Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Σαμαράς προς τρόικα: «Κανείς να μην υποβαθμίζει τις θυσίες των πολιτών»

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Σαμαράς προς τρόικα: «Κανείς να μην υποβαθμίζει τις θυσίες των πολιτών»

«Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με την τρόικα, αλλά παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις κανείς δεν μπορεί να δεχθεί» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.


Βρισκόμαστε στο κατώφλι της επόμενης μέρας και τώρα ασκούνται μεγάλες πιέσεις, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.


Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ζητούμενο είναι να μην τορπιλίζει και να μην υποβαθμίζει κανείς «ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό» τις τεράστιες θυσίες των πολιτών.


Όπως είπε, «εφόσον ξεπεράσουμε την πολιτική αβεβαιότητα μπορούμε κάλλιστα να δανειζόμαστε πλέον από τις αγορές και όχι από τους δανειστές μας, ιδιαίτερα αν μας δώσουν και την προληπτική γραμμή στήριξης».


Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως «ασφαλώς και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τους στόχους της» ενώ τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.


Για το χρέος τόνισε πως είναι βιώσιμο, προσθέτοντας όμως πως διεκδικούμε την περαιτέρω βελτίωσή του.


Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα και εκτίμησε πως αναθεώρηση μέτρων όπως αυτό των 100 δόσεων και της μείωσης των συντάξεων θα ήταν καταστροφή.



Σαμαράς: «Προκαλούν θυμηδία οι αποκαλύψεις περί δήθεν εξαγορά βουλευτών»


Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και όσων επιδιώκουν την πολιτική ανωμαλία στη χώρα εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ιδια ομιλια.


Ο κ. Σαμαράς υπογράμισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και τόνισε ότι αυτή θα την διασφαλίσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.


«Σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων που θα κρίνει την έκβαση είναι η πολιτική σταθερότητα» είπε ο κ. Σαμαράς κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι φοβούνται την επόμενη ημέρα γι' αυτό μετατρέπουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκβιασμό.


«Ξεχνούν ότι το Σύνταγμα προβλέπει αυξημένες πλειοψηφίες για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι για να γίνει πρόσχημα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών».


«Αυτό δεν πρόκειται να τους περάσει. Δεν φοβούνται μόνο μήπως περάσει η χώρα στην επόμενη μέρα, αλλά εκβιάζουν. Φοβίζουν τους ξένους επενδυτές, τους Έλληνες βουλευτές να μην ψηφίζουν πρόεδρο, το λαό με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις τους» τόνισε κάνοντας λόγο για διαρκές παραλήρημα ανθρώπων που δεν ξέρουν που βρίσκονται και που θέλουν να πάνε.


«Δεν έχω πρόβλημα με τις ασυνάρτητες απόψεις τους, έχω πρόβλημα όμως με την ανευθυνότητά τους και θα την αποτρέψω. Σε ώρες κρίσεως για ένα λαό υπέρτατη αρχή δεν μπορεί να είναι το κόμμα αλλά η υπευθυνότητα απεναντι στο λαό» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας δυστύχημα για μια χώρα η αξιωματική αντιπολίτευση να επενδύει στην πολιτική αστάθεια , δηλαδή την ανωμαλία προκειμένου να τορπιλίσει την έκβαση μιας πανεθνικής προσπάθειας.


«Είναι συνταγματικά άηθες και πολιτικά άτιμο να χρησιμοποιεί κάθε αθέμιτο μέσο για να αποτρέψει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.


»Ξεκίνησε το χορό με τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις περί δήθεν εξαγορά βουλευτών και όταν συνειδητοποίησε ότι αυτές προκαλούν τον κόσμο, και προκαλούν σε κάθε λογικό άνθρωπο θυμηδία, προχθές συνέχισε με καταγγελίες περί αποστασίας.


»Ο σκοπός είναι φανερός. Θέλουν να εμποδίζουν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και σύμφωνα με τη βούληση των Ελλήνων που ζητούν να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή.


»Θέλουν να κάνουν τους βουλευτές νεροκουβαλητές στο μύλο μιας πολιτικής ανωμαλίας. Είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές δεν πρόκειται να υποκύψουν στη λάσπη, τον εκβιασμό και δεν θα γίνουν συνεργοί και νεροκουβαλητές τους. Η παρούσα Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρο και θα βάλει τέλος στα σενάρια περί πολιτικής ανωμαλίας γιατί αυτό υπαγορεύει το εθνικό μας καθήκον», επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς. Τα επιτεύγματα ήταν αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που έκανε η κυβέρνηση, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι τα θετικά που πέτυχε η χώρα κάποιοι τα πολεμούν και θέλουν να κατρακυλήσουμε ξανά.

 

«Τρεις ήταν οι προτεραιότητές μου»


«Τρεις ήταν οι προτεραιότητες μου από την στιγμή που ανέλαβα», συνέχισε ο κ. Σαμαράς:


- Πρώτον να αναχαιτιστεί η άνοδος της ανεργίας και η ύφεση. Αυτό ήδη έχει αρχίσει και συμβαίνει. Αυτό όμως σημαίνει ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και προσελκύουμε επενδύσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις παρά τα εμπόδια προχωρούν.


Μόλις προχθές άνοιξαν οι προσφορές για την ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων της χώρας που θα φέρουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ήδη το 95% των φορολογικών δηλώσεων γίνονται ηλεκτρονικά. Αλλάξαμε τα πάντα στην αγορά εργασίας, δεν μας ενδιαφέρει μόνο ο κατώτατος μισθός αλλά το σύνολο των μισθών. Η απασχόληση δεν αποφασίζεται με διατάγματα αλλά από τις επενδύσεις. Δεν είναι ανάπτυξη να διώχνεις τους επιχειρηματίες.


- Δεύτερο να μειώσουμε το χρέος και να αποκαταστήσουμε την βιωσιμότητά του. Στο θέμα του χρέους έγινε κάτι χωρίς προηγούμενο. Κουρέψαμε 105 δισ. χρέους, περισσότερο ποσοστό από όσο έχει καταφέρει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Ακόμη περιορίσαμε το κόστος δανεισμού.


Το 2009 πληρώναμε 13,5 δισ. ευρώ σε τόκους, σήμερα πληρώνουμε μόλις 5,5 δισ. σε τόκους και αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.


Τον Απρίλιο που μας πέρασε βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα και οι αγορές υποδέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα γιατί θεωρούσαν βιώσιμο το χρέος. Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική.


Τα spreads ανέβηκαν πολύ τους τελευταίους μήνες. Γιατί συνέβη αυτό; Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης επικαλούνται την ίδια αιτία, την πολιτική αβεβαιότητα. Όλοι μιλάνε για μεγάλες επιτυχίες αλλά όλοι αναρωτιούνται αν θα συνεχίσει η Ελλάδα τον δρόμο της ή θα γυρίσει στα ελλείμματα.


Όλοι αγωνιούν αν θα εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν δεν το καταφέρουμε θα οδηγηθούμε σε εκλογές και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες εκτροχιασμού της χώρας. Αν εκλέξουμε Πρόεδρο και απομακρυνθεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού θα αυξηθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.


Είναι όμως βιώσιμο το χρέος; Η απάντηση έρχεται από τις αγορές: ναι το χρέος είναι βιώσιμο. Όταν όμως κάποιοι επιμένουν ότι δεν είναι βιώσιμο στέλνουν μήνυμα στις αγορές να μην δανείζουν την Ελλάδα. Αν όμως δεν σε δανείζουν οι αγορές αυτό θα οδηγήσει ξανά στα μνημόνια. Αυτό θέλουν κάποιοι γιατί πολιτικά δεν υπάρχουν χωρίς μνημόνια. Η κυβέρνηση επιθυμεί ακριβώς το αντίθετο, να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να περάσουμε στην επόμενη ημέρα.


Η σταδιακή μείωση των φόρων είναι η τρίτη μου προτεραιότητα χωρίς να διακινδυνεύσουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Αυτό είναι δυνατόν σε συνθήκες ανάπτυξης που ήδη άρχισε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


«Πώς φτάσαμε έως εδώ»


Ο κ. Σαμαράς έκανε σύντομη αναδρομή λέγοντας:


«Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρέθηκε σε δοκιμασία, όλες οι σταθερές του εθνικού μας βίου κλονίστηκαν, η θέση μας στο ευρώ η ευημερία μας, οι προοπτικές της χώρας.


Φυσικά δεν φθάσαμε τυχαία σε αυτό το σημείο. Είχαμε μάθει να ζούμε με δανεικά και κάποιοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαμε να ζούμε για πάντα με δανεικά και κάποιοι ακόμη νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο ίδιο σημείο αλλά κάνουν λάθος.


Σήμερα αλλάζουμε εκείνα που μας οδήγησαν στην κρίση και αντιδρούν εκείνοι που δεν θέλουν την στροφή της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη. Η κοινωνία όμως ανακάλυψε με οδυνηρό τρόπο ότι χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη, ευημερία και εν τέλει εθνική αξιοπρέπεια.


Εκείνοι που αγωνίζονται με νύχια και δόντια να κρατηθούμε στο χθες το μόνο που μπορούν να πουν είναι για τη μιζέρια της κρίσης, για την άνοδο της ανεργίας και την μείωση του ΑΕΠ.


Μέχρι εκεί πηγαίνει η ανάλυσή τους απλώς περιγράφουν αυτά που ξέρουμε αλλά δεν μας λένε τίποτε για το πως θα βγούμε από αυτήν.


Δεν λένε τίποτε και δεν αναγνωρίζουν όλα αυτά που πετύχαμε και μας οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Παραλείπουν να πουν ότι ήδη μπήκαμε στην ανάκαμψη ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη.


Ξεχνάνε ότι από τα μέσα της φετινής χρονιάς η ανεργία μειώθηκε στο 25% και συνεχίζει να πέφτει.


Λένε ότι το χρέος εκτοξεύτηκε στο 176% του ΑΕΠ αλλά ξεχνούν ότι σαν απόλυτο μέγεθος υποχωρεί για δεύτερη συνεχή χρονιά και ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει μόλις αυξηθεί το Προϊόν.


Ξεχνούν ότι η χώρα ζει με πρωτογενή πλεονάσματα.


Για δεύτερη χρονιά υπερβαίνουμε τον στόχο και του χρόνου θα πετύχουμε 3% καλύπτοντας ακόμη και τις πληρωμές σε τόκους και θα πετύχουμε δημοσιονομική ισορροπία. Ξεχνούν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

 

Ενα θετικό μήνυμα


Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με ένα θετικό μήνυμα, όπως είπε:


«Τώρα η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Τα δημοσιονομικά της έχουν σταθεροποιηθεί, τα ελλείμματά της έχουν εξαλειφθεί, οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, η Ανάκαμψη έχει ξεκινήσει και άρχισαν να έρχονται σημαντικές επενδύσεις. Η Ελλάδα βρίσκει το δρόμο της.


« Και ακόμα περισσότερο βρίσκουμε τον εαυτό μας. Με σταθερή ευρωπαϊκή πορεία, με αναγέννηση των θεσμών της και με ένα σύγχρονο Σύνταγμα που με επαναστατικές τομές εκεί που χρειάζεται, θα θωρακίσει το αύριο για τα παιδιά μας.


» Γιατί η Δημοκρατία πάει μαζί με τρία πράγματα: την αξιοπιστία, την υπευθυνότητα και την αξιοπρέπεια. Την αξιοπιστία μας την αποδείξαμε.


» Την υπευθυνότητά μας την αποδείξαμε επίσης. Και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας, εμείς οφείλουμε να την υπερασπιζόμαστε με σοβαρότητα. Και οι πάντες να την σεβαστούν, εμπράκτως και με ειλικρίνεια.»


ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0