Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Χαμόγελα που άνθισαν στα πρόσωπα των όπου γης Ελλήνων - Του Ντίνου Αυγουστή

Αρχική | Κύπρος | Χαμόγελα που άνθισαν στα πρόσωπα των όπου γης Ελλήνων - Του Ντίνου Αυγουστή

Η επική πρόκριση της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στις 16 καλύτερες ομάδες του Κόσμου ήταν πρώτη είδηση σε όλα τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων στο πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Ρ.Ι.Κ.), αλλά και των άλλων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στην Μεγαλόνησο. Ακολούθησαν σκηνές από τις μεγάλες στιγμές του αγώνα, ρεπορτάζ, δηλώσεις των πρωταγωνιστών και εκτενέστατα στιγμιότυπα από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των όπου γης Ελλήνων.

Η Κύπρος, ένα Ελληνικό νησί από αρχαιοτάτων χρόνων που βρίσκεται εκτός ορίων του Ελληνικού Κράτους «κακή τη μοίρα», είναι πάντα παρούσα στις χαρές, τις λύπες, τις δοκιμασίες και τους αγώνες της μεγάλης Μάνας Ελλάδας και ζει έντονα, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, κάθε Εθνική επιτυχία. Μιας μάνας γέννα είμαστε με γλώσσα που μας έδωσαν ελληνική στις αμμουδιές του Ομήρου!!! Τι κι αν πέρασαν τόσοι και τόσοι κατακτητές. Η Κύπρος, πολλούς αφέντες άλλαξε δεν άλλαξε καρδιά!

Με αυτή την Ελληνική καρδιά πανηγύρισε μαζί με τον όπου γης Ελληνισμό την νίκη στο τελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην καλαθόσφαιρα το 1987, στο στάδιο «Ειρήνης και φιλίας» και 17 χρόνια αργότερα την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, στο Ντα Λουζ της Λυσσαβώνας. Κι ύστερα βγήκε ξανά στους δρόμους όταν η Βούλα Πατουλίδου το καλοκαίρι του 1992 κατακτούσε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη Βαρκελώνη στα 100 μ. εμπόδια  φωνάζοντας το «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!». Οι πανηγυρισμοί επαναλήφθηκαν πολλές φορές αργότερα, όταν ο Πύρρος Δήμας κέρδιζε το ένα μετά το άλλο τα χρυσά μετάλλια. Εκείνη η κραυγή του Πύρρου, «για την Ελλάδα», κάθε φορά που σήκωνε στον ουρανό τα βάρη, δεν ήταν καθόλου τυχαία! Ήταν η κραυγή ενός αλύτρωτου και καταπιεσμένου Έλληνα που δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποιοι νεοέλληνες του γλυκού νερού αποκάλεσαν Αλβανό! Ένοιωθε ο Πύρρος πως πάνω στην μπάρα με τα βάρη ήταν κρεμασμένη ολόκληρη η φυλή του, ολόκληρη η πολυβασανισμένη ιδιαίτερη του πατρίδα, ολόκληρη η Βόρεια Ήπειρος, εξίσου αδικημένη και προδομένη όπως και η Κύπρος!!! Αυτό έγινε και προχθές με την επική πρόκριση της Εθνικής μας στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Όλοι οι Διεθνείς έπαιξαν για ένα κόσμο που έχει ανάγκη από ένα έστω και πρόσκαιρο χαμόγελο... Και φαινόταν αυτό καθαρά μέσα στα μάτια τους που έβγαζαν φωτιές!

Τα γράφω αυτά σε μέρες δύσκολες, όπου ο Ελληνισμός, ευθύνη δική μας σε μεγάλο βαθμό αλλά και της συνομωσίας των ξένων κύρια, δοκιμάζεται και πάλιν. Την ώρα που ο ξένος τύπος, ύστερα από τόσα και τόσα ανεπίτρεπτα σχόλια, μας εκθειάζει και αναγνωρίζει την ύπαρξη του ελληνικού φιλότιμου και των απεριόριστων δυνατοτήτων μας. Γιατί στην κορυφή της Ευρώπης σίγουρα ανεβαίνεις με το σπαθί σου… κι ούτε στους δεκαέξι του κόσμου φτάνεις ασφαλώς πας τυχαία.

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος υπάρχουν πράγματα που πρέπει να σχολιάσουμε και να προσέξουμε. Η Ομάδα μας (ειδικά στο τελευταίο παιχνίδι), διακρίθηκε για την ομαδικότητα και το πείσμα των ποδοσφαιριστών της και απέδωσε θαυμάσια. Έκλεισαν πολλά στόματα οι διεθνείς και απέδειξαν ότι έχουν πάρα πολλές δυνατότητες….. Και επειδή και στις χαρές πρέπει να λέμε αλήθειες, αυτό οφείλεται στον τρόπο παιχνιδιού που υιοθέτησε στο τελευταίο παιχνίδι ο προπονητής μας... κάτι που δεν έκανε παλαιότερα με αποτέλεσμα να παίρνουμε αποτελέσματα χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται και με καλές εμφανίσεις. Στο τελευταίο παιχνίδι όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά… Δείξαμε ότι μπορούμε και να κερδίζουμε και να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο.

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, δεν υστερούν σε τίποτε των ξένων. Αντιθέτως, έχουν μέσα τους το Ελληνικό φιλότιμο και την Παλληκαριά που δεν έχουν οι άλλοι. Και να θυμάστε.. την Κυριακή η πρόκριση είναι δική μας!! Δεν το λέω από ενθουσιασμό. Η εθνική μας έχει τις δυνατότητες για μια τέτοια επιτυχία.

Δεν έχουμε λοιπόν παρά να ευχαριστήσουμε όλοι, ποδοσφαιρόφιλοι και μη, την Εθνική Ελλάδος για τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια που για άλλη μια φορά μας χάρισε σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε. Για άλλη μια φορά η ομάδα αυτή απέδειξε, ότι ο Ελληνισμός όταν θέλει μπορεί να επιτύχει μεγάλους στόχους που για κάποιους φαντάζουν ανέφικτοι….


Δρ. Ντίνος Αυγουστή

Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού

a.avgoustis@hotmail.com





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0