Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

851.201 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους τους φόρους τον Σεπτέμβριο

Αρχική | Οικονομία | 851.201 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους τους φόρους τον Σεπτέμβριο

Στάση πληρωμών από 851.201 φορολογουμένους οι οποίοι τον Σεπτέμβριο άφησαν απλήρωτες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εν αναμονή της νέας ρύθμισης που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Οι νέοι οφειλέτες του Δημοσίου θα υπαχθούν -όπως όλα δείχνουν- στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων με ελάχιστη δόση καταβολής τα 50 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει επιπτώσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού των επόμενων μηνών, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 35% τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα από 2.451.909, που ήταν στα τέλη Αυγούστου, έφθασε τα 3.303.110 στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το συνολικό ποσό των οφειλών προς τις εφορίες και τα τελωνεία έφθανε τα 68,4 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από το ποσό αυτό, τα 51,767 δισ. ευρώ ήταν χρέη που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ τα υπόλοιπα 16,67 δισ. ευρώ ήταν οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.

Επίσης, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι στις δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ενταχθεί μόνο 187.000 οφειλέτες. Συγκεκριμένα, από τα 68,4 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα τελωνεία έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις μόλις 2,27 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 3,3% του συνόλου των χρεών. Και από τα χρέη των 2,27 δισ. ευρώ που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις έχει εξοφληθεί μέχρι στιγμής μόνο 1,09 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 48,08% των ρυθμισμένων χρεών.

Στην τελική ευθεία

Στο μεταξύ, μετά τις 10 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή προκειμένου να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις όσων οφειλετών επιθυμούν να ενταχθούν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση για χρέη έως 1 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δόθηκε χθες, με τη δημοσιοποίηση σε ΦΕΚ των διατάξεων της νέας ρύθμισης χρεών σε 72 ή και 100 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, το αργότερο έως την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, να έχουν έτοιμες τις προβλεπόμενες εγκυκλίους, ενώ συντονισμός απαιτείται και για τη λειτουργία της διαδικτυακής εφαρμογής που θα επιτρέπει την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υπουργείου Εργασίας με τους διοικητές των ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς η καθυστέρηση στην ψήφιση της νέας ρύθμισης είχε ως συνέπεια την αύξηση των οφειλών, αφού ακόμη και αυτοί που είχαν ενταχθεί σε μία ή και στις δύο ρυθμίσεις που ίσχυαν (Πάγια και Νέα Αρχή) σταμάτησαν να εξυπηρετούν τις δόσεις τους. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έθεσε συντονιστή όλων των ασφαλιστικών ταμείων, του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και της εταιρείας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων του υπουργείου, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη και ζήτησε από τους διοικητές των ασφαλιστικών οργανισμών να επισπεύσουν τη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων εγκυκλίων και λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι πρόκειται για μια ρύθμιση με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις από τις προηγούμενες, είναι όμως η τελευταία ευκαιρία που δίνεται χωρίς κανένα περιθώριο για επέκταση ή επανάληψη. Ζητήθηκε δε από όλους τους διοικητές να επισημάνουν στους οφειλέτες που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ότι οφείλουν να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων, οι οφειλές έως τον Σεπτέμβριο θα διακανονίζονται με τη νέα ρύθμιση, ενώ εάν υπάρχουν χρέη για τους μήνες από τον Οκτώβριο και μετά, οι οφειλέτες θα εντάσσονται αυτόματα και στην πάγια ρύθμιση. Αυτό ισχύει για οφειλές είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία είτε προς το Δημόσιο.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, εκτός από την έκδοση των απαιτούμενων εγκυκλίων, οφείλουν να καθορίσουν τον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η επιπλέον κατά 20% έκπτωση των προσαυξήσεων και η αναδρομική, από 1/1/2013, μείωση του επιτοκίου στο 4,56%, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα και να μην υπάρξει ταλαιπωρία για τους οφειλέτες που επιλέξουν να παραμείνουν στην ισχύουσα ρύθμιση της νέας αρχής.

Η κατηγορία αυτή των οφειλετών θα κληθεί άλλωστε να λάβει μια σημαντική απόφαση και θα πρέπει να γνωρίζει ποια από τις δύο επιλογές -να παραμείνει στη νέα αρχή ή να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων- είναι πιο συμφέρουσα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οφειλέτες που ήδη έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, καθώς στην τελική τους απόφαση πρέπει να συνυπολογίσουν μια σειρά από παραμέτρους. Αναλυτικά, στη ρύθμιση των 100 δόσεων υπάρχει καλύτερη σχέση μεταξύ του αριθμού των δόσεων και εκπτώσεων, που μπορεί να φθάσει έως και 100%. Αντίθετα, στη νέα αρχή προβλέπονται μόνο δόσεις που σήμερα ανέρχονται σε 32, ανεξαρτήτως ποσού.

Επίσης, στη νέα διάταξη, η ρύθμιση είναι ενιαία για το σύνολο των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως τον Σεπτέμβριο του 2014, χωρίς τον διαχωρισμό τους σε παλαιές και νέες. Στην παλαιά ρύθμιση, οι νέες οφειλές ρυθμίζονται με την πάγια και μόνο οι παλαιές εντάσσονται στη νέα αρχή. Σημαντικά μειωμένο είναι, άλλωστε, στη νέα ρύθμιση το ετήσιο επιτόκιο, ήτοι 4,56%, από 8,75%. Μάλιστα, για τους... παραμένοντες το επιτόκιο μειώνεται αναδρομικά από το 2013. Στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης στα 50 ευρώ.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη νέα διάταξη που προβλέπει ότι η προσαύξηση μετά την απώλεια της ρύθμισης υπολογίζεται με επιτόκιο 2%. Στην παλαιά ρύθμιση, το επιτόκιο είναι 15% σε περίπτωση απώλειας των δόσεων. Η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, άλλωστε, δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να επανενταχθεί στην ίδια ρύθμιση, για τις εναπομένουσες δόσεις, εφόσον η διακοπή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, κάτι που δεν ισχύει στην παλαιά ρύθμιση. Βάσει της νέας ρύθμισης, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα απώλειας 2 δόσεων τον χρόνο και μιας δόσης τον χρόνο με καθυστέρηση δύο μηνών. Αντίθετα, στη νέα αρχή, η απώλεια μιας δόσης πετάει τον οφειλέτη εκτός ρύθμισης.

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Έντυπη

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Επιθεώρηση Εργασίας: Ποιες είναι οι εργοδοτικές υποχρεώσεις ενόψει Χριστουγέννων

03 Δεκεμβρίου 2024, 14:46
Τις βασικές και άμεσες υποχρεώσεις των εργοδοτών, ενόψει Χριστουγέννων, υπενθυμίζει η Επιθεώρηση Εργασίας.   Φωτό: Pixabay.com Όπως ...

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Γαλλία δανείζεται πιο ακριβά από την Ελλάδα

28 Νοεμβρίου 2024, 13:42
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του γαλλικού δημοσίου βρέθηκε σήμερα να ξεπερνά την αντίστοιχη ...

Κομισιόν: Eνέκρινε 40 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Αθήνα

24 Οκτωβρίου 2024, 14:13
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0