Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό - Του Ιωάννη Κορδή*

Αρχική | Οικονομία | Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό - Του Ιωάννη Κορδή*

Στα πλαίσια του νόμου 4179 (ΦΕΚ 175Α/08-08-2013) που αφορά τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα (άρθρο 46) εκδόθηκε η απόφαση της Υπουργού Τουρισμού που αναμενόταν  και θα καθόριζε την διαδικασία, το περιεχόμενο των δικαιολογητικών αδειοδότησης, τις σχετικές λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου, τους σχετικούς όρους, την έννοια και την περιγραφή, καθώς και τις ελάχιστες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων και κατοικιών (ΦΕΚ 3118/09-12-2013).

Μέσα από αυτό τον νόμο δίνεται η δυνατότητα σε όποιον έχει ένα αναξιοποίητο ακίνητο (έπαυλη ή κατοικία) απευθυνόμενος σε ιδιώτη μηχανικό μέσα από μία πραγματικά πολύ ευκολή και ταχύρυθμη διαδικάσία να αποκτήσει σήμα από τον Ε.Ο.Τ. και να μπορεί νόμιμα να ενοικιάζει το ακίνητό του.

Στην περίπτωση δε της έπαυλης και μέχρι δύο σε αριθμό ο ιδιοκτήτης του ακινήτου αυτού δεν υποχρεούται να κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην οικεία Δ.Ο.Υ. ούτε να ασφαλιστεί σε οποιονδήποτε φορέα για τη δραστηριότητα αυτή.Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να συντάσσει απλό ιδιωτικό συμφωνητικό εκμίσθωσης, το οποίο κατ’ ελάχιστο περιέχει περιγραφή του ακινήτου, τον Ειδικό Αριθμό Μητρώου του E.O.T. (ΜΗΤΕ), διεύθυνση, στοιχεία του ιδιοκτήτη με το Α.Φ.Μ. και Δ.Ο.Υ. του ιδίου, στοιχεία του μισθωτή, την περίοδο μισθώσεως και το ύψος του μισθώματος.Το ανωτέρω συμφωνητικό πρέπει να θεωρείται από την οικεία Δ.Ο.Υ. εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη σύναψή του και πάντως έως και την ημέρα της έναρξης της μισθώσεως.Το εισόδημα δε από την με αυτόν τον τρόπο εκμίσθωση της τουριστικής επιπλωμένης έπαυλης φορολογείται αυτοτελώς σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος εκ μισθωμάτων.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιοι είναι οι ορισμοί της έπαυλης και της κατοικίας και τι ισχύει για κάθε μία εξ’αυτών.

Ως τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ορίζονται μονοκατοικίες, εμβαδού τουλάχιστον 100 τ.μ., οι οποίες έχουν ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση, παρουσιάζουν αυτοτέλεια οικοπέδου/γηπέδου και κτίσματος,αποτελούν δε μη κύρια ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα, κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 2160/1993(Α΄ 118), χωρίς παροχή υπηρεσιών.

Ιδιοκτήτης ακινήτου, που φέρει τα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της τουριστικής επιπλωμένης έπαυλης, δύναται να το εκμισθώνει ενιαία και όχι τμηματικά,σε φυσικά πρόσωπα, χωρίς δικαίωμα περαιτέρω υπομίσθωσης, για περίοδο τουλάχιστον μίας εβδομάδας και όχι πέραν των τριών (3) μηνών συνολικό ανά έτος,απαγορευομένης της διαδοχικής εκμίσθωσής του πέραν του τριμήνου του ίδιου έτους.

Ως τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ορίζονται μεμονωμένες ή σε συγκρότημα μονοκατοικίες, επιφανείας τουλάχιστον 40 τ.μ. εκάστη, με αυτοτέλεια λειτουργίας και ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση. Δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας.Επιτρέπονται κατά ανώτατο όριο δέκα (10) κατοικίες ανά οικόπεδο/γήπεδο.Οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες δεν κατατάσσονται σε τάξεις και μπορούν να εκμισθώνονται ημερησίως.

Η διαδικασία ένταξης είναι απλή και γρήγορη αρκεί βέβαια το ακίνητο να υφίσταται νομίμως (να έχει δηλαδή οικοδομική άδεια ή άδεια δόμησης) ή να έχει υπαχθεί εξ’ολοκλήρου ή τμήματα αυτού στους νόμους τακτοποίησης ή νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών οι οποίοι έχουν δημοσιευθεί από το 2010 και μετά (Ν.3843/2010 ,Ν.4014/2011 ,Ν.4178/2013) και να έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 30% του ειδικού προστίμου διατήρησης αυθαίρετης κατασκευής.

Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που μέχρι τώρα ενοικίαζαν τα ακίνητά τους παρανόμως σε τουρίστες θα μπορούν να το κάνουν πλέον νόμιμα και χωρίς τον φόβο κυρώσεων οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι βαρίες.Σε ιδιοκτήτη έπαυλης που την εκμισθώνει χωρίς το προβλεπόμενο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας και κατά παράβαση των όσων ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 3 του παρόντος, πέραν των προβλεπόμενων φορολογικών κυρώσεων και των αντιστοίχων που προβλέπονται από την τουριστική νομοθεσία βάσει του άρθρου 4 του ν. 2160/1993 (Α΄ 118), επιβάλλεται από την αρμόδια κατά τόπο Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του E.O.T. και βεβαιώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ υπέρ του Κρατικού Προϋπολογισμού.Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε οποιονδήποτε εκμισθώνει οποιουδήποτε είδους κατοικία ως τουριστικό κατάλυμα.Προ της επιβολής του προστίμου καλείται, επί αποδείξει,ο διαπράττων την παράβαση να δώσει σχετικές διευκρινίσεις μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την παραλαβή της σχετικής κλήσης. Κατά της απόφασης με την οποία επιβάλλεται το ανωτέρω πρόστιμο δεν χωρεί ενδικοφανής προσφυγή της παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 3270/2004 (Α΄ 187).

Επίσης μέσω της ένταξης των ακινήτων τους στο πρόγραμμα και την απόκτηση σήματος Ε.Ο.Τ. τους δίνεται και η δυνατότητα της διαφημιστικής και προωθητικής προβολής τους σε ιστοσελίδες διαδικτυακούς τόπους και έντυπα του εξωτερικού καθώς και η αποδοχή από τα μέσα αυτά των διαφημιστικών καταχωρήσεων με την υποχρέωση πάντα της αναγραφής του αριθμού μητρώου αυτών(ΜΗΤΕ) με τέτοιο τρόπο που να καθίσταται με σαφήνεια και ευκρίνεια αντιληπτός από τον αποδέκτη του διαφημιστικού μηνύματος.Σε διαφορετική περίπτωση δηλαδή σε περίπτωση καταχώρησης καταλύματος προς ενοικίαση χωρίς αυτό να έχει σήμα Ε.Ο.Τ. προβλέπονται κυρώσεις εκτός του ιδιοκτήτη και για τα μέσα που έκαναν την καταχώρηση της διαφήμισης.

Στην κατηγορία των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων μπορούν να ενταχθούν με την ίδια διαδικασία και νέες κατοικίες οι οποίες πρόκειται να κατασκευαστούν μετά από έκδοση άδειας δόμησης με χρήση κατοικίας.

Κορδής Ιωάννης

 

*Κορδής Ιωάννης & Συνεργάτες Μηχανικοί

Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός

Αιγαίου 19003 Πόρτο Ράφτη Τ.Θ.8005

Τηλ. 030 22990 88191

Fax  030 22990 88191

Κιν.  030 6972030212

E-mail :   ikordisandpartners@yahoo.com

Website : www.ikordisandpartners.wix.com/michanikos





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0