Wilm Hosenfeld (Βιλμ Χόσενφελντ): Ένας Γερμανός αλλιώτικος από τους άλλους! - της Χριστιάννας Λούπα
"Απλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορέσαμε να κάνουμε τέτοια εγκλήματα εναντίον ανυπεράσπιστων πολιτών, εναντίον Εβραίων. Αναρωτιέμαι ξανά και ξανά. Πώς είναι δυνατόν;"
Απόσπασμα από το ημερολόγιο του Χόσενφελντ (Βιβλίο "Ο πιανίστας" του Wladyslaw Szpilman)
Σε καιρούς σκοταδισμού και απίστευτης παράνοιας, κάποιοι άνθρωποι ξεχωριστοί, σαν μικρά αστεράκια μέσα στο έρεβος, γίνονται δρομοδείχτες για τους πολλούς. Για τους πολλούς, που παρασύρονται απ' το ποτάμι ή δεν έχουν το θάρρος να αρνηθούν.
Ο Βιλμ Χόσενφελντ ήταν Γερμανός δάσκαλος και λοχαγός της Βέρμαχτ, κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ είχε πολεμήσει και στον Α΄Παγκόσμιο.
Όταν τοποθετήθηκε στη Βαρσοβία και βλέποντας τις απάνθρωπες πρακτικές των Γερμανών έναντι των Πολωνών αρχικά και κατόπιν των Εβραίων, προσπάθησε με κάθε τρόπο να βοηθήσει, όχι μόνο Εβραίους, αλλά και Πολωνούς, ακόμα και έναν Γερμανό αντιναζί, που τον κυνηγούσε η Γκεστάπο.
Έγινε φίλος με αρκετούς Πολωνούς, προσπάθησε μάλιστα να μάθει και τη γλώσσα τους. Παρ' όλη την απαγόρευση σχετικού γερμανικού διατάγματος, παρακολουθούσε τη λειτουργία σε πολωνικές εκκλησίες, μεταλάμβανε και εξομολογείτο κιόλας.
Προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βοηθήσει τους κυνηγημένους, κυρίως εφοδιάζοντάς τους με χαρτιά εργασίας (βλ. Λίστα του Σίντλερ).
Όταν συνελήφθη από τους Ρώσους μαζί με τη μονάδα του, 30 χλμ έξω από τη Βαρσοβία, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και βασανίστηκε, γιατί οι Ρώσοι πίστευαν ότι ήταν μέλος της Αμπβέρ και της Μυστικής Αστυνομίας.
Όλες οι προσπάθειες (διαμαρτυρίες, συλλογή υπογραφών κλπ) Πολωνών και Εβραίων για την απελευθέρωσή του, έπεσαν στο κενό. Οι Σοβιετικοί ήταν αμετάπειστοι.
Το 1952 ο Χόσενφελντ πέθανε από καρδιακή προσβολή σε στρατόπεδο έξω από το Στάλινγκραντ, πιθανόν κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων.
Το 2007, ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Καζίνσκυ, του απένειμε μετά θάνατον τον Ανώτατο Σταυρό της Πολωνίας, ενώ το 2009 το ίδρυμα Γιαντ Βασέμ του Ισραήλ του απένειμε τον τίτλο του Δίκαιου Μεταξύ των Εθνών. Τον τίτλο παρέλαβε ο γιος του στο Βερολίνο.
Ο Χόσενφελντ έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την αριστουργηματική ταινία "Ο Πιανίστας", (2002), όπου βοήθησε τον Εβραίο πιανίστα Σπίλμαν - βοήθεια χωρίς την οποία ο τελευταίος δεν θα είχε επιζήσει.
Πηγές:
Wilm Hosenfeld - A man of courage
http://www.hosenfeld.dk/
Wilm Hosenfeld - Lest we forget
http://www.shoah.dk/Hosenfeld/
Wladyslaw Szpilman "The Pianist" Official Homepage
http://www.szpilman.net/
Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Wilm_Hosenfeld
Άλλα άρθρα από christiannaloupa
Σχολιάστε το άρθρο:
συνολικά:
| προβολή:
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί ωστόσο, άρχισαν τα αντίποινα.
Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν ...
Διαβάστε το άρθρο
- Δημοφιλέστερα
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο