Αρση ασυλίας Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ψήφισε η Βουλή
Φωτογραφία: Νίκος Παλαιολόγος / SOOC.
Αρση ασυλίας των Ν. Μιχαλολιάκου, Γ. Λαγού και Χ. Παππά αποφάσισε η Βουλή. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν συνολικά 224 βουλευτές, εκ των οποίων οι 223 τάχθηκαν υπέρ, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».
Μείζον θέμα πάντως για την υπηρεσία ασφάλειας του ελληνικού Κοινοβουλίου και, κατ’ επέκταση για τον Φρούραρχο και τον Πρόεδρο της Βουλής, αναδεικνύεται μετά από πρωτοφανή γεγονότα που συνέβησαν σήμερα το πρωί, εντός του Ναού της Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές βουλευτές αλλά και μέλη (!) της Χρυσής Αυγής!
Ηταν η στιγμή που οι προφυλακισθέντες Ν. Μιχαλολιάκος, Γ. Λαγός και Παππάς, εισέρχονταν συνοδευόμενοι από στελέχη της εσωτερικής Φρουράς στην αίθουσα της Ολομέλειας, προκειμένου να λάβουν μέρος στην διαδικασία για την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας. Εκεί, λοιπόν, ακριβώς στο διάδρομο έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, συγγενικά πρόσωπα του αρχηγού της Χ.Α. αλλά και αγνώστου ταυτότητας πρόσωπα που βρέθηκαν, παρά τα «αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας» εντός του χώρου του Κοινοβουλίου, έστησαν ... μίνι διαδήλωση φωνάζοντας συνθήματα και εκδηλώνοντας σαφώς απειλητικές διαθέσεις! Ουδείς εξ αυτών παρεμποδίστηκε, ή κρατήθηκε για τις εκτός νομίμων ορίων και Κανονισμού της Βουλής δραστηριότητές τους. Η εσωτερική φρουρά της Βουλής έδειξε στάση ανοχής έναντι των ταραχοποιών.
Στον αντίποδα, με εντολή Φρουράρχου είχαν απομακρυνθεί ακόμα και οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί συντάκτες από χώρους κοντινούς σε «περιοχές» απ’ όπου θα περνούσαν οι προφυλακισμένοι.
Το ζήτημα χαρακτηρίζεται και είναι μείζον, δεδομένου ότι δεν άπτεται μόνο πολιτικών και ηθικών θεμάτων, ως προς την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αλλά και διότι στην εξέλιξή του, στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση αναφορικά με τις «τρύπες» που υπάρχουν στο σύστημα ασφάλειας της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι προ μερικών εβδομάδων, ανάλογο περιστατικό «βίας», με πρωταγωνιστή τον υιό του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου εξελίχθηκε δίχως επιπτώσεις για τους παρανομούντες, δεδομένου εκτός των άλλων ο σημερινός Φρούραρχος, ως τότε υποφρούραρχος εθεάθη να συνοδεύει τον υιό Μπαλτάκο στο πάρκινγκ της Βουλής, προκειμένου εκείνος να απομακρυνθεί από το χώρο άνευ οποιασδήποτε κύρωσης.
Τα πρωτοφανή έκτροπα που σημειώθηκαν πριν από την έναρξη της διαδικασίας με την ανοχή της εσωτερικής φρουράς της Βουλής, προκάλεσαν «αντίδραση πανικού» μετά το τέλος της και πριον αποχωρήσουν οι χρυσαυγίτες από την Ολομέλεια: Αντί να περιοριστούν, «συλληφθούν» και απομακρυνθούν τα αντικοινοβουλευτικά στοιχεία που βρέθηκαν στην καρδιά του Ναού της Δημοκρατίας, δόθηκε εντολή να κλείσουν περιμετρικά οι ... εσωτερικές θύρες του μεγάρου και να απαγορευθεί η προσέγγιση τόσο στους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς συντάκτες όσο και σε υπαλλήλους: Ενδεικτικό είναι ότι πρακτικογράφος χρειάστηκε να φωνάξει σε αστυνομικό, προκειμένου να τον αφήσουν να περάσει για να κάνει τη δουλειά του, στην υπό εξέλιξη συνεδρίαση, ελάχιστα πριν από την ψηφοφορία για την λήψη απόφασης περί την άρση ασυλίας των τριών της ηγεσίας της ΧΑ. Από την ψηφοφορία, πάντως, αποχώρησαν σύσσωμες οι ΚΟ της ΧΑ ακθώς και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»: οι του κόμματος του Π.Καμμένου το έπραξαν, όπως ελέχθη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας που δεν επετράπη στον κοιν. εκπρόσωπό τους να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος.
Προκλητικές ομιλίες
Λίγη ώρα αργότερα, εντός της Ολομέλειας τόσο οι τρεις προφυλακισμένοι στις τοποθετήσεις τους εμφανίστηκαν όπως ήταν αναμενόμενο προκλητικοί έναντι όλου του πολιτικού συστήματος.
Ο Ν. Μιχαλολιάκος επικαλέστηκε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αρκετές φορές προκειμένου να σημειώσει ότι είναι αρχηγός του τρίτου σε ισχύ κόμματος, ενώ σε κάποια στιγμή είπε «σκάσε ρε» όταν κάποιος εκ των βουλευτών επιχείρησε να σχολιάσει όσα έλεγε.
Με εκφράσεις όπως «είστε ψευτοδημοκράτες», «ζούμε σε κράτος εισαγγελέων», «μόνο στο Σουδάν και στην Ελλάδα φυλακίζουν βουλευτές», ο αρχηγός της ΧΑ υποστήριξε ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά του, ενώ χαρακτήρισε «κουρελόχαρτο» το κατηγορητήριο.
Στη συνέχεια, και στο πλαίσιο σχεδιασμένης προφανώς επίθεσης «αποκαλύψεων» εκ μέρους της ΧΑ, ο Ν. Μιχαλολιάκος άρχισε να «δίνει» ονόματα στελεχών της ΝΔ με τα οποία –όπως υποστηρίζουν- είχαν θερμές επαφές. Για τον εκπρόσωπο Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτη, έκανε λόγο ο αρχηγός της ΧΑ. Για τους Αδ. Γεωργιάδη, Ν. Παναγιωτόπουλο και Ευ. Μεϊμαράκη, μίλησε μεταξύ άλλων ο Χρ. Παππάς.
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ο τελευταίος μίλησε από του βήματος της Ολομέλειας, ενώ οι άλλοι δύο από τη θέση τους.
Η συζήτηση κλείνει προς το παρόν με ψηφοφορία, και με τον απόηχο τοποθετήσεων περί υπερηφάνειας των διωκόμενων για τις ιδέες τους.
«Είμαι αμετανόητος εθνικιστής και χρυσαυγίτης» είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος. «Μπλέξατε άσχημα μαζί μας», τόνισε ο Γ. Λαγός.
Γ. Μουρούτης: «Δεν έχω συναντήσει τον Μιχαλολιάκο ποτέ στη ζωή»
«Τον κ. Μιχαλολιάκο δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Ούτε και κανένα άλλο στέλεχος ή βουλευτή της Χ.Α. έχω συναντήσει, ιδιωτικά ή τυχαία, ποτέ στη ζωή μου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλιότητα που έχω ακούσει», δήλωσε ο κ. Γιώργος Μουρούτης σχετικά με τη σημερινή αναφορά του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου στο πρόσωπό του, στη Βουλή.
Διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρο άνοιγμα θερινών τμημάτων
Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο να κλείσει η Ολομέλεια και να ξεκινήσουν τις εργασίες τους τα θερινά τμήματα, κατέστησε σαφή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος συναντήθηκε για το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζήτησε να μην προχωρήσει μια τέτοια απόφαση, η οποία πάντως ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης.
«Καταγγέλλουμε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πάμε αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα σε λήξη της Συνόδου» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «εμείς θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές». Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση ερήμην των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και υπογράμμισε πως εκκρεμεί η συζήτηση σημαντικών νομοσχεδίων, όπως αυτό για τον αιγιαλό, υπάρχει το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά υπάρχουν και κρίσιμες υποθέσεις για τις οποίες πρέπει να διατυπώσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για άρσεις ασυλιών.
Η Καθημερινή
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα