Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Σε πλήρη αποδιοργάνωση τα νοσοκομεία

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Σε πλήρη αποδιοργάνωση τα νοσοκομεία
Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Μαΐου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΙΤΟΥ

 Παραλυσία προκαλούν στα νοσοκομεία οι πολύμηνες καθυστερήσεις στο διορισμό των διοικήσεων. Κρίσεις διευθυντών κλινικών, προμήθειες και άλλες υποθέσεις έχουν «μπλοκάρει» με αποτέλεσμα να πέφτει το επίπεδο των υπηρεσιών για τους ασθενείς. Μπορεί οι διοικητές να τοποθετήθηκαν έστω και αργά, ωστόσο δεν έχουν διοριστεί ακόμη τα διοικητικά συμβούλια, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργίες.



 «Ακόμη και οι νέοι διοικητές που διορίστηκαν με καθυστέρηση έχουν... δεμένα τα χέρια. Δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις, π.χ. να παραγγείλουν προμήθειες και εξοπλισμό, εφόσον αυτές δεν έχουν εγκριθεί συνολικά από τη διοίκηση του νοσοκομείου», επισήμανε στον «ΑτΚ» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), Πέτρος Κετικίδης. Σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, δε συγκαλούνται ακόμη διοικητικά συμβούλια, επομένως δε λαμβάνονται αποφάσεις για μακροπρόθεσμα έργα ή παραγγελίες αλλά μόνο για θέματα που άπτονται της καθημερινής λειτουργίας του νοσοκομείου, π.χ. για αναλώσιμα, όπως γάζες ή σύριγγες, και μόνο για μεσοπρόθεσμη κάλυψη. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο ''Γ. Γεννηματάς'' δεν έχει γίνει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου από τις 20 Απριλίου παρά μόνο μία πριν από λίγες μέρες και αυτή με μοναδικό θέμα να εξουσιοδοτήσουμε το δ.σ. να υπογράφει επιταγές, ώστε να πληρωθούν οι προμηθευτές», τόνισε ο κ. Κετικίδης.

Σε αρκετά νοσοκομεία, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, μείζονα ζητήματα -από προσλήψεις μέχρι παραγγελίες ιατρικών μηχανημάτων και ειδών- έχουν «παγώσει». Πολλοί είναι οι διαγωνισμοί που έχουν καθυστερήσει και πλέον γίνεται... αγώνας δρόμου για να μη χαθούν προθεσμίες από το πρόγραμμα προμηθειών του 2010. «Αρκετές προμήθειες γίνονται με παρατάσεις συμβάσεων ή και επαναδιαπραγματεύσεις τιμών με τις εταιρίες, μέχρι να καταλήξουν οι νέοι διαγωνισμοί. Οι αποφάσεις των διοικητών πρέπει όμως να επικυρώνονται από το δ.σ. Σε πολλά νοσοκομεία λιμνάζουν διοικητικά θέματα που χρειάζονται έγκριση από δ.σ. για να περάσουν από τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία ακόμη δεν έχουν συγκροτηθεί, παρόλο που αυτό προβλεπόταν να γίνει έως τις 30 Απριλίου. Η εικόνα είναι πρωτόγνωρη! Οι αλλαγές γίνονταν μέσα σε δυο μήνες και πλέον φτάσαμε στους επτά!», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Εξάλλου, σε πολλές νοσηλευτικές μονάδες η παράταση συμβάσεων –που δε συμβαδίζει με τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού- μπορεί να επιφέρει κατασπατάληση χρημάτων. «Ενώ κάποιο νοσοκομείο θα μπορούσε να προμηθευτεί ένα αναλώσιμο είδος σε πιο συμφέρουσα τιμή, είναι πιθανό να χάνει αυτό το όφελος, εφόσον δε γίνεται διαγωνισμός», υποστήριξε ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η οδηγία της υπουργού Υγείας προς κάθε υπηρεσιακό παράγοντα να μην υπογράφει τίποτα, παρά μόνο αποφάσεις που αφορούν σε «εξαιρετικά επείγοντα» θέματα σχετικά με την απρόσκοπτη καθημερινή λειτουργία των μονάδων υγείας δημιούργησε πρακτικά προβλήματα. Οι επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς είναι εμφανείς, λένε οι εργαζόμενοι στις νοσηλευτικές μονάδες. «Καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση, κώλυμα στην προμήθεια επιθεμάτων και άλλων ακριβών υλικών επειδή ορισμένοι διοικητές δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη προέγκρισης της δαπάνης ή παραγγελίας εξωσυμβατικά, είναι μερικά από τα προβλήματα που αγγίζουν τους ασθενείς», ανέφερε ο κ. Κετικίδης.

Και απειλή... λουκέτων

Στο μεταξύ, σε νοσοκομεία της περιφέρειας οι δυσλειτουργίες ήταν πολλές το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι ήδη «αιμορραγούν» εξαιτίας ελλείψεων, ακόμη και σε βασικές ειδικότητες. «Πολλές υποθέσεις είχαν βρεθεί σε εκκρεμότητα όσο δεν υπήρχε διοίκηση στο νοσοκομείο. Οι καθυστερήσεις σε κρίσεις και προσλήψεις δημιούργησαν προβλήματα σε κλινικές. Επειδή έτσι κι αλλιώς, οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες, κλινικές -όπως η Ψυχιατρική- κινδύνεψαν με κλείσιμο. Η κατάσταση πλέον έχει βελτιωθεί», ανέφερε στον «ΑτΚ» ο εκπρόσωπος των γιατρών στο δ.σ. του νοσοκομείου Γιαννιτσών Αμπετ Αλατζάτζ.

Την ίδια ώρα, εμπλοκή παρατηρείται σε προμήθειες και λόγω δυσλειτουργιών της Επιτροπής Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, όπως καταγγέλλει ο προεδρεύων του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), Δημήτρης Βαρνάβας: «Στην κατάσταση που έχουμε φτάσει ολόκληρα νοσοκομεία... ξεμένουν από αναλώσιμα, αφού οι προμήθειες δεν προχωρούν. Το νοσοκομείο Πολυγύρου δε διαθέτει πια σύριγγες! Δανειζόμαστε από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, επειδή η Επιτροπή δε δίνει την απαιτούμενη έγκριση! Η κατάσταση είναι απερίγραπτη!». Λειτουργικά προβλήματα σήμαναν και οι κρίσεις που «πάγωσαν» μετά τις εκλογές. «Στη νοσηλευτική υπηρεσία του ''Γ. Γεννηματάς'' οι κρίσεις διευθυντών έχουν σταματήσει εδώ και δυο χρόνια, η θητεία των διευθυντών έχει λήξει αλλά παραμένουν με ανάθεση, κάτι που δεν μπορεί να συμβαίνει στο διηνεκές», σημείωσε ο κ. Κετικίδης. Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με το νέο διοικητή Γιώργο Βέργουλα, οι εκκρεμότητες έχουν καλυφτεί και αφορούσαν θέματα ρουτίνας που μπορούσαν να περιμένουν.

Πάντως, η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων (opengov) που προχωρά με αργούς ρυθμούς έχει...χτυπήσει και τα ασφαλιστικά ταμεία! Δεν είναι τυχαίο ότι οι φωνές διαμαρτυρίας είναι πολλές για το γεγονός ότι, ενώ τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό, ακόμη δεν έχει οριστεί νέα διοίκηση στα ασφαλιστικά ταμεία.

aggelioforos.gr

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=43594



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0