Γιατροί του ΕΣΥ: Κραυγή αγωνίας για τον μεγάλο ασθενή
Εξοντωτικές εφημερίες, χαμηλοί μισθοί, υποστελέχωση νοσοκομείων
Μάρθα Καϊτανίδη
Η Νικολέττα Σκαλίδη εργάζεται ως ειδικευόμενη στο Κωνσταντοπούλειο. Στα αρνητικά της καθημερινότητας αναφέρει το εξαντλητικό ωράριο και τις εφημερίες που διαρκούν 36 ώρες – και όχι 24, όπως φαίνεται στα χαρτιά
«Στα χειρουργεία είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο», αναφέρει ο Αντώνης Ασημακόπουλος, συντονιστής διευθυντής στη Β’ Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς Ο αναισθησιολόγος Δημήτρης Σταυρόπουλος δεν ξέρει ποιες ημέρες εφημερεύει στο νοσοκομείο της Λήμνου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κανονίσει τη θερινή του άδεια
Την πρόσληψη 2.800 γιατρών και νοσηλευτών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα οξυμμένα προβλήματα στη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, παραδεχόμενος ταυτόχρονα την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, την οποία ανέδειξε η έρευνα των «ΝΕΩΝ» στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών κατά τις εφημερίες.
Οσα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους που καταφεύγουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία – και είναι κατά 30% περισσότεροι στα χρόνια της κρίσης σε σχέση με πριν – είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι η σκληρή πραγματικότητα όσων στελεχώνουν το δημόσιο σύστημα περίθαλψης: των γιατρών και των νοσηλευτών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια – πρόφατα μάλιστα προσέφυγαν στο Ευρωδικαστήριο για την υπέρβαση των ωρών στις εφημερίες. Την ίδια ώρα οι αμοιβές των ιατρών έχουν περικοπεί σημαντικά, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τη μετανάστευση προκειμένου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
«ΤΑ ΝΕΑ» μιλούν σήμερα με γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ, οι οποίοι περιγράφουν μια πραγματικότητα που απέχει πολύ από την αίγλη η οποία περιέβαλλε άλλοτε το ιατρικό επάγγελμα.
Αϋπνία και κούραση λόγω φόρτου εργασίας, χαμηλοί μισθοί, απογοήτευση από τις συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία: αυτό είναι το σκηνικό στο οποίο καλούνται να «πρωταγωνιστήσουν» οι γιατροί του ΕΣΥ σε μία από τις κρίσιμες φάσεις της ιστορίας του, καθώς οι πολίτες αναζητούν επιτακτικά δωρεάν υπηρεσίες. Το σύστημα είναι «βαλτωμένο»: αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που επιλέγει ο Νίκος Μαρουδιάς, ο συντονιστής - διευθυντής ΩΡΛ στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, για να περιγράψει τα όσα διαδραματίζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. «Οι περισσότεροι γιατροί βιώνουν απογοήτευση και μελαγχολία. Οι χαμηλοί μισθοί, η αδυναμία επιλογής συνεργατών, η μη αναγνώριση της απόδοσής τους οδηγούν σε απογοήτευση» προσθέτει.
Τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) είναι αποκαλυπτικά. Ο ακαθάριστος ετήσιος μισθός του συντονιστή - διευθυντή ΕΣΥ το 2010 ήταν 55.997 ευρώ, ενώ σήμερα φθάνει τα 36.825 ευρώ.
Οι ειδικευόμενοι, πάλι, ζουν την απόλυτη επαγγελματική εξαθλίωση σε ό,τι αφορά την αμοιβή τους, καθώς αυτή δεν ξεπερνά τα 16.275 ευρώ ετησίως. «Ντρέπομαι γιατί έχω αριστούχους νέους γιατρούς στην κλινική μου, αλλά το κράτος τούς ταπεινώνει με τους χαμηλούς μισθούς και το εξαντλητικό ωράριο. Ειλικρινά θλίβομαι να τους βλέπω να εργάζονται τόσο σκληρά και συνάμα να δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιό τους και να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Το σύστημα όπως έχει διαμορφωθεί κόβει τα φτερά των νέων επιστημόνων» καταλήγει ο κ. Μαρουδιάς.
Κάπως έτσι εξηγείται και ο λόγος που νέοι επιστήμονες αλλά ακόμη και φτασμένοι γιατροί επιλέγουν - οι περισσότεροι από ανάγκη και όχι από επιλογή - το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) - ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας -, από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τις 24 Ιουνίου έχουν βγάλει εισιτήριο χωρίς επιστροφή 830 γιατροί. Μάλιστα, από αυτούς οι περίπου 200 είναι ειδικευόμενοι και οι υπόλοιποι ειδικευμένοι. Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, ο συνηθέστερος προορισμός είναι η Βρετανία, με τη Γερμανία να ακολουθεί, ενώ σημαντικό δέλεαρ αποτελούν και οι υψηλοί μισθοί που προσφέρουν τα νοσοκομεία στη Σαουδική Αραβία και τη Σουηδία.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΕΣΥ. Πάντως, η «απόδραση» στο εξωτερικό δεν περνά από το μυαλό της ειδικευόμενης γιατρού Νικολέττας Σκαλίδη. Παραδέχεται ωστόσο ότι προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα όταν από τα φοιτητικά έδρανα και τους διαδρόμους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου πέρασε στην καθημερινότητα του ΕΣΥ. «Περίμενα περισσότερο σεβασμό τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους μεγαλύτερους γιατρούς» λέει η κ. Σκαλίδη. «Τι ξέρεις εσύ;» την απαξίωναν οι ασθενείς, λόγω του νεαρού της ηλικίας της αλλά και επειδή είναι γυναίκα! Ακόμη και οι νοσηλευτές συχνά αρνούνταν να εκτελέσουν τις οδηγίες της, ανταπαντώντας «δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω».
Στη λίστα με τα αρνητικά προσθέτει το εξαντλητικό ωράριο, τις ατελείωτες εφημερίες που διαρκούν 36 ώρες - και όχι 24, όπως φαίνεται στα χαρτιά -, τα ρεπό που δεν παίρνει ποτέ γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό, αλλά και τις παράλογες απαιτήσεις των ασθενών ή των συγγενών τους. «Στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, όπου και ξεκίνησα την ειδικότητά μου, το ωράριο του επισκεπτηρίου δεν τηρούνταν ποτέ. Οι συνοδοί και οι συγγενείς με διέκοπταν ανά πάσα στιγμή ό,τι κι αν έκανα - όσο σοβαρό κι αν ήταν αυτό».
Τώρα συνεχίζει την ειδικότητά της στο Κωνσταντοπούλειο ενώ παράλληλα κάνει μεταπτυχιακές σπουδές. «Ελαβα υποτροφία, διαφορετικά θα έπρεπε να καταβάλλω δίδακτρα» λέει η κ. Σκαλίδη, δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι ο μισθός του ειδικευομένου είναι «απαξιωτικός». Ενώ πριν από την κρίση οι μηνιαίες απολαβές έφταναν τα 2.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών), σήμερα δεν ξεπερνούν τα 1.500. «Κι όμως, δεν υπάρχει μέριμνα για την εκπαίδευσή μας. Τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψω στη Γάνδη για να εκπαιδευτώ σε νέες χειρουργικές μεθόδους. Το σεμινάριο κοστίζει 1.250 ευρώ, τα οποία πληρώνω φυσικά ιδιωτικά» εξηγεί.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ
Εισιτήριο για Ευρώπη
Από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τις 24 Ιουνίου έχουν βγάλει εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το εξωτερικό 830 γιατροί. Ο πρώτος προορισμός είναι η Βρετανία και ακολουθεί η Γερμανία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα