Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται όσο περνά η ώρα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 245 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 120 παραμένουν παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές όπου σημειώθηκε η έκρηξη.
Τους αριθμούς αυτούς ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συνολικά διασώθηκαν περίπου 450 ανθρακωρύχοι.
Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας
Πολλές δεκάδες κάτοικοι της Σόμα, εξοργισμένοι από το πολύνεκρο δυστύχημα, διαδήλωσαν με συνθήματα εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δολοφόνε» φώναζαν εξαγριωμένοι κάτοικοι.
Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε, άρχισαν να το κλωτσούν και έσπασαν τα παράθυρα τριών οχημάτων της πρωθυπουργικής αυτοκινητοπομπής.
Ο υπουργός Εσωτερικών άνοιξε την πόρτα για να διαφύγει, ενώ το πλήθος κυνηγούσε το κονβόι, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Κάτοικοι εκσφενδόνιζαν πέτρες και ξήλωσαν την πινακίδα από το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο φωνάζοντας «δολοφόνε» και «κλέφτη».
Εκατοντάδες φοιτητές είχαν βγει νωρίτερα στους δρόμους της Αγκυρας διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, την οποία θεωρούν υπαίτια για το δυστύχημα στο ορυχείο λόγω έλλειψης βασικών προδιαγραφών ασφαλείας.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για τους διαλύσει, και οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.
Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι «ακραίες ομάδες» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καταστροφή για πολιτικούς σκοπούς, και κάλεσε τους Τούρκους να μην λάβουν μέρος στις διαμαρτυρίες.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Αλβανία, έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους από τη Σόμα, όπου έφτασε συνοδευόμενος από μέλη της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει ότι «οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται».
Ο τούρκος πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο της τραγωδίας όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος συγγενών των νεκρών και αγνοούμενων ανθρακωρύχων. Σύμφωνα με έναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο 100 με 150 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ορυχείο.
«Εξαιτίας της καταστροφής στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, κηρύχθηκε εθνικό πένθος τριών ημερών από την (Τρίτη) 13η Μαΐου», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος επίσης ακύρωσε το ταξίδι του στην Κίνα, αναμένεται, επίσης, να μεταβεί στη Σόμα.
Το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη, η οποία συνοδεύτηκε από πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, που βρίσκεται σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από τη Σμύρνη.
Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η έκρηξη προκλήθηκε από ηλεκτρικό μετασχηματιστή και προκάλεσε κατάρρευση στοών παγιδεύοντας τους εργάτες.
Στο μεταξύ, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος έχει εκλεγεί στη Μάνισα, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 350.
Οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης
Σύμφωνα με τις αρχές, από τους 787 εργαζόμενους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του ανθρακωρυχείου την ώρα της έκρηξης έχουν ανασυρθεί 363 άνθρωποι, στους οποίους περιλαμβάνονται οι 205 νεκροί. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών, μεταξύ των εργατών υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ανηλίκων.
Παράλληλα, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξανόμενη οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.
Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα τουρκικά ορυχεία.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου της Σόμα, η Soma Komur Isletmeri, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία , η καταστροφή σημειώθηκε «παρά τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και τις επιθεωρήσεις».
Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.
Η Τουρκία έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991. Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί της Σόμα.
«Εάν υπήρξε αμέλεια, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ανάμεσά τους και διοικητικά και νομικά μέτρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνά.
Παράλληλα, το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα άρχισε σήμερα έρευνα για το θέμα.
Ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων. Οι περισσότεροι από τους εργάτες προέρχονταν από την περιοχή της Σόμα.