Γιούνκερ: Η τελευταία ελπίδα πριν το Βατερλό!
Ολοταχώς σε πολιτικό Βατερλό οδηγεί την κυβέρνηση η τρόικα, κρατώντας εντελώς άκαμπτη στάση σε όλα τα μείζονος σημασίας θέματα του ελέγχου. Πλέον, οι ελπίδες διάσωσης εναποτίθενται στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, με τον οποίο γευματίζει σήμερα (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή) ο πρωθυπουργός, σε συνθήκες μυστικότητας, που υποδηλώνουν και την κρισιμότητα της συνάντησης.
Ο Λουξεμβούργιος πρώην πρωθυπουργούς και προεδρεύων του Eurogroup, που είχε στο παρελθόν παρέμβει υπέρ της Ελλάδας σε κρίσιμες στιγμές, ιδιαίτερα όταν είχαν τεθεί επί τάπητος σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, τυπικά δεν έχει αναλάβει ακόμα τα καθήκοντά του. Αυτό, όμως, θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα, οπότε και τυπικά ο Ιρλανδός εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, θα περάσει υπό την εποπτεία του νέου προέδρου, σε μια συγκυρία, μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμη για την έκβαση του ελέγχου στην Ελλάδα.
Αυτό που κατεπειγόντως χρειάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι να διαφοροποιηθεί η γραμμή της τρόικας, ώστε να καταστούν δυνατοί κάποιοι συμβιβασμοί σε θέματα μεγάλης πολιτικής βαρύτητας. Αλλιώς, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε πολύ σκληρά διλήμματα: είτε να αφήσει τη διαπραγμάτευση να «σέρνεται» επ’ αόριστον, ή να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της τρόικας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το πολιτικό της μέλλον.
Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο, πάντως, ότι η έκτακτη επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα οργανώθηκε αμέσως μετά την έλευση της τρόικας για τον έλεγχο και αφού είχε καταστεί σαφές ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους επιτηρητές θα ήταν εξαιρετικά στενά, αν όχι ανύπαρκτα.
Τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής ακαμψίας της τρόικας φαίνονται ήδη από την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα. Παρότι η κυβέρνηση ζήτησε επιτακτικά να «ψαλιδιστεί» ο στόχος για το πλεόνασμα του 2015, από το 3% του ΑΕΠ στο 2,3%, ώστε να υπάρξουν κάποια περιθώρια για φοροελαφρύνσεις και για την αποκατάσταση των μισθών των ένστολων, η τρόικα επέβαλε να διατηρηθεί ο στόχος στο ποσοστό που είχε εξαρχής εγγραφεί στο πρόγραμμα.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι, παρόλα αυτά, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα ενταχθούν όλες οι φοροελαφρύνσεις, που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Αυτό, όμως, είναι μια «επιτυχία» χωρίς σοβαρό αντίκρισμα, αφού όλοι θυμούνται ότι ο Α. Σαμαράς ήταν εξαιρετικά φειδωλός στις υποσχέσεις του για φοροελαφρύνσεις, αποφεύγοντας να ανακοινώσει πολλά μέτρα, πέραν της μικρής μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
Στο άλλο σοβαρό θέμα που «καίει» την κυβέρνηση, το ασφαλιστικό, η πρώτη συζήτηση που έγινε μεταξύ τρόικας και υπουργού Εργασίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η τρόικα επιμένει στο... γράμμα του μνημονίου, που επιβάλλει να ολοκληρωθεί άμεσα η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του συστήματος και να νομοθετηθούν μέσα στο Νοέμβριο όλες οι απαραίτητες αλλαγές, που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητά του, χωρίς πρόσθετες κρατικές χρηματοδοτήσεις.
Ο Γ. Βρούτσης κέρδισε κάποιο χρόνο, λέγοντας και πάλι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη, πλην όμως δεν κατάφερε να μεταθέσει το θέμα στο μέλλον, ώστε να μην γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με ορισμένες «διαρροές» από το υπουργείο Εργασίας, ακόμη και αν χρειασθεί τελικά να κλείσει το κεφάλαιο της αναλογιστικής μελέτης και να καταρτισθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι μειώσεις συντάξεων θα αποφευχθούν, καθώς η μελέτη δεν οδηγεί σε πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Οι «διαρροές» αυτές, που δείχνουν ότι τελικά η κυβέρνηση δύσκολα θα αποφύγει να νομοθετήσει για το ασφαλιστικό, προκαλούν απορίες σε όσους γνωρίζουν τα οικονομικά των ταμείων, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά από το 2015 και μετά και το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με σοβαρές παραμετρικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και το «ψαλίδισμα» των συντάξεων.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα