Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

The Economist: Ουραγός η Ελλάδα στην ανώτατη εκπαίδευση

Αρχική | Εκπαίδευση | The Economist: Ουραγός η Ελλάδα στην ανώτατη εκπαίδευση

Πρώτη σε θέματα εκπαίδευσης παγκοσμίως είναι η Νότια Κορέα, ενώ στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται τρεις ακόμα ασιατικές χώρες, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ αλλά και η Φινλανδία.

Η έρευνα της ομάδας μελετών του Economist για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου Pearson βασίστηκε στις επιδόσεις των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο ποσοστό των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε δύο Αμερικανικές εκπαιδευτικές μελέτες καθώς και στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όπως αυτά προκύπτουν από τους διαγωνισμούς της Pisa.

Οσο για την Ελλάδα, βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. και σε παγκόσμια κατάταξη στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με χώρες όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία.

Η Βρετανία καταλαμβάνει την έκτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Φινλανδία, που επί χρόνια είχε την πρωτιά, έχει εκτοπιστεί στην πέμπτη θέση διεθνώς.

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος της Πολωνίας που όπως δείχνει η κατάταξή της στην δέκατη θέση παγκοσμίως έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στο εκπαιδευτικό της σύστημα μετά το τέλος του κομμουνισμού.
Το μυστικό της επιτυχίας πάντως των ασιατικών χωρών οφείλεται στη νοοτροπία που επικρατεί σε αυτές, καθώς υπάρχει μεγάλος σεβασμός προς τους καθηγητές και στενή συνεργασία μεταξύ φοιτητών, γονέων και καθηγητών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Pearson, Τζον Φαγιόν, επισήμανε τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα  στην οικονομική κατάσταση μιας χώρας και στο εκπαιδευτικό της σύστημα.
Περισσότερα από πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται παγκοσμίως στην εκπαίδευση κάθε χρόνο ωστόσο, αυτό που απαιτείται είναι τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο, υποστηρίζει ο Φαγιόν.

Προσθέτει μάλιστα ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλει στη διάδοση αξιόλογων απόψεων παράλληλα με την ενίσχυση του ρόλου του καθηγητή, καθώς, όπως υποστηρίζει σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε αυτός να αποδυναμωθεί έναντι της αυξανόμενης χρήσης της τεχνολογίας.

Αναλυτικά η κατάταξη των χωρών:

1. Νότια Κορέα

2.Ιαπωνία

3. Σιγκαπούρη

4. Χονγκ Κονγκ

5. Φινλανδία

6. Βρετανία

7. Καναδάς

8. Ολλανδία

9. Ιρλανδία

10. Πολωνία

11. Δανία

12. Γερμανία

13. Ρωσία

14. ΗΠΑ

15. Αυστραλία

16. Νέα Ζηλανδία

17. Ισραήλ

18. Βέλγιο

19.  Τσεχία

20. Ελβετία

Για να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα πατήστε εδώ.

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΠΘ-Νομική: «Χάθηκε» η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου

21 Φεβρουαρίου 2024, 16:57
«Η εξεταστική έλαβε τέλος» τονίζεται στην ανακοίνωση των καθηγητών μετά τη συνέλευση  - Η ανακοίνωση ...

ΕΚΠΑ: Σε αναστολή ο υπάλληλος που είχε εμπλοκή στο συμβάν με τον server του Πανεπιστημίου

13 Φεβρουαρίου 2024, 20:29
Το ΕΚΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων ο υπάλληλος που, ...

Ποιος πλήρωσε 200.000 ευρώ για να μπλοκάρει τις εξετάσεις των Λυκείων;

30 Μαϊου 2023, 16:55
 Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, μιλούν για 165 εκατομμύρια ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0