Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Μαγική» φόρμουλα για να δοθεί το Ελληνικό στο Λάτση!

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | «Μαγική» φόρμουλα για να δοθεί το Ελληνικό στο Λάτση!

Τη νομική φόρμουλα που... ως δια μαγείας θα εξαφανίσει την αρχική αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του «φιλέτου» του Ελληνικού στην κοινοπραξία της Lamda Development, φέρονται να έχουν βρει οι νομικοί του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.


Στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα επανεξετασθεί, κατόπιν προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ, η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου, που διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία του διαγωνισμού για το Ελληνικό και «μπλόκαρε» την υπογραφή της. Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η συζήτηση της προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ αναμενόταν στις αρχές του επόμενου μήνα, δεν αποκλείεται όμως να επισπευσθεί και να προχωρήσει πριν το τέλος Οκτωβρίου.


Η βασική «ένσταση» του κλιμακίου του Ε.Σ., σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, ήταν ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν ουσιώδης όροι της σύμβασης, κάτι που αποτελεί σοβαρή παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας και του κοινοτικού δικαίου, αφού δεν υπήρχαν στη δημοσιευμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετικές πρόνοιες περί ενδεχόμενης μεταβολής των όρων.


Ο επίδικος όρος προέβλεπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατούσε μειοψηφικό ποσοστό της Ελληνικό Α.Ε., ώστε να έχει συμμετοχή στην απόδοση της επένδυσης, αλλά αυτό άλλαξε στην τελική φάση του διαγωνισμού, όταν πια είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο και κυριαρχούσε η κοινοπραξία υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση. Έτσι, ορίσθηκε ότι το Δημόσιο θα είχε δικαίωμα στο 30% των κερδών, μόνο αφού ο επενδυτής θα είχε εξασφαλίσει συνολική απόδοση κεφαλαίου 15%.


Πρόκειται περί ενός όρου που είναι προφανές ότι είναι ουσιώδης, για να κάνει τους οικονομικούς υπολογισμούς του ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής. Προφανές είναι, επίσης, ότι η αρχική μορφή του όρου είναι πολύ λιγότερο ελκυστική από την τελική μορφή, όπου ο επενδυτής για πολλά χρόνια εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειάζεται να διανέμει κέρδη στο ΤΑΙΠΕΔ.


Παρόλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βρεθεί η φόρμουλα για να ξεπερασθεί αυτό το σοβαρότατο νομικό εμπόδιο και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακύρωσης του διαγωνισμού κα προκήρυξης νέου: κατά τις πληροφορίες αυτές, οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κάνουν δεκτή την ένσταση του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία ο προαναφερθείς όρος δεν είναι ουσιώδης! Έτσι, θα ανοίξει και τυπικά ο δρόμος για την παράδοση του Ελληνικού στον όμιλο Λάτση.


Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να πληροφορηθεί τι έχει γίνει με τη διερεύνηση από πλευράς της πιθανών παραβιάσεων του κοινοτικού δικαίου για τον ανταγωνισμό και τις δημόσιες συμβάσεις.


Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει τα εξής στην ερώτησή του:


Σύμφωνα με την 197/2014 Πράξη του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου αναστέλλεται η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Developments από το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω παραβιάσεων των αρχών α) της διαφάνειας, β) της ίσης μεταχείρισης και γ) του ανταγωνισμού.


Πιο συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι όροι του διαγωνισμού για την πώληση της δημόσιας έκτασης, έθεταν αδικαιολόγητους περιορισμούς στους συμμετέχοντες (άρθρα 6.1 και 6.2 του διαγωνισμού), καθώς επίσης, ότι τροποποιήθηκαν, εκ των υστέρων, σημαντικές παράμετροι της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης (άρθρα 2.3, 2.4, 2.5), με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από επενδυτές που είχαν ήδη αποκλειστεί.


Με δεδομένα τα παραπάνω, καθώς επίσης, ότι η Κομισιόν (Απάντηση Ε-005106-14) διερευνά τη νομιμότητα του όρου της συμφωνίας, σύμφωνα με τον οποίο η πώληση του Ελληνικού «τελεί υπό την επιφύλαξη ότι το ελληνικό κράτος θα χορηγήσει άδεια λειτουργίας καζίνου σε εκτάσεις που θα ανήκουν στην εταιρεία Lamda Development», ερωτάται η Επιτροπή:


1) Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες της εν λόγω συμφωνίας εκ μέρους των υπηρεσιών της Κομισιόν; Έχει λάβει γνώση της πράξης αναστολής του Ελεγκτικού Συνεδρίου;


2) Θεωρεί η Κομισιόν ότι η συμφωνία ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού παραβιάζει διατάξεις του κοινοτικού δικαίου, και αν ναι ποιες είναι αυτές;

Σοφοκλέους 10





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0