Ποιοι θα πληρώσουν το σαφάρι του ΥΠΟΙΚ για έσοδα
Του Σπύρου Δημητρέλη
Σχέδιο για άμεση εισροή χρήματος στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να συνεχιστεί η κανονική καταβολή μισθών και συντάξεων αλλά και να βρίσκεται σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του επόμενου τετραμήνου. Οι κινήσεις που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιλαμβάνουν τόσο παρεμβάσεις εισπρακτικού χαρακτήρα όσο και παρεμβάσεις περιορισμού, κατά το δυνατόν, των κρατικών εκταμιεύσεων.
«Πολύτιμο κάθε ευρώ»
Με το σύνθημα «κάθε ευρώ είναι πολύτιμο» κινούνται και δουλεύουν οι άμεσοι συνεργάτες των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη που είναι αρμόδια για τα φορολογικά και Δημήτρη Μάρδα που είναι αρμόδιος για τις δημόσιες δαπάνες.
Στο σκέλος των εσόδων το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία σήμερα και αύριο για να έχει αναλυτική εικόνα των φόρων που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι έως το τέλος Φεβρουαρίου, δηλαδή έως την Παρασκευή. Το ποσό που περιμένει το υπουργείο Οικονομικών ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και τον ΦΠΑ του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου για τις Ανώνυμες Εταιρείες και τον ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2014 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς για τεχνικούς λόγους δόθηκε στο τέλος Ιανουαρίου παράταση ενός μήνα στην εξόφληση του φόρου. Από το πόσα εισπράχθηκαν θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και των εύρος και η ένταση των πρόσθετων κινήσεων που θα γίνουν στο σκέλος των εσόδων.
‘Ηδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε χαλάρωση των όρων για την ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο σε 100 δόσεις. Το νομοσχέδιο που ενδέχεται να έρθει στη Βουλή ακόμη και σήμερα θα προβλέπει αύξηση του ορίου οφειλής για την υπαγωγή στη ρύθμιση από το 1 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα στα 2 ή και 3 εκατ. ευρώ, αλλά και άρση των ποινικών διώξεων σε όσους έχουν χρέος έως και 5.000 ευρώ. Επίσης, θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2014 ενώ θα θεσπιστούν και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των μεγάλων οφειλών.
Δεδομένη είναι και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την θέσπιση εισπρακτικής ρύθμισης νομιμοποίησης εισοδήματος που δεν έχει δηλωθεί και φορολογηθεί. Οι φορολογούμενοι που έχουν αδήλωτα ποσά είτε βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, είτε είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα είτε είναι μετρητά σε θυρίδες και στρώματα θα μπορούν σύντομα να νομιμοποιηθούν έναντι της καταβολής κατ΄αποκοπήν φόρου. Στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών η ρύθμιση αποκαλείται ως «δυνατότητα οικιοθελούς συμμόρφωσης» που θα δοθεί στους φορολογούμενους. Η ρύθμιση θα συνδυαστεί και με πίεση στους φορολογούμενους που έχουν αδήλωτο χρήμα με δημοσιοποίηση κινήσεων όπως είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και κατασχέσεων από φορολογούμενους με μαύρο χρήμα στους οποίους έχει ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος.
Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου, ως ύστατη λύση, είναι η επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς «επί του πλούτου» με βάση το σύνολο της αξίας της περιουσίας και του εισοδήματος κάθε φορολογούμενο. Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς και θα επιβληθεί αυτός ο φόρος.
Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση εσόδων γίνεται σε μια οικονομία που δείχνει έντονα σημάδια στασιμότητας, όπως είναι το πάγωμα των επενδύσεων και η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Κατά συνέπεια οι προσπάθειες για περισσότερα έσοδα είναι, εξ ορισμού, δύσκολο να αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα