Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πολωνικός «πατριωτισμός» αλα αμερικανικά

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Πολωνικός «πατριωτισμός» αλα αμερικανικά









 

26.05.2010, 13:15


Photo: EPA

  Ενώ στις προσβάσεις της Βαρσοβίας οι διασώστες μέρα-νύχτα ενισχύουν τις ακτές του μαινόμενου ποταμού Βίσλα και στις νότιες και τις δυτικές περιοχές της Πολωνίας σε πόλεις και χωριά κατά μήκος του όχι λιγότερο φοβερού Όδερου, συνεχίζεται πυρετωδώς η διακομιδή νοσοκομείων,

το κλείσιμο σχολείων και νηπιαγωγείων, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην κωμόπολη Morag, σε απόσταση περίπου 80 χλμ. από τα σύνορα με την περιοχή Καλινινγκράντ, με εξίσου πυρετώδεις ρυθμούς προωθείται η οργάνωση της προς το παρόν προσωρινής αμερικανικής στρατιωτικής βάσης και η εγκατάσταση των πυραύλων "Patriot", οι οποίοι μόλις έχουν μεταφερθεί εκεί. 



Το Πρακτορείο «Associated Press», χαρακτηρίζοντας την Πολωνία «ενθουσιώδες μέλος του ΝΑΤΟ», υπενθυμίζει ότι η απαίτηση πυραύλων "Patriot" από την αρχή προβαλλόταν από την πολωνική ηγεσία ως όρος για την εγκατάσταση στη χώρα αμερικανικών αντιπυραύλων μακρού βεληνεκούς. Ο  νέος οικοδεσπότης του Λευκού Οίκου Μπαράκ Ομπάμα, απορρίπτοντας το παλιό σχήμα αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, από την άλλη άφησε στην Πολωνία ως παρηγοριά τους πυραύλους "Patriot". Προς το παρόν, βέβαια, εκπαιδευτικούς. Σε δυο χρόνια η βάση θα μονιμοποιηθεί και τότε σ΄ αυτήν θα εγκατασταθούν αντιπύραυλοι SM-3 για την αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων κάποιου εν δυνάμει εχθρού. Στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισαν σχετικά - «έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι σ΄ αυτό τον τομέα δεν αντιλαμβανόμαστε τη λογική και το στόχο της συνεργασίας των ΗΠΑ και της Πολωνίας. Διαπιστώνουμε με λύπη ότι οι ερωτήσεις μας προς την πολωνική και την αμερικανική πλευρά έμειναν αναπάντητες, όπως εξίσου και τα επιχειρήματά μας υπέρ της μεταφοράς της περιοχής προσωρινής ανάπτυξης των πυραύλων πιό μακριά από τα ρωσικά σύνορα».

Βέβαια, στη Βαρσοβία είναι μάλλον απίθανο ότι υπολογίζουν στα σοβαρά στο συγκρατητικό αποτέλεσμα των "Patriot". Το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό. Ο Υποδιευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά απόστρατος στρατηγός Πάβελ Ζολοταριόφ εκφράζει την άποψή του γι΄αυτό το ζήτημα:

 «Όσον αφορά τους "Patriot", τους οποίους προμηθεύουν οι Αμερικανοί στην Πολωνία, - λέει ο εμπειρογνώμονας, - αυτό δεν αποτελεί θέμα ανησυχίας. Η ουσία του ζητήματος είναι η προοπτική διαμόρφωσης αντιπυραυλικής άμυνας γενικά. Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι οι Αμερικανοί σκοπεύουν να κατασκευάσουν όχι ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό σύστημα, αλλά σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Αυτό όμως προκαλεί ερωτηματικά. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτό το σύστημα θα στρέφεται εναντίον εκείνων, που δεν είναι μέλη της συμμαχίας. Δηλαδή, βαθαίνει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ΝΑΤΟ και των άλλων χωρών - κυρίως, της Ρωσίας.

Αυτές τις μέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας Μπογκντάν Κλιχ επαναλαμβάνει ακούραστα ότι η επιλογή του τόπου εγκατάστασης των "Patriot" δεν συνδέεται ούτε με πολιτικές, ούτε με στρατηγικές σκοπιμότητες. Παρόλ΄ αυτά, ήδη στις αρχές του έτους ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε τονίσει: «Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται κάτι, για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Πολωνία ενισχύεται εναντίον της Ρωσίας;» Από την άλλη ο γνωστός τηλεοπτικός σχολιαστής και πολιτολόγος Μιχαήλ Λεόντιεφ θεωρεί ότι «όλα είναι εντάξει». Κανείς δεν έκρυβε ποτέ, λέει ο Λεόντιεφ, ότι η Αμερική αντιπυραυλική ασπίδα αποσκοπεί στη συγκράτηση της Ρωσίας. Γι΄αυτό, - είπε, «δεν πρέπει να εκλιπαρούμε κανένα και να περιμένουμε αμοιβαίες εκδηλώσεις αγάπης», αλλά να περάσουμε σε «ήρεμη, πραγματιστική ανάλυση της κατάστασης». Την ορθότητα της τελευταίας έκκλησης, τουλάχιστον, είναι δύσκολο να την αμφισβητήσει κανείς.

Η Φωνή της Ρωσίας

http://greek.ruvr.ru/2010/05/26/8491038.html





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0