Ανάπτυξη ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης η οικονομία περνάει στην ανάπτυξη με τη σφραγίδα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία κατέγραψε θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ 1,7% στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Στατιστικής, το τέλος της ύφεσης καταγράφηκε από το δεύτερο τρίμηνο του έτους με ρυθμό 0,4%.
Οι εξελίξεις δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για επίτευξη του στόχου για μέση ανάπτυξη 0,6% φέτος και ήδη σε μέσα επίπεδα στο εννεάμηνο η ανάπτυξη κινείται κοντά στο 0,6%.
Ο στόχος για το 2015 είναι η οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%, πλαίσιο που καθιστά επιτακτική την ανάγκη κατάρτισης και εφαρμογής, πολυετούς, αναπτυξιακού σχεδίου.
Επισημαίνεται ότι στην εξαετή περίοδο 2008-2013 πρακτικά εξανεμίστηκαν 66,3 δισ. ευρώ, υπό το βάρος της σκληρής προσαρμογής που ακολουθήθηκε στο πλαίσιο των μνημονίων.
Αν και η ΕΛΣΤΑΤ στη φάση αυτή δεν παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τις παραμέτρους που στήριξαν την αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, εντούτοις αναλυτές εκτιμούν πως καθοριστικά συνέβαλε η άνοδος του τουρισμού και της κατανάλωσης.
Ηδη από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για το δεύτερο τρίμηνο η κατανάλωση εμφανίζεται αυξημένη κατά 1%, ενώ «φρενάρει» αισθητά και ο ρυθμός μείωσης των επενδύσεων στο 3,6%, από 14,6% που είχε καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Αναλυτικά στοιχεία για τους παράγοντες που στήριξαν την ισχυρή επίδοση του τρίτου τριμήνου αναμένονται από την ΕΛΣΤΑΤ στο τέλος του μήνα.
Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
1 Η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε ανάπτυξη ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιταχύνθηκε αισθητά στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
Μάλιστα το ελληνικό ΑΕΠ πέρασε σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά ύστερα από δεκαέξι διαδοχικά τρίμηνα πτώσης.
2 Σε μη εποχικά διορθωμένη βάση, για την οποία η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει μεταβολές στοιχείων σε ετήσια βάση, δηλαδή μεταξύ των τριμήνων της τρέχουσας χρονιάς σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ καταγράφει αύξηση 1,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2014, 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, από οριακή ύφεση 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Πρέπει να σημειωθεί πως από τα 251,36 δισ. ευρώ, το 2007, το ΑΕΠ παρουσίασε μεγάλες απώλειες τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα τη σκληρή τριετία 2010-2012.
Μάλιστα η ύφεση χτύπησε «κόκκινο» το 2011: στο πρώτο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ μειώθηκε σε ετήσια βάση 10,4%, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο του ιδίου έτους καταγράφηκε ύφεση 10%, ενώ σε μέσα επίπεδα προσέγγισε το 9%.
3 Σε εποχικά διορθωμένη βάση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2014 εκτιμάται στο -0,3%. Στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε ετήσια αύξηση 0,4% και στο τρίτο τρίμηνο άνοδος 1,43%.
4 Σε εποχικά διορθωμένη βάση, αλλά στις μεταβολές τρίμηνο με τρίμηνο της ίδιας χρονιάς καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές. Στο τρίτο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,7%.
Η αντίστοιχη μεταβολή στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν 0,3%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκε άνοδος 0,8%.
Ευρωζώνη
0,2% πάνω το ΑΕΠ
Οριακή ανάπτυξη σημείωσε το γ' τρίμηνο του έτους η Γερμανία αποφεύγοντας την ύφεση, ενώ η Γαλλία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών καταγράφοντας ελαφρώς υψηλότερη ανάπτυξη δίνοντας μία μικρή ανάσα αισιοδοξίας στην περιοχή.
Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 0,1% ύστερα από συρρίκνωση το β' τρίμηνο και σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το μέγεθος ανακούφισε για την ώρα τις εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών. Το γαλλικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,3%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των επενδυτών.
Συνολικά το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2%, έναντι 0,1% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η αδύναμη ανάπτυξη επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε μια περίοδο συρρίκνωσης των επενδύσεων, υψηλής ανεργίας και χαμηλού πληθωρισμού.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα