Διορθώστε τα λάθη τώρα! - Του Νίκου Χατζηνικολάου
Κάθε φορά που η κυβέρνηση επικαλείται τη βελτίωση των δηµοσίων οικονοµικών και ιδίως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσµατος, σπεύδουµε από τη στήλη αυτή να υπενθυµίσουµε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν στη συντριπτική τους πλειονότητα να υποφέρουν, καθώς σήµερα -τέσσερα χρόνια µετά την είσοδο της χώρας στο µνηµόνιο- αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στις ολοένα και αυξανόµενες υποχρεώσεις τους. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι, την ίδια ώρα που τα λουκέτα αυξάνονται και πληθύνονται, οι επιχειρήσεις καλούνται φέτος να πληρώσουν για τη χρήση του 2013 φόρους περίπου 3,9 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ πέρυσι. Πρόκειται για µια θηριώδη αύξηση της τάξεως του 125% στα φορολογικά βάρη του ιδιωτικού τοµέα, που, όπως ορθά επεσήµανε σε πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση ο ευρωβουλευτής της Ν.∆. κ. Γ. Κύρτσος, θα περιορίσει σηµαντικά την ήδη αναιµική ρευστότητα στην αγορά, θα καταστήσει ακόµη πιο δυσχερή τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και εντέλει θα καθυστερήσει σηµαντικά το πέρασµα της εθνικής µας οικονοµίας από την πολυετή ύφεση στην... πολυαναµενόµενη ανάπτυξη.
Η ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΗ αυτή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων είναι η φυσική συνέπεια της αύξησης του βασικού φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη από 20% σε 26% και της υποχρέωσης προκαταβολικής πληρωµής φόρων για την επόµενη χρονιά. Και βέβαια αξίζει να σηµειωθεί ότι, σε αντίθεση µε την Ελλάδα, η Ιρλανδία που ήδη βγήκε από το δικό της µνηµόνιο αγωνίσθηκε και µετά από σκληρή διαπραγµάτευση µε την τρόικα πέτυχε να µην αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής του 12,5% που ισχύει εκεί για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Το ίδιο άλλωστε έκανε και η Κύπρος, µε διαφαινόµενη ήδη συνέπεια την ταχύτερη απ’ ό,τι αναµενόταν οικονοµική της ανάκαµψη. Στη χώρα µας το πολιτικό σύστηµα δυστυχώς αντιστάθηκε µόνο στη µείωση των δηµοσίων δαπανών, που έπληττε τα παλαιά και παγιωµένα προνόµιά του, ενώ δέχθηκε σχεδόν αδιαµαρτύρητα την παράλογη και καταστροφική αύξηση του φορολογικού φορτίου των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που µας επέβαλαν οι δανειστές, αδιαφορώντας προφανώς για τις τεράστιες οικονοµικές και κοινωνικές συνέπειες...
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, όµως, είναι ότι η τρόικα επιµένει στο λάθος ακόµη και σήµερα που όλοι βλέπουν και αναγνωρίζουν το µέγεθος της ζηµιάς που προκάλεσαν οι κακοί υπολογισµοί της και οι άστοχες επιλογές της. Μέχρι και ο νέος εκλεγµένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε στην πρόσφατη οµιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ότι κατά τη «διάσωση» της Ελλάδας έγιναν λάθη. «Ενα φλεγόµενο αεροπλάνο», είπε χαρακτηριστικά, «δεν επισκευάζεται εύκολα εν πτήσει... Από καιρού εις καιρόν καίγεται και λιγάκι κανείς»! Και δείχνοντας ότι αντιλαµβάνεται πως οι επιπτώσεις των µνηµονίων ήταν δραµατικές για την ελληνική κοινωνία, συµπλήρωσε: «Πιστεύω ότι στο µέλλον, όταν θα εφαρµόζονται προγράµµατα προσαρµογής, θα πρέπει να γίνονται και οι κατάλληλες κοινωνικές µελέτες, ώστε να γνωρίζουµε εκ των προτέρων πώς λειτουργούν και τι επιπτώσεις έχουν στη ζωή των ανθρώπων». Και βέβαια έχει τη δική της ξεχωριστή σηµασία η επισήµανση Γιούνκερ, στην ίδια αυτή οµιλία του, ότι η τρόικα δεν λειτουργεί µέχρι σήµερα δηµοκρατικά και ότι θα πρέπει στο εξής να υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.
ΕΙΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, προφανές ότι απέναντι στη συνεχιζόµενη, ανεξήγητη επιµονή της τρόικας να µην αναγνωρίζει τα λάθη της και να µην αποδέχεται ούτε καν τη µερική διόρθωσή τους, παρότι οδήγησαν την ελληνική οικονοµία στη σηµερινή τραγική της κατάσταση, πρέπει τώρα να ορθώσουµε επιτέλους ανάστηµα. ∆εν θα υπάρξει ευνοϊκότερη συγκυρία. Και η χώρα δεν έχει πλέον χρονικά περιθώρια. Οι αντοχές της οικονοµίας και της κοινωνίας µας εξαντλούνται. Είναι η ώρα µηδέν. Η κυβέρνηση οφείλει να εξεύρει άµεσα λύσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και ιδίως των µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων. Οφείλει επίσης να δώσει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν, αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, τη δυνατότητα να πληρώσουν σε πολλές δόσεις και µε άνετο χρονικό ορίζοντα. Και οφείλει, τέλος, να συµψηφίσει εδώ και τώρα, χωρίς αστερίσκους και υποσηµειώσεις, τα χρέη του ∆ηµοσίου προς ιδιώτες µε τα αντίστοιχα δικά τους προς αυτό, διαγράφοντας τοκογλυφικές προσαυξήσεις και αναγνωρίζοντας αναδροµικά ότι ΦΠΑ που δεν εισπράχθηκε δεν µπορεί να είναι απαιτητός από το κράτος. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει εδώ και τώρα στα χρειώδη και στα αυτονόητα. Αλλωστε, τα περισσότερα τα έχει ήδη υποσχεθεί. Αν ο Τόµσεν και η «παρέα» του διαφωνούν, στείλτε τους στα σπίτια τους! Ως εδώ και µη παρέκει!
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα