Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Γαλλία: Σεισμός με την πρωτιά της ακροδεξιάς - Εκτακτη σύσκεψη στα Ηλύσια

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Γαλλία: Σεισμός με την πρωτιά της ακροδεξιάς - Εκτακτη σύσκεψη στα Ηλύσια

ΤΡΙΤΟΙ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΑΝΤ


Σεισμό στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, προκάλεσαν τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης που δείχνουν πρώτο κόμμα το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λε Πεν, με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που κυμαίνεται στο 25% (22-25 έδρες στην ευρωβουλή), την ίδια ώρα που το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ βλέπει τα ποσοστά του να κατρακυλούν ενδεχομένως και κάτω από το 14%. Ο Γάλλος Πρόεδρος συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στα Ηλύσια το πρωί της Δευτέρας, με την συμμετοχή του πρωθυπουργού και υπουργών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.


Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Λεπέν συγκεντρώνει 25,4% και εξασφαλίζει 22-25 έδρες στην ευρωβουλή σύμφωνα με προβολή της Ifop/Fiducial. Είναι η πρώτη φορά που κερδίζει εκλογές σε εθνικό επίπεδο στα 40 χρόνια της ύπαρξής του. Δεύτερο ακολουθεί- από μεγάλη απόσταση- το κεντροδεξιό UMP του Νικολά Σαρκοζί, με 20,8% (18-20 έδρες) ενώ τρίτο είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με 13,97% (γύρω στις 13 έδρες).
Γαλλία

Ο κεντρώος σχηματισμός UDI-Modem συγκεντρώνει 9,8% (7-9 έδρες), οι Οικολόγοι-Πράσινοι 8%-9% (6 έδρες) και το Αριστερό Μέτωπο (6,25%). Η Γαλλία εκλέγει συνολικά 74 ευρωβουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου στους νέους κάτω των 35 ετών κυμαίνονται στο 30%, υψηλότερα δηλαδή σε σχέση με το συνολικό ποσοστό του 25%.

«Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος (Φρανσουά Ολάντ) μετά από μια τέτοια απόρριψη» είπε η 45χρονη Λεπέν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα πρέπει να διαλυθεί η παρούσα Βουλή.

«Τι άλλο μπορεί να κάνει πέρα από το να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, να εφαρμόσει το αναλογικό εκλογικό σύστημα ώστε να εκπροσωπείται ο κάθε Γάλλος στο κοινοβούλιο και να οργανώσει νέες εκλογές; Είναι απαράδεκτο το κοινοβούλιο να μην είναι αντιπροσωπευτικό του γαλλικού λαού», είπε η Λεπέν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έσπευσε πάντως να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για «πολιτικό σεισμό».

Καταγγελίες για μαζική νοθεία

Το Εθνικό Μέτωπο κατήγγειλε σήμερα «τα πολλά προβλήματα» στη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στη Γαλλία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραποιεί με τους πιο ειδεχθείς τρόπους την ψήφο των Γάλλων».

«Το υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να εμποδίσει τη νίκη του Εθνικού Μετώπου απλώς απαγορεύοντάς του να εκπροσωπηθεί σε κάποιες περιοχές» της χώρας, αναφέρει το FN σε ανακοίνωσή του.

Η Μαρίν Λεπέν καταγγέλλει συγκεκριμένα «την έλλειψη ψηφοδελτίων του Εθνικού Κόμματος» ή «την ύπαρξη ψηφοδελτίων του FN που δεν αντιστοιχούσαν στην εκλογική περιφέρεια του εκλογικού κέντρου» όπου εντοπίστηκαν σε πολλές περιοχές.

«Οι πολλές αντιξοότητες μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η νοθεία είναι μαζική», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Αυτός ο εφευρετικός χειρισμός της ψήφου των Γάλλων πρέπει να σταματήσει αμέσως και οι νομάρχες πρέπει να κάνουν τα πάντα (. . .) ώστε να μεταφερθούν σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας τα ψηφοδέλτια του Εθνικού Κόμματος».

Το FN σημειώνει ότι μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας θα ζητήσει «να πέσει φως στους χειρισμούς του καθεστώτος».
ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0