Ελαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με 155 «ναι»
Φωτο: Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο βήμα της Βουλής Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 «ναι», 131 «όχι», 2 «παρών» και 12 απόντες.
Σαμαράς: «Εκλογές το 2016»
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη που πήραμε απόψε δεν θα διαψευστεί. Οι ελπίδες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν. Εκλογές το 2016»
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε: «Για το επίπεδο της αντιπαράθεσης που επέλεξε ο Πρωθυπουργός δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Για το αποτέλεσμα; Άνθρακες ο θησαυρός. Ο χρόνος της τελειώνει. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον»
Τη συζήτηση στη Βουλή έκλεισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα και αυτό συζητάμε σήμερα με τους ανθρώπους που ενσυνειδήτως ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποθαρρύνει», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή, βγαίνουμε από την κρίση και δεν θα αφήσουμε τίποτα να το εμποδίσει αυτό» είπε. Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνοντας λόγο για φοροελαφρύνσεις αναφερόμενος σε «κόκκινα» δάνεια, δόσεις στα ταμεία, επιστροφές στους ενστόλους.
«Στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησής μας το έλλειμμα μηδενίζεται, έπειτα από έξι χρόνια η ανάκαμψη, η ανεργία είναι σε ύφεση και σταδιακά θα η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο. Η αντιπολίτευση προβλέπει τα χειρότερα και πέφτει πάντα έξω», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Περιφρουρούμε το αίσθημα σταθερότητας και με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φυσιολογική. Ήδη το χρέος μας άρχισε να μειώνεται ονομαστικά και σύντομα και ως ποσοστό του ΑΕΠ».
«Αυτός είναι ο δικός σας ο διάλογος. Τους υβριστικούς αφορισμούς τους έχετε εύκολους. Αυτά φοριούνται όταν έχετε ντουντούκα στους δρόμους. Όποιος βρίζει, μόνος του τα λέει, μόνος του τα ακούει. Το ότι δεν σας απαντώ, σημαίνει ότι δεν μου επιτρέπετε να το κάνω. Εγώ παλεύω σε 1000 μέτωπα στην Ελλάδα, όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει σε μια κυβέρνηση δημοκρατική τη σταθερότητα που χρειάζεται, για να κάνει τα τελευταία βήματα».
Ο Πρωθυπουργός σταχυολόγησε τα επιχειρήματά του ως εξής:
«Αλήθεια πρώτη, η Ελλάδα για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του 2015 θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα.
Πολλοί εδώ μέσα ήταν αγέννητοι την τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε μηδενικό έλλειμμα
Αλήθεια δεύτερη. Η οικονομία γύρισε προς τα πάνω. Και όλα αυτά ενώ αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αλήθεια τρίτη, βγήκαμε στις αγορές και δανειστήκαμε με χαμηλά επιτόκια
Αλήθεια τέταρτη. Το χρέος μας άρχισε να μειώνεται ονομαστικά
Αλήθεια πέμπτη. Η Ελλάδα, άλλο μνημόνιο δεν θα χρειαστεί. Δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού. Στείλτε χαιρετίσματα σε όσους έλεγαν ότι θα χρειαστεί. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα. Αυτό προσπαθούμε.Κάποιοι σκέφτονται. Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Κάποια συνιστώσα σας κάτι θα σκεφτεί να καταγγέλλει.
Αλήθεια έκτη. Οι φοροελαφρύνσεις άρχισαν
Άλλη ανακούφιση είναι και οι αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα Σώματα Ασφαλείας. Είναι αλήθεια ότι δικαιώθηκαν οι προσφυγές τους, αλλά τους δίνουμε τα χρήματα, από το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν δεν τα είχαμε, πώς θα τα δίναμε. Ταμειακά θα καλυφθούν τα 3/4 των περικοπών που τους έγιναν.
Σαμαράς: «Σε 100 δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο»
Όσοι μπαίνουν στις ρυθμίσεις θα μπαίνουν με πιο απλό τρόπο και με πολλές δόσεις. Επεξεργαζόμαστε επίσης την πολύ σημαντική ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια. Θα προχωρήσουμε σε πολλές δόσεις (72 έως 100), μείωση του αρχικώς οφειλομένου ποσού και εξωδικαστικές συμφωνίες.
Τη συμφωνία για ελάφρυνση χρέους την έκανε αυτή η κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2012, για να μπορείτε εσείς σήμερα να τσακώνεστε», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς ενώ ζήτησε «να μην αφήσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια. Διαχωρίζουμε πλήρως τη σημερινή ψηφοφορία από την προεδρική εκλογή».
Ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η αλαζονεία του ερχόμαστε και όπου να' ναι θα κυβερνήσουμε σας έχει τυφλώσει».
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι έκλεισε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, ωστόσο υπενθύμισε ότι το 2009 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε ζητήσει τη συναίνεση της τότε αντιπολίτευσης - του Γιώργου Παπανδρέου - για να ληφθούν μέτρα και να αποφευχθεί η κρίση, είχε συναντήσει την απόλυτη άρνηση. Ιδιαίτερη θετική αναφορά έκανε και στην προσπάθεια του πρώην υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση - επί κυβερνήσεως Σημίτη - να παρθούν μέτρα για το ασφαλιστικό: «Ήταν το πεζοδρόμιο που ματαίωνε τις μεταρρυθμίσεις. Εκείνοι που πρωτοστατούσαν, είναι αυτοί που μας κουνούσαν το δάχτυλο. Το πεζοδρόμιο όμως σίγησε».
«Πρόγραμμα έχει ο κ. Τσίπρας; Ή έχει όσα προγράμματα έχουν οι συνιστώσες τους. Τώρα προσθέτουν και ένα καρύκευμα μετριοπάθειας» ανέφερε ο πρόεδρος της κυβέρνησης.
«Πάτε να μας παραδώσετε αλυσοδεμένους σε ένα νέο μνημόνιο. Ευχαριστούμε δεν θα πάτε. Κοροϊδεύετε και τον κόσμο με έναν τρόπο ξώπορτο».
«Πήγατε και στο Αγ. Όρος, αλλά εδώ πέρα στον αγιασμό, αποφύγατε τον Σταυρό. Μην μπερδεύετε τον Σταυρό με τους σταυρούς κ. Τσίπρα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Καμαρώνετε και για τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από δημοσκοπήσεις, αλλά από εκλογές. Και εκλογές δεν θα γίνουν όποτε βολεύουν εσάς, αλλά όποτε το λέει το Σύνταγμα» είπε ο Πρωθυπουργός.
«Ο κ. Τσίπρας γελοιοποιήθηκε σήμερα. Προσπαθήσατε να ασκήσετε τρομοκρατία. Στοχοποιείτε απόψεις. Θέλετε να είμαι συγκεκριμένος; Και δημοσιογράφους, όπως τον Πρετεντέρη» είπε ο Πρωθυπουργός.
Νωρίτερα μίλησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε άμεσα εκλογές.
Μετά την ομιλία του ζήτησε τον λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος: «Ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του υπονόμευσε το εθνικό συμφέρον. Φοβάται ότι χάνει το παιχνίδι του. Το μνημόνιο. Έβλαψε τον Έλληνα, την εθνική οικονομία και την εθνική υπόθεση. Εκβίασε ανοιχτά τη Βουλή και τους θεσμούς. Προσέβαλε τον Κάρολο Παπούλια και έκανε το ατόπημα να στηρίξει τους εκβιαστικούς υπολογισμούς του στις ψήφους της Χρυσής Αυγής» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε:
«Δεν έχετε συμμάχους. Αυτό που έκανε σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό να καταλάβει ποια είναι η στρατηγική επιλογή»
Τσίπρας: «Εκλογές τώρα!»
«Η πραγματική αιτία που η κυβέρνηση ζητά εκτάκτως από τους βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης είναι μία. Είναι η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα αδιέξοδα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια» ανέφερε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπει. Δεν καταπίνει και την κινδυνολογία, που εξαπολύεται πότε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και πότε από το καφενείο της Βουλής», συμπλήρωσε.
«Στην αρχή μας καταγγείλατε για παροχολογία. Είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι λεφτά υπάρχουν το να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ στους συμπολίτες μας;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Νομιμοποιείτε τον ΕΝΦΙΑ, που λεηλατεί την περιουσία των πολιτών και τους μετατρέπει σε νοικάρηδες στα σπίτια τους».
«Ισχυρίζεστε ότι τώρα προετοιμάζετε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Εσείς δεν λέγατε ότι το μνημόνιο ήταν καλό. Τότε γιατί ξαφνικά γίνατε αντιμνημονιακοί;» ρώτησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Τα μνημόνια είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι, η ανασφάλεια, οι απολύσεις. Δικοί σας ψηφοφόροι τα λένε αυτά. Τους διαλύετε. Τα μνημόνια είναι η διάλυση της Δημοκρατίας, οι ομαδικές απολύσεις, η απαγόρευση της απεργίας. Είναι το δέσιμο της πατρίδας μας στο άρμα συμφερόντων που την θέλουν φθηνό οικόπεδο με φθηνό εργατικό δυναμικό» είπε και συνέχισε:.
«Να σταθώ στο αδύνατο που ισχυρίζεστε. Ότι με τη συνέχιση της λιτότητας θα έρθει η ανάπτυξη. Η επιδείνωση της ανάπτυξης στη Γερμανία, είναι η χαριστική βολή στην Ευρωζώνη. Αυτό ωθεί σε κάποια δειλά βήματα αλλαγής πολιτικής. Εσείς δεν έχετε μείνει απλώς πίσω. Είστε απέναντι! Στηρίζετε πολιτικές ταυτισμένες απόλυτα με την πολιτική της κας Μέρκελ.
»Ζητάτε την εμπιστοσύνη του σώματος για τη συνέχιση της πολιτικής σας. Το βράδυ όμως, όλοι θα διαπιστώσουμε ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα είναι πολύ μακριά από τους 180 που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας είπε: «Το σχέδιό σας είναι να κρατήσετε δέσμια τη χώρα για άλλους 4 μήνες, μόνο και μόνο για να μείνετε στο Μαξίμου, άλλους 4 μήνες. Συναίνεση για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, από την παρούσα Βουλή, δεν μπορεί να υπάρξει.
»Σας προτείνω σήμερα το βράδυ να δείτε το αποτέλεσμα και να το ξανασκεφτείτε. Μπορεί να φανταστεί κανείς την Ελλάδα και χωρίς εσάς στις καρέκλες τις κυβερνητικές».
Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε: «Ακόμα και βουλευτές σας σας ζητούν να πάτε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς εσάς κ. Σαμαρά. Πώς λοιπόν θα πάτε στο εξωτερικό να διαπραγματευτείτε. Γνωρίζουν ότι είστε κυβέρνηση και πρωθυπουργός περιορισμένου χρόνου. Ο χρόνος σας τελειώνει σε 4 μήνες.
»Μετά τις ευρωεκλογές ζητήσαμε στις μεγάλες αποφάσεις να λαμβάνετε υπόψη και τη θέση του πρώτου κόμματος. Μην προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις και αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Το λέω ξανά ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του.
»Σε καμιά συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονίου, εμείς δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας»
Βενιζέλος: «Τώρα δεν υπάρχει κανείς που δεν ξέρει την πραγματικότητα»
Προηγουμένως μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος. «Η χώρα απέκτησε εθνικό χρονοδιάγραμμα με την πρόταση εμπιστοσύνης» είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Εμείς παρουσιάζουμε οριστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η συμφωνία με τους εταίρους θα έχει επιτευχθεί πριν από την προεδρική εκλογή».
«Ο πολίτης μπορεί να είναι κουρασμένος, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι ούτε απελπισμένος, ούτε πονηρός. Κάποιοι προσπαθούν να ανακυκλώσουν ένα επιχείρημα. Ότι έχουμε 1981 και τη μετενσάρκωση του Ανδρέα Παπανδρέου» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Σημείωσε ακόμη πως πράγματι ενόψει της προεδρικής εκλογής υπάρχει περίπτωση να προκύψουν πρόωρες εκλογές, αλλά σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν εις βάρος των πολιτών.
«Τώρα δεν υπάρχει κανείς που δεν ξέρει την πραγματικότητα. Τώρα υπάρχει καθολική, εθνική ευθύνη. Υπάρχει ευθύνη όλων. Δεν υπάρχει κανείς που δικαιούται να πει ότι δεν ήξερα. Πιστεύω βαθιά στο ένστικτο του ελληνικού λαού».
«Θα ομολογήσουμε όλοι ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Δεν υπήρχε εύκολη λύση. Είναι σημαντικό ότι 5 χρόνια μετά φτάνουμε στην έξοδο από την κρίση συντεταγμένα. Αυτό τώρα επιτρέπει σε κάποιους να παίζουν το παιχνίδι της δημαγωγίας», ανέφερε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη μέχρι την προεδρική εκλογή με επτά βήματα:
1. Συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου, συμφωνία που δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις φορολογικές ελαφρύνσεις.
2. Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια.
3. Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής με επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.
4. Η διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα χωρίς δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα με τη χρήση των υπαρχόντων μηχανισμών της Ευρωζώνης.
5. Η συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, το οποίο προυποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ύψος των επιτοκίων.
6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, «δική μας ιδιοκτησίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις. «Το κοινωνικό μέρισμα προς τις ευπαθείς ομάδες, η ασφάλιση για όλους, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα», όπως τόνισε.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πάντως, ότι όλα αυτά απαιτούν πολιτική σταθερότητα και συναίνεση και «εθνικό καθήκον αλήθειας, όχι ψευδείς υποσχέσεις».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και εθνικού σκοπού, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έτσι αντιλαμβάνεται αυτή την κυβέρνηση και για αυτό συμμετέχει σε αυτήν, καλώντας σε συστράτευση όλους τους πολίτες, «για να νικήσουμε εθνικά και πολιτικά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη την ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου παρακολούθησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ αντίθετα απουσίαζε από τα έδρανα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σκληρή αντιπαράθεση Κεγκέρογλου - Βουδούρη
Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βασίλη Κεγκέρογλου και τον ανεξάρτητο βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή.
Ο υφυπουργός επιτέθηκε στον ανεξάρτητο βουλευτή λέγοντας πως «ο κ. Βουδούρης που αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ήρθε στο ΠΑΣΟΚ το 2009 όταν ανέβαινε ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Όλη η οικογένεια Παπανδρέου πήγε στη Μεσσηνία για να τον βγάλει βουλευτή και στη συνέχεια ήταν ο άνθρωπος, καμαρώστε τον, που πρότεινε την παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο. Αυτή είναι η ηθική. Αυτό είναι το πολιτικό στίγμα ανθρώπων που, προκειμένου να διατηρήσουν την καρέκλα τους, αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα».
Ο Οδυσσέας Βουδούρης απάντησε λέγοντας πως «έθεσα ένα ερώτημα το οποίο είναι πολιτικό. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη σοσιαλιστική αλλαγή της κοινωνίας; Ναι ή όχι; Αντί να απαντήσετε σε αυτή την εύλογη απορία, η οποία είναι πολιτική, μου κάνετε μια προσωπική επίθεση. Γιατί λέτε ψέματα; Γιατί λέτε ψέματα; Πιστεύετε ότι με το πες πες θα το περάσετε; Είπατε ότι η οικογένεια Παπανδρέου κατέβηκε στη Μεσσηνία. Κανένας δεν κατέβηκε. Και μια σειρά από άλλα ψεύδη. Το 2009, όντως κατεβήκαμε μαζί, γιατί αν θυμόσαστε το ΠΑΣΟΚ είχε δύο βασικές προτάσεις. Αναδιανομή του πλούτου και ανατροπή του σαθρού πολιτικού συστήματος. Και όταν αυτά δεν έγιναν και δεν θέλησα να ακολουθήσω αυτό τον εκτροχιασμό, δεν έφυγα. Με διαγράψατε» ανέφερε στη συνέχεια, ο κ. Βουδούρης.
Μαυραγάνης: «Θα επεκταθεί η μείωση των φορολογικών βαρών»
Την ανάγκη για σταθερότητα ανέδειξε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, επισημαίνοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή χάρη στη δημοσιονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε με τις θυσίες του λαού, «στην οποία δεν χωρούν πισωγυρίσματα».
Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια και, επικαλούμενος τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, είπε πως ο σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον προβλέπει τη συνέχιση και επέκταση της μείωσης των φορολογικών βαρών, «με πρόγραμμα και αποφασιστικότητα», αξιοποιώντας την επίτευξη σταθερής δημοσιονομικής ισορροπίας και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως επίσης τη μεγαλύτερη συμμόρφωση, αλλά και τη μετάβαση στην εποχή της ανάπτυξης που δίνει αυτά τα περιθώρια.
«Δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε τη μεταρρύθμιση» ανέφερε, ο κ. Μαυραγάνης, εξαγγέλλοντας ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου που προχωρά στην ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση των κανόνων για τη φορολογική απεικόνιση των συναλλαγών, σε συνδυασμό με την κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων με βάση τη βέλτιστη διεθνή πρακτική και την Οδηγία της ΕΕ 2013/34.
Ακόμη, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθούνται αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις. «Χωρίς να θίγεται η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα αντιμετωπιστεί και η ελληνική ιδιαιτερότητα ποινικοποίησης της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο» ξεκαθάρισε.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από Κουκουλόπουλο
«Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στέλνει μήνυμα σταθερότητας, οπλίζοντας τη χώρα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τους όρους και τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, καταλογίζοντας ταυτοχρόνως στον ΣΥΡΙΖΑ «επικίνδυνη ελαφρότητα και αβελτηρία».
Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι το κυριότερο είναι πως η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση - πρόκληση, ώστε να μιλήσουν οι πολιτικές δυνάμεις για το σχέδιο για τη χώρα στη μετά μνημόνιο εποχή. Μάλιστα χαρακτήρισε «ύψιστη προτεραιότητα» την «ολική επαναφορά» του πολιτικού λόγου στα δημόσια πράγματα, αφού -όπως τόνισε- εδώ και πέντε χρόνια εγκλωβίστηκε σε μία μόνο λέξη, στη λέξη «μνημόνιο».
Όπως ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος δείχνοντας προς την αξιωματική αντιπολίτευση «κάποιοι είδαν με αυτή την πρακτική τα ποσοστά τους να φουσκώνουν και αποδεικνύονται οκνηροί και αβέλτηροι». Πρόσθεσε πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει, δεν μπαίνει καν στον κόπο να μας πει λέξη για το μέλλον. Ως «κορυφαίο παράδειγμα» αυτής της πρακτικής, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επικαλέστηκε το παράδειγμα της νέας ΚΑΠ για να καταλογίσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν άρθρωσε ούτε λέξη για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 20 δισ ευρώ».
«Η ίδια εκκωφαντική σιωπή χαρακτηρίζει πολλούς που δήθεν αντιπροσωπεύουν το καινούργιο» κατέληξε ασκώντας κριτική στον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται και κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη ελαφρότητα».
Τασούλας: «Όλοι είχαμε ευθύνες - ο τόπος θα ανασάνει το 2016»
Την ανάγκη «να μην επιστρέψει η χώρα στο καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού που την ταλάνισε εδώ και είκοσι χρόνια» επεσήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, προτείνοντας την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας κατ' αρχάς πως «η περιγραφή των προβλημάτων δεν συνιστά λύση τους», ο κ. Τασούλας επεσήμανε πως «το πραγματικό θάρρος για να βγάλει κανείς τη χώρα από την κρίση, είναι να αναγνωρίσει τα λάθη του όταν οικοδομήθηκε το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού και να βάλει πλάτη για το καθεστώς του υπαρκτού ρεαλισμού και πραγματισμού» και για μια οικονομία που θα βασίζεται στις ίδιες της τις δυνάμεις «και όχι σε ανύπαρκτα δάνεια που δεν είναι κανείς διατεθειμένος να χορηγήσει στη χώρα».
«Όταν, στις 9 Αυγούστου του 1992, η Ευρώπη καλούσε σε επείγουσα λήψη θαρραλέων μέτρων και -ειδικότερα για την Ελλάδα - αυστηρή περικοπή κρατικών επιδοτήσεων, ταχύτερη απελευθέρωση των αγορών για αύξηση του ανταγωνισμού, η αντιπολίτευση ωρυόταν, όπως και σήμερα, και η κυβέρνηση υπέκυπτε. Καταγγέλλοντες και αναβάλλοντες κυβερνούσαν τη χώρα - και έτσι φτάσαμε στο 2009, όταν ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε δύο χρόνια πάγωμα μισθών και συντάξεων για να φύγουμε απ' την κρίση, και αντιμετωπίστηκε με τίτλους του στυλ "ληστεία χωρίς κουκούλα" και "μέτρα-σοκ". Όλοι λοιπόν, είχαμε ευθύνες: Εμείς οδηγούσαμε τη χώρα προς την κρίση σε ρυθμό βάδην και η Αριστερά έλεγε "τροχάδην!"» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Τασούλας, πρότεινε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ως ένα «πρώτο βήμα ομαλότητας» μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οπότε, ο ίδιος προέβλεψε, πως «θα ανασάνει ο τόπος».
Καρασμάνης: «Νότα αισιοδοξίας στον αγροτικό τομέα»
«Στον αγροτικό τομέα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές ελπίδες φωτός. Μετά από μια περίοδο στασιμότητας αρχίζει να επικρατεί μια νότα αισιοδοξίας» ανέφερε στην ομιλία του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης.
Θεμέλιο της αισιοδοξίας αυτής, όπως προέκυψε από την ομιλία του υπουργού, αποτελούν τα 20 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα από τη διαπραγμάτευση για τη Νέα Αγροτική Πολιτική, που, όπως είπε, «ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά».
Στην κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων, έχει ενισχυθεί η κτηνοτροφία κατά 25%, η οποία είχε αδικηθεί κατά τα προηγούμενα κοινοτικά καθεστώτα, σημείωσε ο κ. Καρασμάνης. Από κει και πέρα, βασική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η στήριξη των νέων αγροτών, «παρέχοντας μπόνους 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μία πενταετία για τους νέους κάτω των 40 ετών. Συνολικά 11.116 νέοι παραγωγοί εντάσσονται στο πρόγραμμα και θα λάβουν ενισχύσεις ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 3224 είναι επιλαχόντες. Στόχος, μάλιστα, του υπουργείου είναι να αποδοθεί η πρώτη δόση, το 70% του πριμ πρώτης εγκατάστασης, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 136 εκατ. ευρώ και μάλιστα μέσα στο 2015.
Μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2020, κατευθύνουμε για τους νέους αγρότες 240 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζουμε ότι ο αριθμός των νέων αγροτών που θα εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα θα είναι περίπου 16.000. 60 εκ. ευρώ αφιερώνονται με ειδικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, και σε όσους επιθυμούν να ασκήσουν το αγροτικό επάγγελμα για πρώτη φορά από το 2015».
Ειδική αναφορά επεφύλαξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κρίση που σημειώθηκε στις εξαγωγές προς τη Ρωσία, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να διεκδικεί από την ΕΕ, την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών, για όσο διαρκεί το εμπάργκο: «Μετά από αίτημα του Επιτρόπου Γεωργίας, απέστειλα εμπεριστατωμένο φάκελο στοιχείων, προκειμένου να εξετασθεί το αίτημα αποζημιώσεων των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών» ανέφερε ο κ. Καρασμάνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, πως και για τις υπόλοιπες πληττόμενες καλλιέργειες, «δεν μπορούμε να πούμε στους παραγωγούς να ξεριζώσουν τα δέντρα τους, να διαλύσουν τις φυτείες τους».
Αποστόλου: «Κόβετε και ράβετε βοσκότοπους!»
Σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως τα απαρίθμησε ο Γ. Καρασμάνης, επιφύλαξε στην ομιλία του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο κ. Αποστόλου χρέωσε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «κάκιστη διαχείριση των ενισχύσεων» και «αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη γεωργία», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αντί να κόβετε και να ράβετε με τους βοσκοτόπους, μπορούσατε να υπερασπιστείτε το γεγονός (όπως σας προτείνουμε εδώ και χρόνια) ότι στην Ελλάδα βόσκονται περισσότερα από 51 εκατ. στρέμματα, με τη βλάστησή τους να διαφοροποιεί ποιοτικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ελλάδας σε σχέση με εκείνα του Βορρά. Δεν το κάνατε- και πάνω στον πανικό σας για τις επιπτώσεις, χειρίζεστε επιπόλαια και επικίνδυνα την εξισωτική αποζημίωση για τα έτη 2013-2014».
«Αλήθεια, έχετε αντιληφθεί ότι με τη διαδικασία της ταμειακής διευκόλυνσης με την οποία καταβάλλετε τις τελευταίες αποζημιώσεις, υπάρχει κίνδυνος συμψηφισμού με μεταγενέστερες πληρωμές στους κτηνοτρόφους;», αναρωτήθηκε ο κ. Αποστόλου.
Παπακώστα: «Ο λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση»
«Ο λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση στις πρόσφατες εκλογές. Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή, αποτελεί μια συνταγματική πρόβλεψη προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνητική ομαλότητα» ανέφερε στην ομιλία της η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, απαντώντας στην επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.
«Κατά τη σημερινή συζήτηση, παρέχεται ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στη χώρα, απέναντι στον λαϊκισμό, που καθημερινά εξαπολύεται σε υπερβολικά μεγάλες δόσεις, απέναντι στο αίσθημα ανασφάλειας και ανησυχίας που επιδιώκει να δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε η υφυπουργός.
«Η χώρα μας έφτασε εδώ που έφτασε ακριβώς επειδή είχε διολισθήσει σε λογικές και σε πρακτικές λαϊκισμού. Δεν επιστρέφουμε στον λαϊκισμό. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη μεμψιμοιρία, άλλη γκρίνια και μικροκομματικά παιχνίδια. Θέλει έργο, θέλει πράξεις. Η κυβέρνηση δρα - κι εσείς κάθεστε και κρίνετε, και απλώς επικρίνετε, χωρίς να προτείνετε και χωρίς να έχετε και σχέδιο! Ωραία στάση, αγαπητοί συνάδελφοι! Αλλος κάνει τη λάντζα - κι εσείς απλώς συντηρείτε και εκτρέφετε τα φαινόμενα του λαϊκισμού!» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας, κατηγορώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ πως καλύπτει ακόμα και τους «απατεώνες πλαστογράφους που κατέλαβαν στο Δημόσιο, θέσεις που δεν τους αξίζουν».
Για τα θέματα της αρμοδιότητάς της, η κ. Παπακώστα κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ πως άλλαξε στάση απέναντι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση: «Απορώ γιατί κάποιοι ψάχνουν ευκαιρίες να σαμποτάρουν αυτή τη μεταρρύθμιση, πυροδοτώντας αντιδράσεις με το φυτίλι του λαϊκισμού περί δήθεν λουκέτου στα ψυχιατρικά νοσοκομεία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, η κα Παπακώστα αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο συνεργασίας του υπουργείου Υγείας με το υπουργείο Παιδείας για το «κοινωνικό σχολείο», με τη δημιουργία «ατομικού δελτίου υγείας του μαθητή ώστε να ελέγχουμε το προφίλ της υγείας των παιδιών μας». 'Αλλη άμεση προτεραιότητα του υπουργείου, είναι και η στελέχωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, «μιας δομής που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός με 11 εκατομμύρια ευρώ και παραμένει αναξιοποίητη».
Ντόλιος: «Να σταματήσει η εκλογολογία, σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τη χώρα»
Η κυβέρνηση έχει έναν πολύ χρήσιμο πολιτικό χρόνο, πέντε μηνών τουλάχιστον. Υπάρχει τέλος του κατήφορου και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι΄αυτό, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος μιλώντας στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και η συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή είναι μια κίνηση με υψηλή πολιτική αξία διότι ο στόχος να σταματήσει η εκλογολογία, σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τη χώρα επετεύχθη.
Ο κ. Ντόλιος κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν τι θα συνέβαινε σε αυτή την κρίσιμη φάση αν η χώρα έμπαινε σε μια εκλογική περιπέτεια, καθώς, όπως εκτίμησε, θα διακόπτονταν οι συνομιλίες με την τρόικα για μια αξιολόγηση που όλα δείχνουν ότι θα αποδειχθεί επιτυχής, δεν θα προχωρούσαν τα stress test των τραπεζών, δεν θα ξεκινούσε η συζήτηση για το χρέος και το τέλος του Μνημονίου.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για να εξασφαλιστούν έσοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάλεσε τα κόμματα σε διάλογο για τη δημιουργία Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως είπε, αντικείμενο του διαλόγου πρέπει να είναι τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κώδικας του Καλλικράτη και ο κώδικας κατάστασης των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σταϊκούρας: «Εθνική ανάγκη η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση»
Εθνική, επιτακτική ανάγκη για να διαφυλαχθούν όλα όσα -με μεγάλο κόπο και μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού- έχουν επιτευχθεί στη χώρα, χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική σε όσους καλλιεργούν ψευδαισθήσεις και μοιράζουν ανεύθυνα, όπως είπε, τα πάντα στον ελληνικό λαό και έκανε λόγο για επικίνδυνους ακροβατισμούς.
«Η κυβέρνηση με αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση συνεχίζει την οικονομική της πολιτική η οποία οδηγεί βήμα-βήμα στην έξοδο της χώρας από την κρίση» επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Κουτσούκος: «Ας έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης»
Την ανάγκη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ώστε να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των πέντε τελευταίων ετών, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη σχετική συζήτηση.
«Το τετράμηνο που μεσολαβεί μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπυκνώνει τις προσπάθειες των τελευταίων πέντε ετών και θα κρίνει και το αποτέλεσμά τους. Αυτή η προσπάθεια συμπυκνωμένα αποτυπώνεται στην τελική έκθεση των εταίρων μας -το review- και στα stress test των τραπεζών. Έχει να κάνει με την ανοιχτή διαπραγμάτευση για τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής και τη βιωσιμότητα του χρέους» σημείωσε ο κ. Κουτσούκος.
Στο παραπάνω πλαίσιο, «αυτή την περίοδο χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και συνεννόηση (...)
Ας έρθει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, να πάμε μαζί για το δημόσιο χρέος, για να πάμε στα κοινοβούλια των κρατών που μας έχουν δανείσει -πολλοί λαοί από αυτούς είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα- για να δούμε πόσα είναι διατεθειμένοι να μας χαρίσουν. Να πάμε λοιπόν μαζί και να βάλουμε τους όρους της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τζαμτζής - Μαρκόπουλος: «Πού θα βρει λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ;»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα πάντα για να γίνει κυβέρνηση. Αυτοί που μας κατηγορούν για διορισμούς, είναι διορισμένοι στο Δημόσιο σε θέσεις με παχυλούς μισθούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ που μας κατηγορεί, πληρώνει κάποιους εργαζόμενους "Στο Κόκκινο" απεργοσπαστικά και αφήνουν άλλους απλήρωτους. Καλούν τον κόσμο να μην πληρώσουν φόρο και λένε πως θα κουρέψουν τα χρέη 80%. Πού θα βρείτε τα λεφτά; Εκτός και αν έχετε κρυφή ατζέντα και κουρέψετε όσους έχουν 20.000 και άνω όπως έλεγε εδώ στη Βουλή ο Μανώλης Γλέζος», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής.
Σε όσους ψηφοφόρους της ΝΔ έχουν κουραστεί από την πολιτική λιτότητας και σκέφτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές, ο Ι.Τζαμτζής διαβεβαίωσε πως «τα χειρότερα πέρασαν. Οι αιματηρές θυσίες του κόσμου ανήκουν στο παρελθόν. Από εδώ και πέρα με δικά μας λεφτά, και όχι με δανεικά, έρχονται καλύτερες ημέρες».
«Λεφτά δεν υπάρχουν, κύριοι συνάδελφοι», ανέφερε στην ομιλία του ο Κώστας Μαρκόπουλος (ΝΔ). «Λεφτά δεν παράγονται από το κράτος και από την αριστερή φλυαρία, αλλά από τον ανταγωνισμό, από τον πλούτο, από την επιχειρηματικότητα, από το μοντέλο της οικονομίας. Η Αριστερά είναι σεβαστή για τις απόψεις της, αλλά σε όλο τον κόσμο είναι αναδιανεμητική όπου υπάρχει πλούτος - και τον πλούτο θα πρέπει πρώτα να τον παράξουμε», ανέφερε ο βουλευτής.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα