Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Νέα έκδοση ομολόγων μέχρι το τέλος Ιουλίου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Αρχική | Οικονομία | Νέα έκδοση ομολόγων μέχρι το τέλος Ιουλίου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Σχέδια για νέα έκδοση ομολόγων 3ετούς ή 7ετούς διάρκειας μέχρι τα τέλη Ιουλίου επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, αποσυνδέοντάς τα όμως από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση των υποδόσεων του καλοκαιριού. Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου συνεχίζει να συρρικνώνεται, καθώς χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 1,3 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο χαμηλότερο του 2% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για την έκδοση νέου ομολόγου, με επικρατέστερο αυτό της έκδοσης εντός του Ιουλίου. Μάλιστα, έχει γίνει και μία πρώτη συζήτηση με την τρόικα, η στάση της οποίας δεν είναι ξεκάθαρα αρνητική ή θετική προς το παρόν.

Πάντως, σχετικό δημοσίευμα για έκδοση νέου ομολόγου τον Ιούλιο είχε και το Reuters χθες, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, κ. Σοφία Βούλτεψη, να δηλώνει πως «τόσο η απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας, όσο και οι θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο πεδίο της οικονομίας, σε καμιά περίπτωση δεν αιτιολογούν κινήσεις, όπως αυτές που “προαναγγέλλονται” με σημερινό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δήλωση “υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου των Οικονομικών”». Και ξεκαθάρισε ότι «η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη».

Η τρόικα είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Αθήνα για έναν ενδιάμεσο και ολιγοήμερο έλεγχο στις 8 Ιουλίου. Στο σενάριο που υπάρχει, προβλέπεται ότι εφόσον δεν διαταραχθεί το κλίμα στις αγορές για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκδοση του νέου ομολόγου στα τέλη Ιουλίου. Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει ο επίσημος έλεγχος της τρόικας που θα περιλαμβάνει μεγάλα και σημαντικά θέματα και δεν αποκλείεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή και μέχρι τα τέλη του έτους. Από αυτόν θα εξαρτηθεί το εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2015, νέα ρύθμιση του χρέους, καθώς και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί νέο πακέτο στήριξης, ή όχι. Στο πλαίσιο αυτό, εάν δεν πραγματοποιηθεί έως τις αρχές Αυγούστου η νέα ομολογιακή έκδοση, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα. Και αυτό γιατί το κλίμα αβεβαιότητας για το πού θα καταλήξει η συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει κάποιο εκνευρισμό στις αγορές, ο οποίος σήμερα δεν υφίσταται. Πέραν αυτών, εφόσον προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στη νέα έκδοση (είτε 3ετών, είτε 7ετών ομολόγων) θα έχει διπλό στόχο:

  1. 1. Να εξομαλύνει περισσότερο την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει 7ετές ή 3ετές ελληνικό ομόλογο στην αγορά, οι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αυτές τις διάρκειες και το οικονομικό επιτελείο θέλει να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες αγοραπωλησίας ελληνικών τίτλων και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την αγορά ελληνικών ομολόγων και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη 5ετής έκδοση ομολόγων είχε επιτόκιο 4,75%, το οποίο είναι πολύ κοντά στο επιτόκιο δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (περίπου 4%).
  2. 2. Να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους με 2 ή 3 δισ. ευρώ. Κάτι που ενόψει της συζήτησης για την ανάγκη ή μη νέου πακέτου στήριξης θα δώσει στην κυβέρνηση το πλεονέκτημα να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε ό,τι αφορά τα έντοκα γραμμάτια, ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε χθες σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο έπεσε κάτω και από το όριο του 2% και διαμορφώθηκε στο 1,80%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης έκδοσης των 5ετών ομολόγων. Να σημειωθεί ότι στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Μαΐου, το επιτόκιο είχε ανέλθει στο 2,13%, ενώ το 1,80% είναι το χαμηλότερο επιτόκιο από τις 22 Ιανουαρίου του 2010 (1,67%). Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των 5ετών ελληνικών ομολόγων χθες (στο 4,23%) και των 10ετών ομολόγων (5,96%).

Επίσης, σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο 60% από περίπου 50% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους και κατ’ επέκταση στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αύριο, Πέμπτη, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να κάνει αποδεκτές και συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό δανεισμού στο 1,6 δισ. ευρώ μέσω των εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση αντίστοιχου ύψους λήξεων γραμματίων την Παρασκευή.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Έντυπη

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0