Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Εξοπλισμοί: Ένας παραλογισμός χωρίς όρια - Του Σπύρου Γκάρου, Νυρεμβέργη

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | Εξοπλισμοί: Ένας παραλογισμός χωρίς όρια - Του Σπύρου Γκάρου, Νυρεμβέργη

Ο ιστορικοί συγγραφείς Daniel Yergin στο βιβλίο του  “Η Τιμή”, Το κυνήγι για το πετρέλαιο, χρήμα και δύναμη) και ο Daniel Ganser,  „ Η Ευρώπη στο μεθύσι του πετρελαίου – Τα επακόλουθα μιας επικίνδυνης εξάρτησης”, αναφέρονται και οι δύο καθαρά στα αίτια του 1ου και 2ου παγκόσμιου πολέμου, αλλά και στους μετέπειτα πολέμους στη Μέση Ανατολή, και όπου αλλού υπάρχουν πηγές πετρελαίου, δηλαδή “ του μαύρου χρυσού”. Συχνά παρακολουθώ στην τηλεόραση τις εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού Ν24 που αναφέρονται στα μοντέρνα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ  και αναρωτιέμαι που θα φτάσουμε εκεί που πάμε...

Οι μεγαλύτερες πηγές πετρελαίου στον κόσμο βρίσκονται στην Σαουδική Αραβία, στο Κουβέιτ, στο Ιράκ, Ιράν, Βενεζουέλα και στη Νιγηρία. Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να σιγουρέψουν αυτές τις πηγές ενέργειας από την οποία έχουν απόλυτη ανάγκη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 25% της παγκόσμιας ενέργειας καταναλώνεται μόνο στην Αμερική. Έπρεπε λοιπόν η Κεντρική Ασία η αποτελούμενη από τις τρεις αμαρτωλές χώρες,  Ιράκ, Ιράν και Συρία, όπως ο πρόεδρος Bush (Μπους ) κάποτε τις ονόμαζε, να περιέλθει στην κυριαρχία τους. Στην προετοιμασία των πολέμων με το Αφγανιστάν και το Ιράκ συνέβαλε θεωρητικά και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Samuel P. Huntington με το βιβλίο του “Ο πόλεμος των πολιτισμών”...

Σήμερα επενδύονται αστρονομικά ποσά για τους εξοπλισμούς, αυτούς που στοχεύουν περισσότερο στην καταστροφή του κόσμου και όχι  στην ειρήνη και την ευημερία.

Οι ΗΠΑ επενδύουν για τις στρατιωτικές δαπάνες 1 δισεκατομμύριο δολάρια ημερησίως. Αυτό είναι το κόστος για τη παγκόσμια κυριαρχία τους στην ξηρά, θάλασσα και αέρα, τα τελευταία χρόνια και στο διάστημα. (Πόλεμος των άστρων “Ρήγκαν”). Οι ΗΠΑ έχουν πετύχει να είναι η πρώτη δύναμη σε ότι αφορά τον εξοπλισμό του διαστήματος με άτρωτους δορυφόρους που περιστρέφονται κατάσκοποι μέρα και νύχτα γύρω από τον πλανήτη.

Μπορούν μέσω αυτών των δορυφόρων με ακτίνες “Laser -Λέιζερ“, σε ταχύτητα φωτός και με απόλυτή ακρίβεια να χτυπήσουν οποιοδήποτε στόχο επί της γης, στον αέρα εν κινήσει ή σε ακινησία.

Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα.

Ο ανώτατος διοικητής της διαστημικής υπηρεσίας δήλωσε:”..Εμείς θα αγωνιζόμαστε στο διάστημα, εντός και εκτός αυτού...” . Το πρόγραμμα για τον εξοπλισμό του διαστήματος το ονομάζουν NMD (National Missile Defence) = Εθνική απόκρουση πυραύλων.

Η ηγεμονική θέση των ΗΠΑ, θα μπορούσε, σε ένα κόσμο γεμάτο από διεφθαρμένες κυβερνήσεις και   τρομοκράτες, να είναι ο εγγυητής για την ειρήνη και την σταθερότητα. Βλέποντας όμως ότι η ψαλίδα μεταξύ φτώχειας και πλούτου συνεχώς ανοίγει έχουν οι ίδιοι μεταβληθεί σε ένα μεγάλο όμιλο επιχειρήσεων του καπιταλισμού. Μία αυτοκρατορία που στοχεύει  στον πλούτο και μοναδική της αξία είναι το χρήμα. Για τους Αμερικανούς πολίτες αυτό φαίνεται να είναι  αυτονόητο. Στις παλαιότερες αυτοκρατορίες ίσχυε σαν μέτρο: η κουλτούρα. Σήμερα το αίμα της   Αμερικανικής αυτοκρατορίας  είναι το πετρέλαιο, και η ενέργεια.

Το 2001, στον πόλεμο ενάντια στο Αφγανιστάν κατέπλευσε στον περσικό κόλπο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise CVN - 65 (*), αυτό είχε μάκρος 360 μέτρα και φάρδος 82 μέτρα, το ύψος του μπορούμε να πούμε ισοδυναμούσε σαν μία 20όροφη πολυκατοικία. Συνοδευόταν από

2 καταδρομικά πλοία, 3 αντιτορπιλικά, φρεγάτες και υποβρύχια, και διάφορα πλοία εφοδιασμού. Όλα μαζί αποτελούσαν μία μικρή πόλη 15χιλιάδων ανθρώπων. Μόνο το αεροπλανοφόρο είχε έναν αριθμό πληρώματος 5 300 (προσωπικό, ναυτικούς , πιλότους).

Μέσω του πολέμου στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ εξασφάλισαν την στρατιωτική τους παρουσία και ισχύ στην Κασπία θάλασσα. Ελέγχουν τη ζώνη μεταξύ Περσικού κόλπου και Κασπίας θαλάσσης. Ή περιοχή έγινε το 51 αστέρι της αμερικανικής σημαίας. Αυτό διασυνδέει και είναι το κέντρο που συμπεριλαμβάνει την Κίνα, Ινδία, Μέση Ανατολή, Αφρική, Ευρώπη και Ρωσία. Από αυτό το κέντρο ξεκινούν οι κεντρικοί αγωγοί πετρελαίου προς όλες τις κατευθύνσεις προς την Κίνα τις Ινδίες και τις άλλες αναπτυσσόμενες αγορές της περιοχής.

Η συντομότερη διαδρομή των αγωγών του πετρελαίου διέρχεται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Οι ΗΠΑ σαν κυρίαρχοι των πηγών ενέργειας, διαπραγματεύονται από θέση ισχύος, όπως αυτοί θέλουν σύμφωνα με τις δικές τους θέσεις. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα:

Αντιδρούν σε μία γενική απαγόρευση των ατομικών όπλων, είναι ενάντια στη σύμβαση της Γενεύης για τον έλεγχο των βιολογικών και χημικών όπλων, αρνούνται τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών σε ότι αφορά τον εξοπλισμό του διαστήματος, δεν αναγνωρίζουν το διεθνές ευρωπαϊκό δικαστήριο, απέσυραν την υπογραφή τους από τη συμφωνία για τον έλεγχο και την απαγόρευση κατοχής ελαφρών όπλων, αρνούνται να υπογράψουν το συμβόλαιο για τα δικαιώματα του παιδιού, και πολλά άλλα... Ο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία έχει παγκοσμίως νομιμοποιηθεί. Οι θέσεις των ΗΠΑ έχουν απλοποιηθεί. Τα στρατηγικά σχέδια τους δεν τα θέτουν προς συζήτηση...

“ Όποιος δεν είναι με εμάς... είναι εναντίον μας!!!”

Αυτή είναι η Αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.


Βιβλιογραφία:

Daniel Yergin : Der Preis. Die Jagd nach Öl, Geld und Macht.

Daniel Ganser : Europa im Erdölrausch. Die Folgen einer gefährlichen Abhängigkeit.

Jams Bruges : Das kleine Buch der Erde – Wohin gehen wir?


(*)Το USS Entrprise, επειδή εκινείτο με πετρέλαιο αντικαταστάθηκε από το αεροπλανοφόρο

USS Gerald R. Ford (CVN-78) το οποίο κινείται με 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες Α1Β.


Σπύρος Γκάρος





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0