Έρχεται ο Οκτώβριος, μήνας ακραίων καιρικών και χρηματιστηριακών φαινομένων! - Του Κων/νου Βέργου*
Διατηρούμε θετική αποψη για την χώρα και την παγκόσμια οικονομία για τους επόμενους μήνες, αλλά είμαστε αυξανόμενα επιφυλακτικοί για την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά το ΧΑ, οι επενδυτές τουλάχιστον επι του παρόντος φαίνονται να είναι μαζεμένοι κλειδώνοντας βραχυπρόθεσμα κέρδη. Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με την γερμανική ηγεσία συνοδεύτηκε απο νευρικότητα στην αγορά με τα επιτόκια για το 10ετές ελληνικό ομόλογο να αυξάνονται κατά 15 μονάδες βάσης, σε μια μόλις μέρα! Αυτό ενίσχυσε την θολή τεχνική εικόνα της αγοράς που δειχνει ότι οι τιμες θα συνεχίζουν να υποχωρούν στις επόμενες ημερες.
Μια υποχώρηση, πάντως, τιμών που θα μπορούσε να οδηγήσει, σε ακραίες περιπτώσεις, σε περαιτέρω πτώση για 3-6 εβδομάδες, δεν πρέπει να αποκλειστεί, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε στον Οκτώβριο που αποτελεί συνήθως μήνα πτωτικών διαθέσεων .
Υποχώρηση, που πάντως ακόμη δεν αλλάζει την γενική μεσοπρόθεσμη εικόνα του χρηματιστηρίου που ειναι θετική, λόγω προώθησης ιδιωτικοποιήσεων, εκποίησης κρατικών ακινήτων και αναγκών των Τραπεζων για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, από Δεκέμβριο.
Οι ξένες αγορές επίσης κυριαρχούνται απο ενδείξεις που επιτρέπουν διορθψσεις τιμών βραχυπρόθεσμα. Στις αρνητικές ειδήσεις προηγούμενων εβδομάδων που αφορούσαν περιφερειακές αγορές σε Ευρώπη και Ασία, προστέθηκαν προβληματισμοί για επιπλέον αγορές, μερικές εκ των οποίων αφορούν βασικές οικονομίες όπως τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η κατανάλωση είναι μικρότερη από ό,τι υπολογίζονταν.
Καταρχήν η Αμερικανική βιομηχανική δραστηριότητα, οπως εκτιμάται από τον δείκτη ISM, φαίνεται να αναπτύσσεται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς. Επειτα, η εγχώρια ζήτηση στην αγορά της τηλεφωνίας, που αποτελεί εναν απο τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας είναι τόσο αδύναμη που πυροδοτεί νέο ισχυρό πόλεμο τιμών μεταξύ των παρόχων.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το προσφατο ξεκίνημα ‘πολέμου τιμών’ σε αλυσίδες σουπερμαρκετ τροφίμων στην Αγγλία, εχουμε ενδειξεις και απο τις δυο πλευρές Ατλαντικού, περι επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης των δύο οικονομιών (ΗΠΑ και Αγγλία) που ηταν στην παρούσα φάση οι καλύτερα υποσχόμενες των χωρών της Δύσης.
Η συνέχιση τοπικών πολέμων (Μεση Ανατολή, Ουκρανία) με εμπλοκή μεγάλων χωρών, σε καμμιά περίπτωση δεν βοηθάει το διεθνές σκηνικό, ενώ επίσης επιπτώσεις αρχίζουν να εμφανίζονται και σε περιφερειακές χώρες, όπως την Σαουδική Αραβία (επιβράδυνση ανάπτυξης απο 5,1% σε 3,8%) οι οποίες βρίσκονταν ως τωρα στο απυρόβλητο.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε οτι τα σύννεφα δεν είναι ακόμη αρκετά για χρηματιστηριακή καταιγίδα, καθώς η απόφαση του προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας , Μάριο Ντράγκι να υποστηρίξει καποιας μορφής ‘νομισματική χαλάρωση’, επιτρέπει ενίσχυση της Ευρωπαικής οικονομίας εντός 6 μηνών, ενισχύοντας εξαγωγές, πωλήσεις, εταιρικά κέρδη και ενισχύοντας την απασχόληση. Ομως οι χρηματιστηριακοί κίνδυνοι ενισχύονται, επιτρέποντας, μάλλον διόρθωση τιμών 7%-9% σε βασικούς δείκτες στο επόμενο διάστημα.
Τα παραπάνω προοιωνίζουν αφορμή για υποχώρηση τιμών πολλών μικρών αλλά και μεγάλων ξένων αγορών στο επόμενο διάστημα τις επόμενες ημέρες, αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές των Ευρωπαικών αγορών και των ΗΠΑ είναι θετικές επιτρέποντας ανατίμηση και νεα υψηλά επιπεδα τιμών κατά τους επόμενους μήνες.
-(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)
*Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα