Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Παρίσι: Νεκροί οι τρεις τρομοκράτες και τέσσερις όμηροι στο παντοπωλείο

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Παρίσι: Νεκροί οι τρεις τρομοκράτες και τέσσερις όμηροι στο παντοπωλείο

Μέλη της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους δήλωσαν οι ένοπλοι




Για συντονισμένη δράση με τους αδελφούς Κουασί μίλησε στο δίκτυο BFMTV πριν πέσει νεκρός ο Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστης της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο και δολοφόνος της Γαλλίδας αστυνομικού, υποστηρίζοντας ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Ο Σερίφ Κουασί, εκ των δύο αδελφών που αιματοκύλισαν το Charlie Hebdo, δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι είχε χρηματοδοτηθεί από την Αλ Κάιντα της Υεμένης.

Οι δηλώσεις αμφότερων στο BFMTV δημοσιοποιήθηκαν μετά τη λήξη του θρίλερ στη Γαλλία με το θάνατο όλων των δραστών και τεσσάρων ομήρων στις σχεδόν ταυτόχρονες επεμβάσεις των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας σε Νταμαρτέν και Βενσέν.

Πριν σκοτωθεί κατά την αστυνομική επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων στο εβραϊκό παντοπωλείο ο Κουλιμπαλί υποστήριξε μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους και σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους και να πλήξει τους Εβραίους.

Το χρονικό

Με ταυτόχρονες εφόδους της αστυνομίας στα δύο προάστια του Παρισιού και τον θάνατο των τριών τρομοκρατών αλλά και τεσσάρων ομήρων στο παντοπωλείο, έληξαν το απόγευμα της Παρασκευής οι δύο υποθέσεις ομηρείας, που σχετίζονταν με την δολοφονική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, η οποία σημειώθηκε την Τετάρτη.

Οι δύο αδελφοί Κουασί, δράστες της δολοφονικής επίθεσης στο περιοδικό, σκοτώθηκαν κατά την έφοδο της αστυνομίας στο τυπογραφείο, στην κωμόπολη Νταμαρτέν αν Γκελ, βορειοανατολικά του Παρισιού, όπου βρίσκονταν «ταμπουρωμένοι» από το μεσημέρι, μαζί με έναν όμηρο, η τύχη του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Εκεί είχαν καταφύγει οι αδελφοί Κουασί, το μεσημέρι, έπειτα από ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια καταδίωξης του οχήματος στο οποίο επέβαιναν.

Οι δύο τρομοκράτες, δράστες της πολύνεκρης δολοφονικής επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo, είχαν επικοινωνήσει νωρίτερα τηλεφωνικά με την αστυνομία λέγοντας ότι «θέλουμε να πεθάνουμε σαν μάρτυρες».



Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι προτεραιότητα των γαλλικών αρχών είναι «να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» και όχι να γίνει έφοδος στο κτίριο, όπου βρίσκονται «ταμπουρωμένοι» οι δράστες. «Αυτό μπορεί να πάρει ώρες ίσως και μέρες», δήλωσε ο Πιέρ-Ανρί Μπραντέ, σύμφωνα με το Reuters.

Εληξε η ομηρεία και στο εβραϊκό παντοπωλείο

Παράλληλα, εκρήξεις ακούστηκαν στο εβραϊκό παντοπωλείο σε ανατολικό προάστιο του Παρισιού, το Πορτ ντε Βενσέν, όπου ένας ένοπλος, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, κρατούσε από το απόγευμα ομήρους. Επειτα από έφοδο της αστυνομίας, διαπιστώθηκε πως τέσσερις από τους ομήρους έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τη Le Monde, κατά την έφοδο σκοτώθηκε ο δράστης.

Η αστυνομία μάλιστα έκανε έκκληση να προσέλθουν να καταθέσουν οι τυχόν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας της αστυνομικού δίνοντας στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες ενός άνδρα και μιας γυναίκας οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Τα πρόσωπα αυτά, «που ενδέχεται να είναι οπλισμένα και επικίνδυνα», όπως ανέφερε η ανακοίνωση είναι ο Αμεντί Κουλιμπαλί, 32 ετών, και η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, 26 ετών.



«Είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο ομηρείες συνδέονται», υπογράμμισε αστυνομική πηγή στη γαλλική Figaro. Ο δράστης της ομηρείας στο Πορτ ντε Βενσέν, (ο Κουλιμπαλί), απείλησε να σκοτώσει όλους τους ομήρους που κρατά στο εβραϊκό παντοπωλείο εάν οι ισλαμιστές σύντροφοί του δεχθούν επίθεση στη Νταμαρτέν αν Γκελ.

Περισσότεροι από 80.000 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν στην επιχείρηση για τη σύλληψη των τριών δραστών και των συνεργατών τους.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η αστυνομία διέταξε να κλείσουν όλα τα καταστήματα στο Μαρέ, την εβραϊκή συνοικία στο κέντρο του Παρισιού, ενώ νωρίτερα, είχε αρθεί εντολή για την εκκένωση του Τροκαντερό, την πλατεία μπροστά από τον Πύργο του Αϊφελ.




Το πρωί, όταν έγινε γνωστή η μεγάλη επιχείρηση των αστυνομικών αρχών στην κωμόπολη Νταμαρτέν αν Γκελ για τους δύο δράστες της επίθεσης στο Charlie Hebdo, το υπουργικό συμβούλιο διέκοψε τη συνεδρίασή του και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ τόνισε: «Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ όσο η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι Αρχές γνώριζαν ότι υπήρχε ο κίνδυνος επιθέσεων. Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι πρέπει να ληφθεί δράση σε «ευρωπαϊκό επίπεδο», επιβεβαιώνοντας ότι την Κυριακή θα συναντηθούν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στο πλευρό του, ο Ολάντ υπογράμμισε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς των υπηρεσιών ασφαλείας. «Γνωρίζαμε ότι υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων» είπε, συμπληρώνοντας πως είχαν αποτραπεί απόπειρες χτυπημάτων.

Τόνισε δε ότι απαιτείται ενότητα: «Έχω εμπιστοσύνη στη χώρα μας, οι δυνατότητές μας είναι μεγαλύτερες όταν είμαστε ενωμένοι» είπε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα είναι σε πόλεμο «εναντίον της τρομοκρατίας, όχι εναντίον μιας θρησκείας». Νέα μέτρα είναι «αναμφίβολα απαραίτητα για την αντιμετώπιση της απειλής», είπε ο Βάλς.

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0