Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Υποσχέσεις του Έρντογαν προς Ρωμηούς, προσδοκίες των τελευταίων - του Αλέξανδρου Μασσαβέτα (Κωνσταντινούπολη)

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Υποσχέσεις του Έρντογαν προς Ρωμηούς, προσδοκίες των τελευταίων - του Αλέξανδρου Μασσαβέτα (Κωνσταντινούπολη)

Σε έκδοση της ακόλουθης εγκυκλίου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα, προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ ‘Ερντογαν. Με την εγκύκλιο καλούνται οι αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας να επιδεικνύουν τον αρκούντα σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε διακρίσεις εναντίον τους που τους αποξενώνουν από το κράτος . 


 

O Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας  
 
    Το κείμενο της εκγκυκλίου, μεταφρασμένο στα ελληνικά, έχει ως εξής:


«Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – φύλλο 27580/13.5.2010 – Εγκύκλιος της Πρωθυπουργίας –
Υπ’ αριθμ 2010/13

Στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής περί ισότητας, οι Τούρκοι πολίτες μέλη μη μουσουλμανικών μειονοτήτων που ζουν στη χώρα μας, εκτός από την εθνική μας [εννοεί τουρκική] κουλτούρα και ταυτότητα της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος όπως όλοι οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, έχουν ταυτόχρονα κάθε δυνατότητα να απολαμβάνουν και να διατηρούν την ιδιαίτερη δική τους ταυτότητα και πολιτισμό.

 

Κατ’ επιταγή των κειμένων νόμων οι εν λόγω πολίτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ούτε να παραβιάζονται τα δικαιώματά τους στις δοσοληψίες τους με το δημόσιο,  αλλά είναι επίσης άκρως σημαντικό να αισθάνονται ότι αποτελούν κομμάτι του κράτους μας και του τουρκικού έθνους.

 Παρά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα ζητήματα που αφορούν τις μη Μουσουλμανικές μειονότητες στη χώρα μας στο πλαίσιο των προσπαθειών εκδημοκρατισμού, παρατηρείται ότι εξ αιτίας πρακτικών που πηγάζουν στην εφαρμογή [των ρυθμίσεων], δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως τα προβλήματα στα ζητήματα αυτά.
Κατόπιν αυτού, πρέπει σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις μη μουσουλμανικές μειονότητες οι σχετικές ενέργειες να γίνονται με συναίσθηση των ανωτέρω αναφερομένων και, χωρίς τα παραδείγματα να είναι περιοριστικά, να επιδεικνύεται η δέουσα προσοχή στα θέματα της προστασίας και συντήρησης των μη μουσουλμανικών νεκροταφείων που ο έλεγχος τους έχει περιέλθει σε δήμους, οι διευθύνσεις κτηματολογίου να εφαρμόζουν με ευαισθησία τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει υπέρ των μη μουσουλμανικών κοινοτικών βακουφίων, να επιδεικνύεται μέριμνα ώστε να μην προκύπτουν αδικίες στην εφαρμογή του φόρου μεταβίβασης βακουφικών ακινήτων, να δίνεται στους ηγέτες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων, οι οποίοι είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, η προτεραιότητα που αναλογεί στη θέση τους στο πρωτόκολλο, να κινούνται άμεσα οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες εναντίον δημοσιευμάτων που καλλιεργούν το μίσος και την εχθρότητα εναντίον των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, θέτω υπόψη των ενδιαφερομένων θεσμών και οργανισμών τα παραπάνω και παρακαλώ να ενεργήσουν με την απαιτούμενη ευαισθησία ώστε να εξαλειφθούν ολοσχερώς τα προβλήματα που μπορεί να πηγάζουν από την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρωθυπουργός

Στελέχη της Ομογένειας της Πόλης κάνουν λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού και εγχείρημα δημοσίων σχέσεων, που δεν έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα. Πολλοί δηλώνουν κουρασμένοι με τις συνεχείς υποσχέσεις των αρχών που δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρυσμα.
   
Ο διεθυντής της εφημερίδας «Απογευματινή» της Πόλης Μιχάλης Βασιλειάδης σημείωσε στο newstime.gr ότι η εγκύκλιος είναι σημαντική και το περιεχόμενό της συγκινητικό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν είναι άλλη μία τακτική ελιγμού. «Όσα αναφέρονται είναι ευσεβείς πόθοι. Αναμένεται να δούμε εάν θα μπορέσει να κάνει όλα όσα υπόσχεται. Προτού αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες έναντι των μειονοτήτων, ο Έρντογαν θα πρέπει να κατορθώσει να περάσει το συνταγματικό του πακέτο στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου. Η εγκύκλιος αποτελεί εκδήλωση της προσπάθειας να μετατραπεί η Τουρκική Δημοκρατία από Δημοκρατία Ομογενών σε Δημοκρατία Πολιτών. Σήμερα, η Τουρκική Δημοκρατία λειτουργεί σαν δημοκρατία ομογενών. Ενδιαφέρουν περισσότερο τις αρχές τα προβλήματα των Ουϊγούρων στην Κίνα, των τουρκόφωνων και άλλων μουσουλμάνων στα Βαλκάνια παρά των ιδίων των πολιτών της που ανήκουν σε άλλα έθνη.

Η Τουρκική Δημοκρατία επικαλείται την αρχή της αμοιβαιότητας και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης για να περιορίσει τα δικά μας και, σε πολλές περιπτώσεις, να τα ακυρώσει. Σε μία Δημοκρατία Πολιτών, όμως, δεν είναι δυνατόν να επικαλείται το κράτος την αρχή της αμοιβαιότητας εις βάρος των ιδίων των πολιτών του. Μία τέτοια επίκληση της αρχής στους ίδιους τους πολίτες μίας χώρας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Συναντάται μόνο σε κράτη που θεωρούν ότι πρέπει να εξαφανίσουν τους πολίτες που ανήκουν σε διαφορετικό από το κυρίαρχο σε αυτά έθνος. 

Εμείς οι Ρωμηοί της Πόλης επιθυμούμε να μας αναγνωρισθούν στην πράξη τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα, που απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των πολιτών λόγω εθνικότητας ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Περιμένουμε ακόμη να δούμε λύση στα φλέγοντα προβλήματα της κοινότητάς μας. Τα σημαντικότερα είναι η ανάγκη θεσμικής αναδιοργάνωσής της σε ενιαίο φορέα, η αναγνώριση νομικής προσωπικότητας στο Πατριαρχείο (η οικουμενικότητα ενδιαφέρει μόνο τους Χριστιανούς, όχι τους Μουσουλμάνους),  η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Αλλά μείζον πρόβλημα είναι και η πληθυσμιακή συρρίκνωση. Αν υπάρχει όντως καλή θέληση να διασωθεί το περίφημο αυτό μωσαϊκό της Πόλης, που τόσο συχνά επικαλούνται οι αρχές, θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα ώστε να μη σβήσει η κοινότητα. Θα μπορούσε η κυβέρνηση, για παράδειγμα, να παραχωρήσει 10.000 άδειες παραμονής και εργασίας σε Ελλαδίτες που θέλουν να ενταχθούν στην κοινότητα, αλλά και να επιτρέψει στα παιδιά τους να πηγαίνουν στα Ρωμαίικα σχολεία. Έτσι θα διόρθωνε τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έτρεψαν τους Ρωμηούς της Πόλης σε φυγή, όταν δεν τους απέλασαν.

 Πρέπει να μας επιστραφούν όλα τα ακίνητα και οι ναοί που μας κατασχέθηκαν, όχι μόνο για να περάσουν στο κράτος, αλλά και οι εκκλησίες και τα ακίνητα του Γαλατά που υφαρπάχθηκαν από τις αρχές για να δοθούν στη διαβόητη εκκλησία των Τουρκοορθοδόξων του παπα-Ευτύμ. Η κοινότητα αυτή όχι μόνο δεν έχει ποίμνιο, αλλά πρόσφατα αποδείχθηκε πως αποτελούσε το άντρο της Εργκένεκον! Δεν ήλθε η ώρα να μας επιστραφούν τα ακίνητα που λυμαίνεται, αλλά και να αφαιρεθεί από τη μέση του κεντρικότερου ελληνορθόδοξου νεκροταφείου της Πόλης ο τάφος του παπα-Ευτύμ, που είχε αφορισθεί από το Πατριαρχείο;»

Ο Βασιλειάδης κατέληξε: «Πιστεύουμε στην ειλικρίνεια του Έρντογαν, αλλά όσο δεν βλέπουμε απτές λύσεις στα προβλήματά μας παραμένουν έπεα πτερόεντα. Από την άλλη, είναι και το ζήτημα του τι θα επιτρέψουν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης να πραγματωθεί. Μπορεί η κυβέρνηση να ανοίξει αύριο τη Θεολογική Σχολή, και την επομένη να την κλείσει το Συνταγματικό Δικαστήριο σε μία απόφαση καθαρά πολιτική και υπαγορευμένη».  



Ο σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στην Ελλάδα, από την άλλη, προέβη χθες στην ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη Έρντογαν. Σε αυτήν εκτίθενται οι προσδοκίες των Πολιτών που κατέφυγαν στην Ελλάδα:

 
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
 
 ΖΗΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ
 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΡΕΤΖΕΠ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
 
 
Πριν από 22 χρόνια, το Φεβρουάριο του 1988, με αφορμή την ιστορική συνάντηση των τότε πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας, Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών ανακοίνωνε τα εξής:
 
«Η ευχή των Κωνσταντινουπολιτών, όπως και όλων των Ελλήνων, είναι η ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία με τη γείτονα Τουρκία. Η επιτυχία της συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας στο Νταβός πιστεύουμε ότι θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει στο μέλλον η τουρκική πλευρά.»
 
Δυστυχώς, στα 22 χρόνια που πέρασαν, από πλευράς Τουρκίας ελάχιστα και μη ουσιώδη έγιναν για τον Ελληνισμό της Πόλης, έτσι ακόμη :                                            
 
•    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζεται εκ μέρους του τουρκικού κράτους ως ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ, ενώ δεν του αναγνωρίζεται και νομική υπόσταση.
•    Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή
•    Οι ακίνητες και κινητές περιουσίες των απελαθέντων Ελλήνων όπως και πολλών ευαγών ιδρυμάτων της Ομογένειας έχουν δημευθεί και απαλλοτριωθεί (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).                           
 
Ο Ελληνισμός της Πόλης του οποίου οι παππούδες και οι πατεράδες του βίωσαν τα καταναγκαστικά έργα στα βάθη της Μ. Ασίας το 1941, τον εξοντωτικό Φόρο Περιουσίας (Βαρλίκ Βεργκισί) το 1942, τα «Σεπτεμβριανά» το 1955 και τις «απελάσεις» το 1964, οι δε μαθητές και μαθήτριες που εξαναγκάζονταν κάθε πρωϊ να ψέλνουν τον ύμνο «πόσο ευτυχής είναι αυτός που λέγει ότι είναι τούρκος», θέλουν να ξεχάσουν και να απαλείψουν από τη μνήμη τους το παρελθόν που σημάδεψε τραγικά την ψυχή, την προσωπικότητα και την πολιτισμική τους κληρονομιά.                                                                                                               
 
Ο αξιότιμος Πρωθυπουργός της Τουρκίας εμφανίζεται καλοπροαίρετος με πρόθεση να επανορθώσει τις εγκληματικές πράξεις των παρελθόντων κυβερνήσεων της χώρας του. Το ερώτημα είναι αν πράγματι μπορεί.
 
Οι Κωνσταντινουπολίτες όπου γης θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσία του κ. Ρετζέπ Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα και αναμένουν να αποκατασταθούν οι αυθαιρεσίες των Τουρκικού Κράτους εις βάρος της Κωνσταντινουπολίτικης Ομογένειας.
 
Ευκταίο θα ήταν πλην των γνωστών προβλημάτων (Οικ.Πατριαρχείο, περιουσίες κ.α) άμεσα να εξαγγείλει ο κ. Πρωθυπουργός της Γείτονας Χώρας:
                                                                      
•    Να επιστραφεί στην Ομογένεια της Πόλης η Βιβλιοθήκη του εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου.
•    Να καταργηθεί ο προ δεκαετιών καθιερωθείς θεσμός του τούρκου υποδιευθυντή στα σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας.
•    Να δοθεί η δυνατότητα να φοιτούν στα σχολεία της Μειονότητας και τα παιδιά των ελληνικών οικογενειών που εργάζονται και διαβιούν στην Κωνσταντινούπολη.
                                                                                                          
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η επίσκεψη του κ. Ρετζέπ Τ. Ερνογάν στη χώρα μας να αποτελέσει μία νέα αφετηρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών.                                                                                                                                                                                                                      
                                                                                  Καλλιθέα Αττικής, 13 Μαϊου 2010

News Time

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=44230



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0