχεία, απόψεις και μέτρα, που συμφωνήθηκαν και από τις δύο πλευρές και έχουν υποβάλει τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και 40 χρόνια».
ΤΑ ΝΕΑ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα