Ιράν: Φυλάκισαν 25χρονη γυναίκα που ήθελε να δει αγώνα βόλεϊ
Κρατείται επί 100 ημέρες - Αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας
Μια νεαρή Ιρανοβρετανή, που συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή θέλησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ ανδρών, ξεκίνησε απεργία πείνας αφού παραμένει σε κράτηση επί 100 ημέρες, δήλωσε η μητέρα της.
Η Γκοντσέχ Γαναμί, 25 ετών, συνελήφθη στις 20 Ιουνίου καθώς συμμετείχε σε μια κινητοποίηση γυναικών οι οποίες ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα βόλεϊ ανδρών μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας.
Η νεαρή γυναίκα, αφού αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της, συνελήφθη εκ νέου λίγες ημέρες αργότερα.
Τον Σεπτέμβριο ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε επισημάνει ότι η κράτηση της Γαναμί δεν συνδέεται πλέον με τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση, όμως δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.
Σε ένα μήνυμα που ανήρτησε την Κυριακή στη σελίδα της στο Facebook (Free Goncheh Ghanami) η μητέρα της Σούζαν Μοσταγιάν δήλωσε ότι η Γκοντσέχ αποφάσισε την Τετάρτη να σταματήσει να δέχεται τροφή.
«Λέει ότι ανέχθηκε αρκετά την αβεβαιότητα έπειτα από 100 ημέρες (...) Δεν θα αγγίξω τροφή μέχρις ότου η Γκοντσέχ να σταματήσει την απεργία πείνας», πρόσθεσε η μητέρα της νεαρής κρατούμενης.
Η οικογένεια της Γκοντσέχ έχει ξεκινήσει εκστρατεία στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την απελευθέρωσή της και έχει απευθυνθεί στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για βοήθεια.
«Από κάποια στιγμή και μετά σταμάτησαν να την ανακρίνουν, όμως συνεχίζεται η κράτησή της», υπογράμμισε η Μοσταγιάν, η οποία είχε αρχικά αποφασίσει να παραμείνει σιωπηλή «επί 82 ημέρες προκειμένου η αθώα κόρη μου να επιστρέψει σπίτι της».
«Όμως δεν επέστρεψε και πλέον η ζωή και η υγεία της βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν θα παραμείνω πια σιωπηλή», κατήγγειλε.
Στο μήνυμά της στο Facebook η Μοσταγιάν επισημαίνει ότι οι ιρανικές αρχές προσπάθησαν να πείσουν την κόρη της να αλλάξει δικηγόρο και να δηλώσει ένοχη για νέες κατηγορίες.
Ο διοικητής της εθνικής αστυνομίας του Ιράν στρατηγός Εσμαΐλ Αχμαντί Μογαντάμ είχε εξηγήσει τον Ιούνιο ότι η αστυνομία δεν μπορεί «να επιτρέψει την παρουσία γυναικών στα στάδια», διότι «η συνύπαρξη των δύο φύλων στα στάδια δεν εξυπηρετεί ακόμη το γενικό συμφέρον».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα