Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα - Φρένο στη λιτότητα, αλλά με μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα - Φρένο στη λιτότητα, αλλά με μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

- «Η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν άλλη λιτότητα»

- Αναμένεται στην Αθήνα συνεργάτης του Προέδρου στα οικονομικά

 


Ηχηρή παρέμβαση για το θέμα της Ελλάδας έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Κυριακή τονίζοντας  ότι δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης,είπε.


Μιλώντας στο CNN τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια σειρά αλλαγών αλλά ότι είναι δύσκολο να συμβούν αυτές οι αλλαγές όταν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών έχει ήδη υποχωρήσει 25%. «Με την πάροδο του χρόνου το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν μπορούν να το αντέξουν» σχολίασε.


Εντός της εβδομάδας αναμένεται συνεργάτης του προέδρου στα οικονομικά, πιθανώς ο Υφυπουργός Οικονομικών.


«Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και θύμισε το ρόλο των ΗΠΑ το 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας


«Υπάρχει αναγνώριση εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων ότι θα ήταν προτιμότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» πρόσθεσε.


Αναφέρθηκε, τέλος, και στο θέμα της φοροδιαφυγής και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.


Η πλήρης δήλωση Ομπάμα


Στην εκπομπή του Fareed Zakaria GPS που μεταδίδεται από το καλωδιακό ειδησεογραφικό κανάλι CNN, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην Ινδία όπου βρέθηκε πρόσφατα, ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο να σχολιάσει «αν συμφωνεί με τη δήλωση του νέου Έλληνα πρωθυπουργού ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα».


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζειςχώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμήπρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποιααπό τα ελλείμματά τους.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομίαβρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική. Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογηθούν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτώνέχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε τοπολιτικό σύστημα.


Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνειστην ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσεσυμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήτανκαλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεναρέσει.


Γενικώς, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, αλλάαυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματαείναι να αποκαταστήσεις την δημοσιονομικήσταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχει ς μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο.

ΤΟ ΒΗΜΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0