Διάγγελμα Σαμαρά: Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας
Η ανακοίνωση με διάγγελμα προς τον λαό από τον Πρωθυπουργό
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, δυο ονόματα ήταν στην κορυφή της λίστας: ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε. Σταύρος Δήμας και πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος.
Το πρωί όμως ο κ. Δήμας επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου του προτάθηκε να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας. Εξερχόμενος ο κ. Δήμας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανακοινώσεις θα κάνει ο κ. Σαμαράς, τις οποίες έκανε με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Στο διάγγελμα ο Πρωθυπουργός είπε:
«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό.
»Όπως όφειλε να κάνει, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας!
»Εξ άλλου, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση δύο μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας, δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα…
»Έτσι με την εκλογή Προέδρου από την Ελληνική Βουλή ως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το Μνημόνιο εποχή.
»Επιλέξαμε λοιπόν, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, άνθρωπο που τον εκτιμά η Ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που προφανώς, θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν.
»Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό.
Με την εκλογή του νέου Προέδρου, η Ελλάδα - απόλυτα σταθερή και οικονομικά και πολιτικά πλέον - θα είναι από κάθε άποψη έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Της ηρεμίας, της σταθερότητας και της Ανάπτυξης».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος μιλώντας σε συνέδριο ανακοίνωσε και αυτός την υποψηφιότητα του κ. Δήμα τονίζοντας ότι σέβεται απόλυτα του δημοκρατικούς θεσμούς και είναι ο καταλληλότερος να διαδεχτεί τον σημερινό πρόεδρο κ. Καρολο Παπούλια του οποίου έπλεξε και το εγκώμιο.
Ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες της Βουλής, αν βέβαια αυτές χρειαστούν.
Σε συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι είναι εξαιρετική η επιλογή του κ. Δήμα ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την υποψήφιότητά του την είχε καλλιεργήσει ο ίδιος.
Το παρασκήνιο της ονοματολογίας
Πολλά ονόματα ρίχνονταν στο…μύλο της ονοματολογίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ήδη είχαν μέχρι το πρωί της Τρίτης προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου η συζήτηση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν συνάντηση στις 15:00 της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ως εκ τούτου είχε αρχίσει από το βράδυ της Δευτέρας να μετράει αντίστροφα ο χρόνος της ανακοίνωσης, ενώ το στίγμα έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, λέγοντας (εκπομπή Ανατροπή και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη) ότι επιθυμεί πολιτικό πρόσωπο, ενώ επιβεβαίωσε ότι με τον Πρωθυπουργό έχει εξετασθεί και γυναικείο όνομα για την προεδρία.
Από το Μέγαρο Μαξίμου και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης ήταν φειδωλοί και απέφευγαν οι στενοί συνεργάτες των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου να συζητήσουν το οτιδήποτε αφορά το πιθανό όνομα του υποψηφίου προέδρου, ενώ τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος δεν έλεγαν απολύτως τίποτα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν μάταια χθες να βάλουν «φρένο» στην ονοματολογία και διέψευδαν διάφορα ονόματα.
Ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πληροφορήθηκε τις πολιτικές εξελίξεις στη Γενεύη, όπου ήταν για υπηρεσιακούς λόγους. Το όνομά του ήταν στη λίστα, αλλά ούτε και αυτός είχε κάποια επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.
Στον κατάλογο υπήρχαν και τα ονόματα της πρώην επιτρόπου στην Ε.Ε. Μαρίας Δαμανάκη, του Έλληνα Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και ακαδημαϊκού Νικηφόρου Διαμαντούρου, αλλά και του προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βασίλη Σκουρή.
Εσχάτως προσετέθη και το όνομα του προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, που λέγεται ότι συζητείτο έντονα στην περίπτωση που δεν θα επελέγετο πολιτικό πρόσωπο.
Δήλωση Μαρίας Δαμανάκη
Η κυρία Μαρία Δαμανάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση σε σχέση με την πιθανότητα να ήταν υποψήφια Πρόεδρος Δημοκρατίας
«Το να υπάρχει, έστω και σαν φήμη σε κάποιους κύκλους, το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς σου για το μεγαλύτερο πολιτειακό αξίωμα είναι μεγάλη τιμή βεβαίως. Οι φήμες όμως δεν έχουν καμία βάση. Άλλωστε, μετά τη δουλειά μου στην Κομισιόν για τους ωκεανούς, είχα την τύχη να δεχθώ πολύ τιμητικές προτάσεις από μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος για να συνεχίσω σε διεθνές πια επίπεδο. Έχω ήδη προσανατολισθεί σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι έτσι μπορώ να προσφέρω και στη χώρα μου».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα