Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Εμπρηστική επίθεση στην «Αthens Voice» για τις «Λευκές νύχτες»

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Εμπρηστική επίθεση στην «Αthens Voice» για τις «Λευκές νύχτες»

Ανάληψη ευθύνης από αναρχική ομάδα – Καταδικάζει η κυβέρνηση

 

 

Η οργάνωση «Μαύρες Κυριακές – Κόκκινες νύχτες, Αναρχική ομάδα Αντικαπιταλιστικής Δράσης» ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό των γραφείων της free press εφημερίδας «Athens Voice» το πρωί της Πέμπτης με ανάρτηση το βράδυ της Πέμπτης σε αντιεξουσιαστικό ιστότοπο.

Η «μικρή εμπρηστική παρέμβαση», κατά τους συντάκτες της ανάρτησης, που έγινε επειδή «εμείς οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι ζούμε τη πιο άγρια επίθεση που έχουν εξαπολύσει κράτος και αφεντικά ενάντια στη κοινωνία από την εποχή της ναζιστικής κατοχής», στρέφεται εναντίον της εφημερίδας που «συμμετείχε στην καθεστωτική προπαγάνδα για τη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για την επιβολή νυχτερινής εργασίας στα εμπορικά καταστήματα (Λευκές Νύχτες), γενικότερα για την αγιοποίηση της ελεύθερης αγοράς που εξοντώνει τους εκμεταλλευόμενους».

Οι αρχές είχαν εκτιμήσει από το πρωί, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον 3ο όροφο κτιρίου στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 22 στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονται τα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας, οφείλεται σε εμπρησμό.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Νένες, αρχισυντάκτης στην εφημερίδα, η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 06.00. «Η πόρτα της πολυκατοικίας που συνήθως μένει κλειστή ήταν ανοιχτή. Εχει καταστραφεί ολόκληρη η αίθουσα σύνταξης του Ιντερνετ. Στην αρχή η Πυροσβεστική έκανε λόγο για τσιγάρο, αλλά στο σημείο που εκδηλώθηκε πρώτα η φωτιά δεν κάθονταν συντάκτες. Υπάρχουν σπασμένα τζάμια, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οφείλονται σε διάρρηξη ή έσπασαν από τη φωτιά. Οι εργαζόμενοι παραμένουν εκτός του κτιρίου. Το επόμενο τεύχος θα βγει κανονικά» σημειώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την κατάσβεση στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν πως ήταν σπασμένη γυάλινη πόρτα εισόδου, ωστόσο στο εσωτερικό δεν βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός και εκτιμάται πως οι δράστες έριξαν εύφλεκτο υγρό.

Η πυρκαγιά - που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 6.40 το πρωί - ήταν μικρής έκτασης και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών δεν πήρε διαστάσεις ωστόσο από τους πυκνούς καπνούς προκλήθηκαν ζημιές στα γραφεία. Στο σημείο επιχείρησαν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Αστυνομία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.

Καταδίκη της επίθεσης από την ΠΟΕΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με ανακοίνωσή του καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Athens Voice, τονίζοντας ότι επιθέσεις αυτού του είδους αποσκοπούν «στην υπονόμευση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να εκφράζονται ελεύθερα και να εργάζονται με ασφάλεια».

«Η βία δεν μπορεί να περιορίσει την ελευθερία λόγου και έκφρασης, η δε ανοχή σε τέτοιου είδους πράξεις σημαίνει ταύτιση με το σκοταδιστικό κομμάτι της κοινωνίας, που ευθύνεται για τον ευτελισμό των δημοκρατικών μας αξιών. Η ΠΟΕΣΥ διακηρύσσει ότι οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται και η ελευθερία του Τύπου δεν απειλείται από θρασύδειλες επιθέσεις. Ταυτόχρονα απαιτεί την εξάλειψη των φαινομένων βίας σε βάρος των συναδέλφων τα οποία επαναλαμβάνονται, ενώ οι υπαίτιοι παραμένουν ατιμώρητοι. Αν επιδιώκουμε μια κοινωνία δίκαιη και ευνομούμενη, πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως ο νόμος, να συλληφθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν. Οι επιθέσεις εναντίον των ανθρώπων του Τύπου, στρέφονται εντέλει εναντίον της δημοκρατίας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Καταδικάζει o πολιτικός κόσμος την εμπρηστική επίθεση

Η κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα, την εμπρηστική επίθεση που προκάλεσε ολική καταστροφή στα γραφεία της «Athens Voice». Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι αποκρουστικές και καταδικαστέες από όλο το πολιτικό φάσμα.

«Ούτε ο Τύπος εκφοβίζεται, ούτε η Δημοκρατία στον τόπο μας από τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις» τόνισε η κυρία Σοφία Βούλτεψη.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ με αφορμή τον εμπρησμό των γραφείων της «Athens Voice» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΠαΣοΚ καταδικάζει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας “Athens Voice”. Η ελευθερία της έκφρασης συνιστά αναγκαίο θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την πρόοδό της».

Για την εμπρηστική επίθεση o ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε:  «Η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Athens Voice  είναι καταδικαστέα και βάλλει κατά της ελευθερίας του Τύπου».

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωση και η ΔΗΜΑΡ. «Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας "Athens Voice" και εκφράζει τη συμπαράστασή της στους δημιουργούς της. Η ελευθερία της έκφρασης παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Καμιά απόπειρα φίμωσης του Τύπου δεν πρόκειται να περάσει, όσο η κοινωνία και η πολιτική ορθώνουν τείχος σε αυτόκλητους τιμωρούς που κινούνται στο σκοτάδι». ​

ΤΟ ΒΗΜΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0