Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Υπό ομηρία το ελληνικό χρηματιστήριο

Αρχική | Οικονομία | Υπό ομηρία το ελληνικό χρηματιστήριο

Αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις είναι αντιμέτωπο το ελληνικό χρηματιστήριο, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις, τα τραπεζικά stress tests, τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Τα παραπάνω ανοικτά μέτωπα επηρεάζουν στην τρέχουσα συγκυρία το Χ.Α., δίχως να συνυπολογίσουμε άλλες εγχώριες και διεθνείς παραμέτρους που συνεχώς σκάνε στα πόδια μας.

Το Χ.Α. στα μέσα της εβδομάδας, συνεπικουρούμενο από τη θετική εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια, τις εξελίξεις στις τράπεζες αλλά και από την τεχνική ανάλυση, καθώς είχε προηγηθεί νέος γύρος πτώσης για δείκτες και blue chips, κατάφερε κάπως να… σώσει την παρτίδα και μάλιστα στο παραπέντε!

Αλλά το ζητούμενο είναι τι θα κάνει στο… και πέντε! Κατά πόσον έχουμε να κάνουμε με μια νέα απλή αναλαμπή, τεχνικής ίσως φύσης, που μπορεί να προσφέρει ανάσες σε χαρτοφυλάκια και κωδικούς, ή αν για άλλη μια φορά μετά από μια βραχυχρόνια αντίδραση, βασικοί δείκτες και τιμές πάνε σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως άρχισε να ανησυχεί η αγορά μετά το απότομο φρένο - πτωτικό γύρισμα της Πέμπτης.

Γιατί δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι κάθε κύκλος ανοδικής αντίδρασης συνήθως καταλήγει σε πτώση σε χαμηλότερα επίπεδα από την αμέσως προηγούμενη διαδρομή. Δηλαδή, η αγορά μέχρι τώρα μας έχει δείξει από τον Μάρτιο του 2014 ότι ακολουθεί την εξής τάση: χαμηλότερες κορυφές σε κάθε έξαρση, χαμηλότεροι πυθμένες στα τεχνικά γραφήματα σε κάθε υποχώρηση. Το κατά πόσον η ανακοίνωση των stress tests θα βρει την αγορά πάνω ή κάτω από τον πήχυ των 1.100 μονάδων είναι ένα καλό ερώτημα, κι όποιος έχει τη σωστή απάντηση κάνει ταμείο προς τα τέλη Οκτωβρίου…

Γιατί «παίζουν μπάλα» οι short

Είναι αλήθεια ότι η ρύθμιση με τον αναβαλλόμενο για την ώρα αποσόβησε αρχικά την καθοδική διάσπαση των 1.080 μονάδων, καθώς μεσοβδόμαδα ο Γενικός Δείκτης βρήκε δυνάμεις και στηρίξεις στην εν λόγω ζώνης στήριξης και επανήλθε πρόσκαιρα πάνω από το, ψυχολογικό κυρίως, φράγμα των 1.100 μονάδων (την Πέμπτη από +1,2% γύρισε μέσα στη συνεδρίαση στο κόκκινο, αλλά και πάλι κάτω από τον πήχυ 1.090-1.100). Ωστόσο, είναι εμφανές ότι η αγορά κινείται σε κινούμενη άμμο, μοιάζει σαν να προσπαθεί να βρει πυθμένες και πυλώνες στήριξης σε ένα προβληματικό και ασταθές έδαφος. Και ουδείς μπορεί να ψέξει τους επενδυτές για το γεγονός ότι δείχνουν εύλογη ανησυχία, εντός και εκτός χώρας, για τη φορά που λαμβάνουν οι εξελίξεις, για τις παλιές ή νέες αβεβαιότητες που υφίστανται.

Η χώρα βρίσκεται σε μια πολιτική ομηρία. Σχεδόν άπαντες τείνουν να προεξοφλήσουν ότι εισερχόμαστε σε μια μακρά ή μικρότερη προεκλογική περίοδο, σε ένα διάστημα πολιτικών ζυμώσεων και διεργασιών με αφορμή τους «180 του Προέδρου της Δημοκρατίας». Παράλληλα, το αποτέλεσμα των τραπεζικών stress tests συνεχίζει να πλανάται ως αβεβαιότητα στην ατμόσφαιρα και επίσημες ανακοινώσεις θα έχουμε σε περίπου έναν μήνα. Το χρέος παραμένει ένας μεγάλος βραχνάς και θεωρητικά είμαστε ενώπιον ζυμώσεων για τη βιωσιμότητά του. Επίσης, ακόμα και πιθανή αποχώρηση σύσσωμης της τρόικας (και του ΔΝΤ δηλαδή) σε έναν βαθμό προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτικούς κύκλους, οι οποίοι ανησυχούν για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων, της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και της ικανότητας της χώρας να χρηματοδοτηθεί με λογικά επιτόκια. Διαβλέπουν δηλαδή ότι με τη σταδιακή άνοδο των spreads (πάνω από 6,2% έφτασε η απόδοση του δεκαετούς) δεν θα είναι τόσο εύκολο να παιχθεί ικανοποιητικά το παιχνίδι εξόδου στις αγορές την ώρα που σχεδιάζεται η εναλλακτική πολιτική χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.

Αν συνυπολογίσουμε και όλες τις άλλες εγχώριες παθογένειες ή τα διεθνή απρόοπτα, γίνεται αντιληπτό γιατί η αγορά «δεν ακούει» τις εξελίξεις στις τράπεζες, τις θετικές εκθέσεις, τα καλά νέα από το road show, την αβάντα του FTSE που κράτησε τη «Λ. Αθηνών» στις αναδυόμενες, τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ και άλλου είδους καταλύτες που δεν μπορούν να πείσουν τους επενδυτές να βάλουν λεφτά, φρέσκα κεφάλαια, στο Χ.Α.

Πλέον, κοινή εκτίμηση είναι πως το Χ.Α. βρίσκεται σε... προεκλογική περίοδο, μόλις έναν μήνα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων της ΕΚΤ.  Ό,τι καλύτερο δηλαδή για τους πωλητές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα που επικρατεί στις τράπεζες, με τους short παίκτες να έχουν στα συν τους την απραγία της πλειονότητας των ξένων - ισχυρών παικτών, στάση που διευκολύνει τη διολίσθηση τιμών - χρηματιστηριακής αξίας σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο βιώνει τους δικούς του προβληματισμούς και απλώς επηρεάζεται προς το χειρότερο, σε κάθε σοβαρή διόρθωση των διεθνών αγορών.

Η στάση των διεθνών παικτών

Ένα μέρος των ξένων funds έχει ήδη μειώσει θέσεις από την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, όταν οι καθαρές εκροές από θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ πολλοί από τους έχοντες ρευστότητα φαίνεται πως ποντάρουν σε μια ευρύτερη αναταραχή μεσοπρόθεσμα για να ξαναβγούν αγοραστές στο Χ.Α σε χαμηλότερες τιμές και αφού έχουν ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μετά τα ευρωπαϊκά stress tests. Οι κινήσεις των ξένων επενδυτών έχουν περιοριστεί, και αυτό φαίνεται και στα πλέον πρόσφατα στοιχεία συμμετοχής τους στην αγορά. Από τον Μάιο, όταν το ποσοστό συμμετοχής τους εκτοξεύθηκε από το 37% στο 42,6%, η συμμετοχή τους παραμένει σταθεροποιημένη σε αυτά τα επίπεδα χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές.

Το γεγονός ότι οι μετοχές του Χ.Α. δεν είναι διαπραγματεύσιμες πλέον με υψηλό discount σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές παίζει, επίσης, τον ρόλο του. Πρακτικά, βέβαια, το περιβάλλον δεν έχει αλλάξει θεαματικά προς το χειρότερο σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, οι ξένοι –στην πλειονότητά τους– μπορεί να μένουν σε έναν βαθμό στις θέσεις τους, όμως αρκούν μέτριες ρευστοποιήσεις λιγοστών διαχειριστών και η αποχώρηση 2-4 ξένων χαρτοφυλακίων για να διατηρείται η λελογισμένη διόρθωση σε τράπεζες και blue chips. Ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας πολλών από τα hedge funds που συμμετέχουν στο Χ.Α. προκαλεί πιέσεις στις δεικτοβαρείς μετοχές και η αγορά προσπαθεί να κρατήσει με νύχια και δόντια το όριο των 1.100 μονάδων. Ακόμα και μετά την απόφαση του οίκου FTSE να μην υποβαθμίσει την ελληνική αγορά στην κατηγορία των αναδυόμενων, το πολιτικό ρίσκο παίζει αποφασιστικό ρόλο στην αγορά ή πώληση μετοχών.

Σοφοκλέους 10





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Χατζηδάκης: Τα μέτρα για τράπεζες, ενστόλους και συνταξιούχους – Πότε τίθενται σε ισχύ

16 Δεκεμβρίου 2024, 13:29
6' 0" χρόνος ανάγνωσης     Κατάργηση προμηθειών για πληρωμές λογαριασμών, δραστική μείωση έως και 80% των ...

Επιθεώρηση Εργασίας: Ποιες είναι οι εργοδοτικές υποχρεώσεις ενόψει Χριστουγέννων

03 Δεκεμβρίου 2024, 14:46
Τις βασικές και άμεσες υποχρεώσεις των εργοδοτών, ενόψει Χριστουγέννων, υπενθυμίζει η Επιθεώρηση Εργασίας.   Φωτό: Pixabay.com Όπως ...

HSBC: Η Ελλάδα στα μεγαλύτερα success stories της Ευρώπης

03 Δεκεμβρίου 2024, 12:43
 HSBC: Η περιφέρεια "πετάει" ενώ οι "γίγαντες" γονατίζουν   Φωτό: Pixabay.com  Της Ελευθερίας Κούρταλη Σε μία Ευρώπη όπου ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0