H κυβέρνηση μπροστά σε πειρασμούς - Του Τάσου Τέλλογλου
Τα τεστ αντοχής των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν αυτή την φορά αυστηρά. Και πολλές τράπεζες, ακόμα και οι μεγαλύτερες της ηπείρου μας, όπως η Deutsche Bank, χρειάσθηκε να διορθώσουν τους ισολογισμούς και τις προβλέψεις τους. Τώρα θα πρέπει να εξηγήσουν τις διορθώσεις αυτές στους μετόχους τους. Για τη συγκεκριμένη τράπεζα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνδυάζεται με έκτακτες προβλέψεις 900 εκατ. ευρώ για υποθέσεις που έχουν ανοίξει εισαγγελίες στη Ν. Υόρκη, το Λονδίνο και τη Φραγκφούρτη εναντίον της.
Πάντως η Deutsche Bank ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πέρασε το τεστ «άνετα», λίγες ώρες πριν ανακαλυφθεί στη Νέα Υόρκη το νεκρό σώμα ενός δικηγόρου της που αντιμετώπιζε την έρευνα των τοπικών αρχών για χειραγώγηση επιτοκίων και ισοτιμιών. Στο ίδιο τηλεγράφημα του Reuters υπογραμμιζόταν ότι 25 τράπεζες δεν πέρασαν σε όλη την Ευρώπη και επαναλαμβανόταν ότι η Alpha έχει περάσει με βεβαιότητα τα τεστ στην Ελλάδα.
Η Alpha περνάει το τεστ αντοχής άνετα έχοντας διψήφια νούμερα κεφαλαιακής επάρκειας και στο καλό και στο χειρότερο σενάριο (14% και 11,8% αντίστοιχα).
Η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε σήμερα με την προσθήκη της ΕΚΤ ότι 12 από τις 25 τράπεζες με πρόβλημα άντλησαν τα αναγκαία κεφάλαια (15 δισ.) και βρίσκονται πλέον στην ασφαλή πλευρά του ποταμιού. Οι υπόλοιπες πρέπει να βρουν άλλα 10 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες που δεν πέρασαν είναι η Εθνική που χρειάζεται ένα ποσό λίγο πάνω από τα 900 εκατομμύρια (930) και η Eurobank με 1.76 δισ. Η Πειραιώς στο τέλος του 2013 χρειαζόταν 760 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας. H Εθνική και η Eurobank ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα κεφάλαια που είχαν «σηκώσει» το 2013 οι ανάγκες τους περιορίζονται έναντι των απαιτήσεων της ΕΚΤ στα 273 και 70 εκατομμύρια αντίστοιχα.
Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα τεστ είναι κρίσιμα καθώς αναλαμβάνει την τραπεζική εποπτεία στις 4 Νοεμβρίου και θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι κάνει την δουλειά της εξίσου καλά με τους εθνικούς επόπτες σε μία περίοδο που τα διεθνή κεφάλαια απομακρύνονται από τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τίτλους επειδή δυσπιστούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και στη δυνατότητα της Ευρώπης να ξεπεράσει τη στασιμότητα.
Οι Τράπεζες θα πρέπει με βάση το σενάριο των τεστ αντοχής, εάν δεν έχουν κεφαλαιακή επάρκεια 8% των κεφαλαίων τους (ή 5,5% σε ακραία αρνητικό σενάριο), στο τέλος του 2013 να παρουσιάσουν στην ΕΚΤ σχέδιο εντός διμήνου για το πώς θα αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Έτσι, τράπεζες που πέρασαν τα τεστ όπως η Alpha αλλά και Τράπεζες που υπολείπονται για λίγο από το στόχο, όπως η Εθνική, ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι πωλούν η θα πωλήσουν περιουσιακά στοιχεία όπως το ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα ή το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επί του μεριδίου της Finansbank στην Τουρκία.
Στην Ελλάδα τα «κόκκινα δάνεια», αλλά και τα γεγονός ότι επιτέλους αποτυπώθηκαν στα βιβλία δάνεια που φαίνονταν ενήμερα -αλλά δεν ήταν-οδήγησαν στην ανάγκη να ανακεφαλαιοποιηθούν τρεις τράπεζες με ένα επιπλέον ποσό των 27 δισ ευρώ, που φθάνει σε ποσό μικρότερο του μισού δισ. Οι μέτοχοι των τραπεζών πληρώνουν ακόμα το βαρύ φορτίο της κρίσης, μιας κρίσης για την οποία τα ιδρύματά τους δεν είναι αμέτοχα. Τις ευρωπαϊκές τις διέσωσε από τις συνέπειες της ελληνικής υπερχρεώσης το πρώτο μνημόνιο, τις ελληνικές το δεύτερο.
Το μισό δισ. -αν χρειασθεί - θα αφαιρεθεί από τα 11.5 δισ. που είχαν περισσέψει από τα 50 δισ. που είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ό,τι περισσεύει είναι η μαγιά της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protagon η γραμμή αυτή ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους Γιουνκέρ και Ντράγκι στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το μνημόνιο με δική της πρωτοβουλία, κάτι που έγινε αρνητικά δεκτό τόσο από τη Γερμανία όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο Μαξίμου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλουν άμεσα στο ΔΝΤ επιστολή αποδέσμευσης.
Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται και με το γεγονός ότι παίρνει το πάνω χέρι στον πολιτικό σχεδιασμό η ιδέα του Χρύσανθου Λαζαρίδη για εκλογές τον Δεκέμβριο.
Για τη χώρα κάτι τέτοιο -που προκαλείται από την επιμονή της αντιπολίτευσης να συνδέσει την προεδρική εκλογή με διάλυση της Βουλής- δεν θα είναι καλό και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι καλό για την κυβέρνηση. 'Ετσι πιθανά οι τράπεζές μας να χρειασθούν πολύ πιο γρήγορα ξανά χρήματα απ' όσο προβλέπουν οι απαισιόδοξοι. Και το ερώτημα τότε είναι ποιος θα τα βάλει;
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα