Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το Νόμπελ Ειρήνης στην Μαλάλα Γιουσαφζάι και στον Καιλάς Σατιάρτι

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Το Νόμπελ Ειρήνης στην Μαλάλα Γιουσαφζάι και στον Καιλάς Σατιάρτι

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε ότι το Νόμπελ Ειρήνης για το 2014 είναι να απονεμηθεί στην Μαλάλα Γιουσαφζάι και στον  Καιλάς Σατιάρτι για τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.


Με θάρρος και διατηρώντας την παράδοση του Γκάντι, ο Καιλάς Σατιάρτι έχει παραστεί ως επικεφαλής σε διάφορες ειρηνικές πορείες με επίκεντρο την εκμετάλλευση των παιδιών για οικονομικό όφελος. Ο Ινδός ακτιβιστής έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού.


Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι μαθήτρια από το Πακιστάν. Το 2012 σώθηκε από την δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν, επειδή υποστήριζε το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών, κάτι για το οποίο αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Στα 17 της χρόνια κατάφερε να είναι ανάμεσα στα φαβορί, ενώ μια τέτοια βράβευση είναι πιθανό να θέσει ξανά σε κίνδυνο την ζωή της, ως μεγαλύτερο στόχο για τους φανατικούς ισλαμιστές. Η Μαλάλα είναι ο νεότερος νικητής του Νόμπελ στην ιστορία.


Στις φτωχές χώρες του κόσμου, το 60% του σημερινού πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνική παγκόσμια ανάπτυξη είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων. Σε περιοχές που μαστίζονται από συγκρούσεις η βία μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, σημειώνεται στην ανακοίνωση για της επιτροπής.


Η Επιτροπή Νόμπελ θεωρεί ως εξαιρετικά σημαντική την ένταξη των δύο βραβευμένων προσωπικοτήτων στον κοινό αγώνα υπέρ της εκπαίδευσης και κατά του εξτρεμισμού. Έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν 168 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά σε όλο τον κόσμο σήμερα. Το 2000 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά 78 εκατομμύρια υψηλότερο. Ο κόσμος έχει έρθει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της παιδικής εργασίας.


Ο αγώνας για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων συμβάλλει στην υλοποίηση της «αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών», όπως αναφέρει ο Alfred Nobel στη διαθήκη του ως ένα από τα κριτήρια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0