Γιατί οι ξένοι... ερωτεύτηκαν τις ελληνικές τράπεζες
Μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank (με τόσο χαμηλή τιμή διάθεσης θα ήταν, άλλωστε, αδιανόητη μια αποτυχία...) και την αναμενόμενη επιτυχία της αύξησης της Εθνικής Τράπεζας, ξένοι επενδυτές, ανάμεσά τους ακραία κερδοσκοπικά funds, αλλά και «σοβαρά» ονόματα, θα έχουν τοποθετήσει περί τα 8 δισ. ευρώ στο... Group 4 του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τι κρύβει αυτός ο... ξαφνικός έρωτας των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων με τις ελληνικές τράπεζες;
Πέραν των κοινότυπων διαπιστώσεων που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες («ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» κ.ο.κ.) οι ξένοι επενδυτές έχουν κάνει τους υπολογισμούς πιθανών κερδών και κινδύνων χωρίς ιδιαίτερους συναισθηματισμούς και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αξίζει σήμερα να τοποθετήσουν τα ευρώ τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, περιμένοντας ότι δεν θα αργήσουν να πολλαπλασιάσουν την αξία της επένδυσής τους.
Όπως αναφέρουν αναλυτές, μια τοποθέτηση κεφαλαίων στην παρούσα φάση (και όχι στην περσινή ανακεφαλαιοποίηση, όπου, όχι τυχαία, ουδείς ξένος πλησίασε...) στις ελληνικές τράπεζες έχει σχεδόν βέβαιη προοπτική υψηλής απόδοσης για ... λόγους:
1.Ο μεγάλος κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη φαίνεται να έχει απομακρυνθεί οριστικά, από τη στιγμή που η Γερμανία έκρινε ότι είναι αντίθετα με τα πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα τα σενάρια διάσπασης της ευρωζώνης. Έτσι, οι επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες θεωρείται από τους ξένους επενδυτές ότι έχουν ενός είδους «κάλυψη» από την ισχυρότερη δύναμη της Ευρώπης. Με αυτό το δεδομένο, οι επενδυτές εμφανίζονται έτοιμοι να αγνοήσουν ακόμη και τον υπαρκτό κίνδυνο ακραίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
Οι τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι εξαιρετικά χαμηλές, καθώς βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της οικονομικής κρίσης, που άρχισε το 2010. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι οι επενδύσεις τους στις ελληνικές τράπεζες έχουν αξία. Πολύ περισσότερο, όταν εκτιμάται ότι, μετά και τον τελευταίο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου, οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν στο ορατό μέλλον σημαντικά ποσά πρόσθετων κεφαλαιακών ενισχύσεων, που θα επιβάρυναν τους μετόχους.
3.Οι ελληνικές τράπεζες κρύβουν αξίες που δεν έχουν αναδειχθεί ακόμη, αλλά θα έλθουν στην επιφάνεια στο άμεσο μέλλον. Τα προβληματικά δάνεια αναμένεται να κορυφωθούν φέτος, φθάνοντας σε ένα ποσοστό 37% των χορηγήσεων (χθεσινές εκτιμήσεις της Moody’s), αλλά: σε ποσοστό άνω του 50% καλύπτονται ήδη από σχηματισμένες προβλέψεις και αν οι τράπεζες καταφέρουν, όπως αναμένεται, να βελτιώσουν από τον επόμενο χρόνο σημαντικά (με τη βοήθεια και των νέων θεσμικών ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια) τους δείκτες εισπραξιμότητας, τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια θα αναδειχθούν σε πηγές κερδών. Επιπλέον, οι τραπεζικοί όμιλοι που έχουν σχηματισθεί, ύστερα από αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, έχουν τεράστια περιθώρια να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδα. Επίσης, το γεγονός ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες ελέγχουν πλέον το 93% της αγοράς τους δίνει τη δυνατότητα να διευρύνουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους τους, αξιοποιώντας τις συνθήκες «αναιμικού» ανταγωνισμού στην αγορά. Με αυτά τα δεδομένα και με την πίεση που θα ασκήσουν οι νέοι επενδυτές στις τραπεζικές διοικήσεις για βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, οι ξένοι περιμένουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να παρουσιάσουν ανέλπιστα καλά αποτελέσματα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούριο στα τραπεζικά συστήματα της ευρωζώνης. Μέσα στις «στάχτες» του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος, η Fairfax, που είναι σήμερα και βασικός επενδυτής στην Eurobank, τόλμησε να τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στην Bank of Ireland, αγοράζοντας σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή τις μετοχές της. Σήμερα έχει τριπλασιάσει το κεφάλαιό της και ήδη πούλησε σε πολύ καλή τιμή ένα μεγάλο «πακέτο» από τις μετοχές που αγόρασε εν μέσω κρίσης. Ανάλογο “success story” περιμένουν τώρα τα «μεγάλα πορτοφόλια» του εξωτερικού από τις ελληνικές τράπεζες...
Σοφοκλέους 10
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα