Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Με πλαστές εγγυητικές εισέπρατταν εκατομμύρια!

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Με πλαστές εγγυητικές εισέπρατταν εκατομμύρια!

Βιομηχανία πλαστών εγγυητικών επιστολών είχαν συστήσει τα στελέχη έξι συμβουλευτικών εταιρειών, τα οποία κατηγορούνται για απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Η δράση τους αποκαλύφθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης.

 

 

Κατηγορούνται 17

Προέκυψε συγκεκριμένα ότι οι κατηγορούμενοι, αντί αμοιβής, εξέδιδαν πλαστές εγγυητικές επιστολές, τις οποίες άλλες εταιρείες ή μεμονωμένοι επενδυτές χρησιμοποιούσαν για να διεκδικούν την εκταμίευση εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Για συμμετοχή στο «δίκτυο της απάτης» κατηγορούνται συνολικά 17 άτομα, όλοι τους διαχειριστές, νόμιμοι εκπρόσωποι ή μέλη των διοικητικών συμβουλίων των έξι εμπλεκομένων εταιρειών. Από αυτούς, τρεις (ηλικίας 30, 53 και 59 ετών) συνελήφθησαν κατόπιν εντάλματος του ανακριτή, ενώ ένα τέταρτο άτομο καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης καθώς διαφεύγει στο εξωτερικό. Ειδικότερα, από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας προέκυψε ότι οι τρεις από τις έξι συμβουλευτικές εταιρείες εξέδιδαν είτε εξ ολοκλήρου πλαστές εγγυητικές επιστολές είτε εγγυητικές επιστολές που είχαν εκδοθεί από μη αξιόπιστες τράπεζες του εξωτερικού με έδρα π.χ. τα νησιά Cayman.

Οι προμήθειες

Τα στελέχη των εταιρειών πωλούσαν αντί προμήθειας (κυμαινόταν μεταξύ 100.000 - 120.000 ευρώ) τις εγγυητικές σε άλλες εταιρείες ή επενδυτές, που διεκδικούσαν επιδοτούμενα (από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους) αναπτυξιακά προγράμματα.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι για την έκδοση 1.600 πλαστών εγγυητικών επιστολών συνολικής αξίας 30 εκατ. ευρώ, μια εταιρεία εισέπραξε «προμήθεια» 1,5 εκατ. ευρώ.

Η ίδια «συμβουλευτική» εταιρεία διέθεσε πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 185.000 ευρώ σε εταιρεία πληροφορικής, η οποία με τη σειρά της πέτυχε την εκταμίευση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ποσού 185.000 ευρώ ως προκαταβολή επιδότησης για την ανάπτυξη λογισμικού. Τα στελέχη των άλλων τριών εμπλεκομένων εταιρειών κατηγορούνται ότι κατέθεσαν απευθείας στο υπουργείο Ανάπτυξης πλαστές εγγυητικές επιστολές διεκδικώντας την εκταμίευση χρημάτων από επενδυτικά προγράμματα.

Μία από τις τρεις αυτές εταιρείες φέρεται να συνδέεται με πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές. Προέκυψε ότι η εν λόγω εταιρεία κατέθεσε πλαστή εγγυητική ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ διεκδικώντας χρηματοδότηση για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη. Συνολικά, και οι έξι εταιρείες κατέθεσαν στο υπουργείο Ανάπτυξης πλαστές εγγυητικές ύψους 18,2 εκατ. ευρώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Έντυπη

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0