Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Αταλάντη ξύπνησε με δύο ισχυρούς σεισμούς 5,1 Ρίχτερ την Αθήνα

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Η Αταλάντη ξύπνησε με δύο ισχυρούς σεισμούς 5,1 Ρίχτερ την Αθήνα

Το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων εντοπίστηκε σε απόσταση 81χλμ. βόρεια βορειοδυτικά της Αθήνας και 28χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας, στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.

 

Από το σύστημα των ρηγμάτων της Αταλάντης προήλθαν οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν την Αθήνα περίπου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους των νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας και Αττικής ενώ έγιναν αισθητές στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και οι δυο σεισμικές δονήσεις είχαν μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και σημειώθηκαν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους.


Η πρώτη καταγράφηκε την 01.05 και η δεύτερη τέσσερα λεπτά αργότερα, την 01.09. Το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων εντοπίστηκε σε απόσταση 81χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Αθήνας και 28χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας, στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.


«Οι σεισμοί προήλθαν από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούμε το φαινόμενο» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).


Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού και βρίσκεται στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Ανήκει, δηλαδή, στο ίδιο σύστημα των ρηγμάτων της Αταλάντης (Καμένων Βούρλων).


«Το φαινόμενο του διπλού σεισμού δεν είναι πρωτόγνωρο και με αυτήν την έννοια δεν προκαλεί ανησυχία» ανέφερε επίσης ο κ. Λέκκας.


«Πάντως, είναι θετικό το γεγονός ότι ακολούθησαν αρκετοί μικρότεροι σεισμοί, κάτι που δείχνει ότι το φαινόμενο τείνει να εκτονωθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.


Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ο διπλός αυτός σεισμός να ενεργοποιήσει το ίδιο το ρήγμα της Αταλάντης ο κ. Λέκκας είπε ότι «θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι απίθανο».


Οπως επίσης εξήγησε, οι σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην Αθήνα λόγω της κατευθυντικότητας στη διάδοση της σεισμικής ενέργειας.


Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές στις Αρχές για θύματα ή ζημιές. Ωστόσο, δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να παρέμβουν, εάν χρειαστεί.

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0