Στο σφυρί ο παράδεισος της Ηρακλειάς
ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Τους... Ηρακλείς των επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν βάλει στο μάτι την Ηρακλειά, έναν επίγειο παράδεισο στην άγονη γραμμή των Κυκλάδων, αναζητούν οι κάτοικοι της περιοχή
Η αποκάλυψη ότι στη λίστα των παραλιών που παραχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται και η μοναδική προσβάσιμη παραλία του νησιού, το Λιβάδι, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και σοβαρά ερωτήματα για τους λόγους που το Ταμείο τη βγάζει στο σφυρί.
Πολλοί, μάλιστα, μιλούν ξεκάθαρα για επιχειρηματίες που έβαλαν στο «μάτι» το πανέμορφο αυτό νησάκι με σκοπό να χτίσουν μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα ή συγκρότημα εξοχικών κατοικιών στην πανέμορφη παραλία του Λιβαδιού.
Κάτοικοι της Ηρακλειάς τονίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι κάποιοι που γνωρίζουν το παιχνίδι που παίζεται σχετικά με την παραχώρηση της παραλίας σε ιδιώτες «έχουν κλειστά στόματα». Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει αντιληπτές ορισμένες κινήσεις επιχειρηματιών που άρχισαν ήδη και... μετράνε την περιοχή.
«Πρόκειται για σημαδεμένο παιχνίδι. Ακόμη κι αν το ΤΑΙΠΕΔ μιλά για ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση των παραλιών, και ειδικά αυτή στο Λιβάδι της Ηρακλειάς, εμείς γνωρίζουμε ότι η τράπουλα έχει σημαδευτεί και η έκταση θα παραχωρηθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες». Αυτό τονίζουν κάτοικοι του νησιού, που λένε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο.
7.239 τ.μ. που παραχωρούνται
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κλείσει με συρματοπλέγματα τη μοναδική προσβάσιμη παραλία του νησιού. Ακόμη κι αν αυτό αποβαίνει σε βάρος της ανάπτυξης της Ηρακλειάς, προτιμούμε ο κόσμος να κάνει ελεύθερα τα μπάνια του, παρά να αλλοιωθεί η περιοχή και να εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση», αναφέρουν.
Επίσης, συνδυάζουν την παραχώρηση της παραλίας με τους νόμους για το χωροταξικό και τις τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά και με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα, στην Ηρακλειά θα παραχωρηθεί έκταση 7.239 τ.μ. στο Λιβάδι, στην οποία αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να χτιστούν εξοχικές κατοικίες.
Εκτός από το Λιβάδι, στις Κυκλάδες το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει στο σφυρί 4 περιοχές υγρότοπων σε Νάξο, Μήλο και Ανδρο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας - περιοχών σημαντικών για τα πουλιά), 1 υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής, και 3 περιοχές υγρότοπων σε Πάρο-Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι.
Από τις πιο γνωστές παραλίες που παραχωρούνται και ήδη υπάρχει γενικός ξεσηκωμός είναι ο Γαλησσάς στη Σύρο, η Αγεσαρνή Λίμνη Αλυκής στη Νάξο, η Αλυκή Πάρου, ο Αγιος Προκόπιος στη Νάξο, το Ατένι στην Ανδρο και φυσικά η Ηρακλειά.
Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει ότι οι παραλίες που έχουν περιέλθει στην κατοχή του δεν είναι όλες προς πώληση. Επίσης, το Ταμείο επισημαίνει ότι η τοποθέτηση των εν λόγω εκτάσεων στη λίστα δεν σημαίνει ότι είναι προς άμεση πώληση, αλλά ότι αναρτώνται για λόγους διαφάνειας στο Διαδίκτυο, προκειμένου να είναι γνωστή η περιουσία που έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ.
Τέλος, κύκλοι του Ταμείου σημειώνουν πως οι εκτάσεις αυτές είναι δυνητικά αξιοποιήσιμες, ωστόσο βρίσκονται σε ρήτρα ήπιας ανάπτυξης.
Γερμανοί αγοραστές
Εν τω μεταξύ ημέρες... δόξας ζει η αγορά ακινήτων στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στη Νάξο, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται και για τις λεγόμενες Μικρές Κυκλάδες, δηλαδή Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα και ιδιαίτερα τα Κουφονήσια. Οπως τονίζει ο κτηματομεσίτης κ. Γ. Βερώνης, «στη Νάξο οι αγοραστές είναι κατά 100% ξένοι. Γάλλοι, Ιταλοί, Βέλγοι και Νορβηγοί αναζητούν σπίτια και οικόπεδα για να αγοράσουν, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια επέστρεψαν και οι Γερμανοί αγοραστές.
Ζητούν κατά κύριο λόγο σπίτια ή 4 στρέμματα για να χτίσουν. Οσο για τις τιμές, τα εξοχικά πωλούνται σε επίπεδα μεταξύ 2.500 και 3.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στη Νάξο οι πλέον περιζήτητες περιοχές είναι η Μικρή Βίγλα και ο Ορκός. Στα μικρότερα νησιά, τεράστιο είναι το ενδιαφέρον για τα Κουφονήσια αλλά και για τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά». Πάντως για τις Μικρές Κυκλάδες, όπως τονίζει, δεν υπάρχει προς το παρόν ενδιαφέρον για μεγάλες τουριστικές μονάδες καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται.
Ν. Συρμαλένιος
Περίεργος ο τρόπος προσδιορισμού των εκτάσεων
Τόσο για την περίπτωση της Νάξου και της Ηρακλειάς όσο και για άλλα νησιά στις Κυκλάδες, εξηγήσεις για τις παραχωρηθείσες εκτάσεις έχει ζητήσει και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.
Οπως τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής», «είναι περίεργος ο τρόπος προσδιορισμού των εκτάσεων προς παραχώρηση, διότι πρόκειται για παραλίες εξαιρετικού κάλλους. Ισως η υπόθεση να συνδέεται με το νομοσχέδιο για τον τουρισμό και τους αιγιαλούς. Αν πάρει κάποιος τις παραλίες και χτίσει ξενοδοχεία, ασφαλώς τίθεται θέμα ελεύθερης πρόσβασης. Ο κόσμος όταν βλέπει συρματοπλέγματα και εμπόδια απομακρύνεται από τις παραλίες. Πόσω μάλλον στην περίπτωση της Ηρακλειάς που είναι η μοναδική προσβάσιμη».
Σε αναβρασμό η τοπική κοινωνία
«Θα ξεσηκωθεί το νησί αν γίνει μίσθωση της έκτασης για 99 χρόνια»
Η περίπτωση της Ηρακλειάς, πάντως, είναι ιδιαιτέρως προκλητική και οι κάτοικοι ζητούν εξηγήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ για την απόφασή του να εντάξει την παραλία Λιβάδι στις παραχωρηθείσες εκτάσεις.
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο αρχιτέκτονας από τη Νάξο και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για την περιφέρεια Ηρακλειάς, Σταύρος Γανωτής, δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση:
«Πρόκειται περί τεράστιας φάρσας του ΤΑΙΠΕΔ, μια άσκηση επί χάρτου κάποιων που δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ηρακλειά.
Εκτός κι αν γνωρίζουν κάτι περισσότερο? Η έκταση 7 στρεμμάτων που παραχωρείται είναι μια ζώνη γης ανάμεσα στην παλαιά και τη νέα χάραξη του αιγιαλού και είναι μη αξιοποιήσιμη με τα σημερινά δεδομένα. Είναι μια μακρόστενη λωρίδα όπου δεν μπορείς να χτίσεις πάνω από 400 τ.μ. Αυτός που την ενέταξε στη λίστα έχει κάνει λάθος, εκτός κι αν αλλάξουν οι όροι για την αξιοποίηση τέτοιων εκτάσεων».
Η κ. Μελπομένη Βαλσάμη, που ασχολείται χρόνια με τα αυτοδιοικητικά του νησιού, χαρακτηρίζει αδιανόητη την παραχώρηση της παραλίας στο Λιβάδι, ενώ επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ηρακλειά, κυρίως για την κατασκευή κατοικιών και όχι μεγάλων τουριστικών μονάδων. «Βάσει χωροταξικού σχεδιασμού απαγορεύονται οι μεγάλες μονάδες.
Εκτός κι αν σκοπεύουν να αλλάξουν κάτι για την άγονη γραμμή και να ιδιωτικοποιηθούν παραλίες και σε μικρά νησιά όπως η Ηρακλειά», τονίζει με νόημα.
Υπάρχουν ήδη επενδυτές
Τον αναβρασμό που επικρατεί στην τοπική κοινωνία περιγράφει και ο επιχειρηματίας κ. Πέτρος Πέτρου. «Θα ξεσηκωθεί το νησί για τη μοναδική αυτή παραλία. Φοβούμαστε ότι υπάρχουν ήδη επενδυτές που θα θελήσουν να μισθώσουν για 99 χρόνια την έκταση στο Λιβάδι».
Την περίεργη στάση του ΤΑΙΠΕΔ που πιθανώς υποκρύπτει σκοπιμότητες περιγράφει και από την Κτηματομεσιτική Νάξου ο κ. Γεώργιος Βερώνης, αναφερόμενος σε παραχωρηθείσες εκτάσεις στο νησί και συγκεκριμένα σε 161 στρέμματα στη θέση Αγιος Προκόπιος ? Αγία Αννα και σε έκταση στη Λίμνη Αλυκής Αγίου Αρσενίου.
Πρόκειται για περιοχές με αμμόλοφους που περιβάλλονται από λίμνες με σπάνια βλάστηση και προστατευμένο οικοσύστημα, έναν μοναδικό υδροβιότοπο όπου απαγορεύεται να υπάρξει οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη. Οπως τονίζει ο κ. Βερώνης, «ζητήσαμε στοιχεία από το ΤΑΙΠΕΔ για τις εκτάσεις που παραχωρούνται, τις τιμές και αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σκοπός κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής ήταν να αγοράσουν αυτοί τις εκτάσεις ώστε να μην πειραχθούν τουριστικά. Το ΤΑΙΠΕΔ απέφυγε να μας ενημερώσει, με αποτέλεσμα να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για ανοργανωσιά ή αν είναι στημένο παιχνίδι».
Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα