Μια φωνή αγωνίας από τα βορειοαιγαιοπελαγίτικα νησιά - Του Θεόδωρου Μεσσηνέζη
Ένα βασανιστικό ερωτηματικό !
Άκουσα ότι εζητήθη να διακοπεί η ακτοπλοϊκή επικοινωνία της Νήσου Λήμνου με την Βόρειο Ελλάδα, δηλαδή Μακεδονία και Θράκη, γιατί «κρίθηκε» ασύμφορη! Ασύμφορη για ποιους; Για τους Νησιώτες, ή για τις Ναυτιλιακές εταιρίες και τους Εφοπλιστές; Και μαθαίνω, (δεν ξέρω αν ευσταθεί η φήμη ), ότι η εν λόγω πρόταση έγινε από τον Έλληνα ,νεαρό Υπουργό Ναυτιλίας! Αυτός ίσως γνωρίζει και θα μπορούσε να μας πει , σε ποιους ακριβώς είναι ασύμφορη αυτή η επικοινωνία και γιατί.
Διατυμπανίζουμε σ’ όλους τους τόνους ότι θέλουμε και επιδιώκουμε να αυξηθεί η τουριστική κίνηση και προσέλευση τουριστών στη Χώρα μας . Από πού τους περιμένουμε; Από την άλλη άκρη της γης, ή από τη γειτονική μας Ιταλία και Ισπανία; Αυτοί έχουν τις δικές τους παραλίες για διακοπές. Ή από την Αίγυπτο και τη Λιβύη ή το χειρότερο απ’ τη Συρία; Από την Ευρώπη και κυρίως από τη βόρια Ευρώπη , τις Βαλκανικές Χώρες και τη Ρωσία είναι τα σημεία που περιμένουμε περισσότερο να μας έρθουν παραθεριστές. Από τη Βόρεια Ευρώπη και τη κεντρική , έρχονται συνήθως αεροπορικώς , αλλά το αεροπλάνο κοστίζει αρκετά και με τη κρίση που μας δέρνει όλους ,το μέσον αυτό δεν είναι προσιτό σε πολλούς, ούτε και το πλοίο είναι προσιτό και οικονομικότερο ιδίως στου βορείους, Ευρωπαίους, Βαλκάνιους ή Ρώσους . Παραμένει λοιπόν ως πιο οικονομική, πρόσφορη αλλά και πιο ανεξάρτητη η επικοινωνία οδικώς με αυτοκίνητο. Και δόξα το Θεό, η Μακεδονία μας με την Εγνατία και τις αρτηρίες της είναι μια ιδανική λύση για οικονομικότερες διακοπές. Από εκεί μπορούν να απλωθούν σ’ όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, κεντρική ή νότια και να απολαύσουν διακοπές με απόλυτη ανεξαρτησία κινήσεως. Όλοι αυτοί από τις Βαλκανικές Χώρες που λαχταρούν να βρεθούν έστω και για λίγες μέρες κοντά στη θάλασσα, οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Ευρώπης επίσης και πιότερο πι Ρώσοι. Ακόμη και στα Νησιά του Νότιου Αιγαίου και στη Κρήτη μπορούν να πάνε μέσω του Πειραιά παίρνοντας μαζί τους και το αυτοκίνητο τους , μια και για τα νησιά αυτά έχει προβλεφθεί και έχουν πολύ πυκνή ακτοπλοϊκή επικοινωνία με μοντέρνα ταχύπλοα πλοία. Καθώς δε οι αποστάσεις από τον Πειραιά είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές με τα Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η προσέλευση των τουριστών στα Νότια Νησιά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ότι στα άλλα, Λέσβο, Χίο, Λήμνο κτλ. που το θαλασσινό ταξίδι με τα παλιά και όχι ταχύπλοα πλοία που μας έχουν αφήσει, διαρκεί δώδεκα και ίσως κάτι περισσότερες ώρες. Και καθώς τα δρομολόγια προς τα Νησιά μας είναι έξι νυκτερινά και μόνον ένα ημερήσιο για όλη την εβδομάδα , το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.
Δώδεκα ώρες νυχτερινές, καθισμένος σε μια πολυθρόνα έστω και αεροπορικού τύπου δεν περνούν εύκολα. Ενώ τις ημερήσιες δεν τις καταλαβαίνεις πότε περνούν! Έτσι η επόμενη λύση είναι η καμπίνα . Αλλά εκεί η τιμή διπλασιάζεται! Ποιος έχει τα «κότσια» να την πληρώσει; Ελάχιστοι και μόνον όταν πρόκειται για ταξίδι «ανάγκης» . Τουρίστας όμως δεν νομίζω κανένας και μάλιστα αφού θα έχει πληρώσει αρκετά έως ότου φθάσει στην Αθήνα και το Πειραιά; Έτσι τα Νησιά μας τα βορειοπελαγίτικα, παραμένουν να «βράζουν με το ζουμί τους» Ας είναι καλά μερικοί φίλοι και κοντινοί γείτονες εξ Ανατολής που όταν έχουν «Ραμαζάνι» μας θυμούνται και σπάει λίγο, αλλά επικινδύνως, (χωρίς σχόλια) η μοναξιά μας!
Εδώ και αρκετά χρόνια ο βασικός προμηθευτής μας για τουρίστες καθώς και ο καλύτερος πελάτης για τα προϊόντα μας (λάδι σαπούνια κτλ) ήτα πάλι η Βόρειος Ελλάδα, τότε που είχαμε μερικές φορές και τρία πλοία εβδομαδιαίως με Θεσσαλονίκη Και Καβάλα . Φέτος αφού για ένα μήνα σχεδόν (Μάϊο και μέρος του Ιουνίου μας είχαν στερήσει κάθε επαφή, μας άφησαν τώρα μόνον μια φορά την εβδομάδα και μάλιστα με ένα πλοίο που από Θεσσαλονίκη σε Μυτιλήνη κάνει δέκα επτά ή και δεκαοκτώ ολάκερες ώρες!
Κάτω από τέτοιες υπαρκτές αλλά απαράδεκτες συνθήκες που υπογραμμίζουν την αδιαφορία του κέντρου γενικώς, του Υπουργείου εν συνεχεία και των εφοπλιστικών εταιριών προς τα Ακριτικά νησιά μας, μας κάνει να σκεφτόμαστε : Μετά τη διακοπή( αν όντως πραγματοποιηθεί) της ατμοπλοϊκής γραμμής Λήμνου – Βόρειας Ελλάδας Τι θα απομένει ως «ασύμφορη γραμμή;» Μήπως και η διακοπή της ακτοπλοϊκής γραμμής Μυτιλήνης –Μακεδονίας και ακολουθούν και οι γραμμές με τη Χίο και τη Σάμο; Αν κάτι τέτοιο κατεργάζονται οι «λαμπροί εγκέφαλοι του Κέντρου εν συνεργασία με τους….. «ολιγαρκείς εφοπλιστές» μας , ε τότε δεν έχουμε να πούμε τίποτα , παρά μόνον ότι, ότι και αν μας συμβεί θα ήταν, ή είναι θέλημα του «Αλάχ……» ! (Και ο νοών νοεί το» .- Η ουσία πάντως είναι ότι αυτά τα υπέροχα Νησιά που άλλοι τα «λιμπίζονται, οι δικοί μας αρμόδιοι τα περιφρονούν εμφανώς , τα παραμελούν αγρίως , υποβιβάζουν και την αξία τους και την ιστορία τους , λες και θέλουν εν καιρώ τω δέοντι να τα ξεφορτωθούν. Ας τολμήσουν και τα ξαναλέμε.-
Θ.Σ.Μ.-Μήθυμνα 31/07/2014
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα