Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Μεγάλο χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού προετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Μεγάλο χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού προετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός

Οι πρώτες πληροφορίες για τον οπλισμό που βρέθηκε στην Ανάβυσσο – Έρευνες για τουλάχιστον τρεις αντιεξουσιαστές και καταλύματα σε Αίγιο, Λουτράκι, Ήπειρο – «Σχετικά συγκαταβατικός» ο συλληφθείς, αρνήθηκε τροφή και νερό, υπενθυμίζοντας στους αξιωματικούς την «υπόθεση του Σάββα Ξηρού»

 

Μεγάλο χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού ετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός. Με τη σύλληψή του η ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψε την τρομοκρατική αυτή ενέργεια στην καρδιά του σωφρονιστικού συστήματος, μέσα στην προεκλογική περίοδο, δήλωσε, σχετικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό της αστυνομίας σχετικά με τα ευρήματα στη γιάφκα αλλά και με όσα σχεδίαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός.


Όπως εξήγησε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης, στο σπίτι στην Ανάβυσσο βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις στις οποίες υπήρχαν τρόποι προσέγγισης, διαφυγής και εναλλακτικές διαδρομές για τις φυλακές Κορυδαλλού.


Επιπλέον ταυτοποιήθηκε το βιολογικό υλικό που ελήφθη από τον Χριστόδουλο Ξηρό με το βιολογικό υλικό που εντοπίστηκε στον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε αποσταλεί ως δέμα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας.


Εντύπωση προκαλεί εξάλλου το εύρος και η ισχύς του οπλοστασίου που διατηρούσε στο κρησφύγετό του ο Χριστόδουλος Ξηρός.


Μεταξύ άλλων βρέθηκαν οκτώ καλάσνικοφ, δύο εκ των οποίων με σκοπευτικά λέιζερ, γεμιστήρες, φυσίγγια, πιστόλια, ένα ρουκετοβόλο, 3 βλήματα RPG, πυροκροτητές, δύο κουλούρες φιτιλιού, σακούλες με εκρηκτική ύλη, σιγαστήρας, βαζάκι με πυρίτιδα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα.


Στη μονοκατοικία στην Ανάβυσσο βρέθηκε επίσης δελτίο ταυτότητας -η οποία είναι πλαστή- με το όνομα Μελανή Ελένη. Η φωτογραφία της ταυτότητας δόθηκε στη δημοσιότητα και οι Αρχές καλούν όποιον γνωρίζει οτιδήποτε να επικοινωνήσει με την αντιτρομοκρατική στα τηλέφωνα 1014 και 1414.


Στην εισαγγελία οδηγήθηκε ο Ξηρός


Στο μεταξύ, στην εισαγγελία οδηγήθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ανάβυσσο. Και αυτό διότι συνεχίζονταν οι έρευνες στην ενοικιαζόμενη μονοκατοικία στην οδό Ασκληπιού και Μερκούρη, σε μια απομονωμένη περιοχή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είχε ενοικιάσει τελικώς το σπίτι της Αναβύσσου προ έξι μηνών με τη διαμεσολάβηση άλλου ατόμου. Το ενδιαφέρον των ερευνών στρέφεται σε δύο σημεία: στα ευρήματα της «γιάφκας», που όπως φαίνεται χρησιμοποιούσε ο καταζητούμενος δραπέτης των φυλακών Κορυδαλλού, όσο και στα πρόσωπα, τρία τουλάχιστον, που είχαν υποστηρικτικό έργο για την κάλυψή του.


Από τα ευρήματα φαίνεται, όπως έλεγαν από την πρώτη στιγμή αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και παρέθεσε «Το Βήμα», πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι των διωκτικών αρχών για όλο αυτό το διάστημα της εξαφάνισής του ότι προετοίμαζε μεγάλο εντυπωσιακό χτύπημα. Αυτή τη φορά, όπως έλεγαν οι αστυνομικοί, φαινόταν ότι θα προχωρούσε σε νέου τύπου επιθέσεις, όχι αποστολή δεμάτων-βομβών, όπως εκείνο που εντοπίστηκε στις 29 Απριλίου 2014 από αστυνομικούς του ΑΤ Ιτέας με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Φαίνεται ότι πλέον προετοίμαζε μεγάλο χτύπημα είτε με παγιδευμένο όχημα είτε με χρήση ρουκετοβόλου ενδεχομένως σε συνδυασμό με καλάσνικοφ.


Και αυτό συμπεραίνεται από τις πρώτες έρευνες στο κατάλυμα που χρησιμοποιούσε στην Ανάβυσσο. Η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε σχεδιαγράμματα περιοχών της Αθήνας για ένοπλη επίθεση, πιθανόν εντός των επομένων ημερών. Τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν συνολικά τρεις ρουκέτες RPG-7 και δύο χειροβομβίδες, ένας αντιαρματικός εκτοξευτήρας, οκτώ πολεμικά καλάσνικοφ, εκ των οποίων το ένα έχει ειδικό σκοπευτικό ελεύθερου σκοπευτή με λέιζερ, τρία πιστόλια και πυροκροτητές. Όσο για τα σακιά με την άμμο που ήταν στην αυλή, εκτιμάται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι πιθανώς ήθελε να τα χρησιμοποιήσει στο παγιδευμένο όχημα και να σπρώξει το ωστικό κύμα από την έκρηξη προς τον συγκεκριμένο στόχο που είχε, μια τακτική που ακολουθούσε η 17Ν.


Επίσης μέσα σε μεταλλικό βαρέλι λαδιού, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, βρέθηκαν 100 κιλά εκρηκτικής ύλης, αμμωνιοδυναμίτιδα ενδεχομένως –δείγμα έχει δοθεί προς εξέταση στα εργαστήρια– με πρόσμειξη ANFO.


Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, υπήρχαν έτοιμοι πυροκροτητές με καλωδιώσεις που θα τις τοποθετούσαν στο αυτοσχέδιο μεταλλικό στόμιο του βαρελιού είτε για την ωρολογιακή πυροδότηση είτε με τηλεχειρισμό ή κινητό τηλέφωνο.


Η νεαρή γυναίκα και άλλοι δύο


Παράλληλα, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν στραφεί σε τουλάχιστον τρία άτομα που έχουν βοηθήσει τον συλληφθέντα στη μεγάλη φυγή του στις 9 Ιανουαρίου 2014 προσφέροντας καταλύματα εκτός Αθηνών, και εντοπίζονται μάλιστα σε Αίγιο, Λουτράκι και στην Ήπειρο.


Η έρευνα των διωκτικών αρχών για τη συνολική δράση του 57χρονου πρώην μέλους της «17 Νοέμβρη» εστιάζεται σε μία νεαρή γυναίκα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο η οποία βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό του συλληφθέντος και σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχε αναπτύξει στη διάρκεια της εξαφάνισής του «προσωπικές σχέσεις» μαζί του.


Στο στόχαστρο των αρχών είναι ακόμη δύο άτομα που είχαν άμεση επαφή με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς –όλοι ζουν στην επαρχία– και είχαν αναλάβει την υπόθαλψη του Χρ. Ξηρού. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο συλληφθείς δεν είχε καμία σχέση με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις (στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι) προ της φυγής του από τον Κορυδαλλό πριν από έναν χρόνο. Εκτιμούν ότι ο Χρ. Ξηρός θα προχωρούσε σε νέες αναβαθμισμένες επιθέσεις –α λα «17 Νοέμβρη», με παγιδευμένα ΙΧ, με ρουκετοβόλα κτλ.– με νέο δίκτυο των Πυρήνων της Φωτιάς.


«Σχετικά συγκαταβατικός»


Ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ανάβυσσο, ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του ενώ είχε πάρει άδεια από τις φυλακές συνελήφθη (περισσότερα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του αλλά και τις πληροφορίες που είχε «Το Βήμα»). Οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.


Οι δικηγόροι του μετέβησαν από το απόγευμα του Σαββάτου στη ΓΑΔΑ για να τον δουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι την Παρασκευή άδειασε η πτέρυγα των φυλακισμένων για την υπόθεση της 17Ν –μεταφέρθηκαν στις φυλακές Δομοκού– αλλά ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό.


Ο Χρ. Ξηρός θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. «σχετικά συγκαταβατικός» και δεχθηκε να δώσει δείγμα DNA με το οποίο ταυτοποιήθηκε εκείνο που είχε βρεθεί στο δέμα-βόμβα στο αστυνομικό τμήμα της Ιτέας. Μάλιστα εκείνο το DNA δεν είχε «ταυτοποιηθεί» άμεσα με τον τότε δραπέτη αλλά με δείγμα βιολογικού υλικού που είχε βρεθεί στο ΙΧ με το οποίο είχε φύγει από τη Θεσσαλονίκη, τον Ιανουάριο του 2014.


Αναφέρεται ότι αρνήθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να πάρει νερό ή φαγητό για «ευνόητους λόγους» όπως είπε, υπενθυμίζοντας προφανώς τις καταγγελίες του για παρανομη λήψη «ορού αλήθειας» από τον αδελφό του Σάββα Ξηρό το 2002 στον Ευαγγελισμό. Ακόμη φέρεται να προχώρησε σε σύντομη συζήτηση με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.


Πιθανόν σήμερα, Κυριακή, να υπάρξει νέα συνέντευξη Τύπου με τα ευρήματα για τον βαρύ οπλισμό και τον σχεδιασμό επιθέσεων από το πρώην μέλος της 17Ν.


Εν τω μεταξύ με αφορμή τη σύλληψη του Χρ. Ξηρού ανακινήθηκε το θέμα της επικήρυξής του από την πολιτεία με 1 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου 2014 – επίσης με 1 εκατ. ευρώ είχαν επικηρυχτεί για έκαστη περίπτωση ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα αλλά και οι άγνωστοι δράστες της διπλής δολοφονίας των δύο χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013. Από τις διωκτικές αρχές δεν έχει διευκρινιστεί αν και σε ποιον θα δοθούν τα χρήματα, το πιθανότερο ωστόσο κατά τα φαινόμενα είναι να μη γίνει κάποια κίνηση.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας είχε συζητήσει το θέμα του δραπέτη κατηγορούμενου ως μέλους της 17Ν. Μάλιστα είχε διαρρεύσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοίμαζε μια επικήρυξη από αμερικανικής πλευράς για τον Χρ. Ξηρό.

ΤΟ ΒΗΜΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0