Μετωπική σύγκρουση Βερολίνου - Αθήνας για τη δήλωση Σόιμπλε εναντίον Βαρουφάκη
Διαμετρικά αντίθετα οι δύο απόψεις - Ερίζουν για το περιεχόμενο της ελληνικής διαμαρτυρίας
Πολύς θόρυβος για το τίποτα. Ο σάλος που ξέσπασε στα ελληνικά κυρίως μέσα ενημέρωσης για μια δήθεν προσβλητική δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εναντίον του Γιάννη Βαρουφάκη οφειλόταν σε μεταφραστικό λάθος: Όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, ο γερμανός υπουργός δεν χαρακτήρισε τον έλληνα ομόλογό του «ανόητα αφελή», αλλά «ξαφνικά αφελή» - θέλοντας με αυτό να εκφράσει απορία, όχι απαξίωση.
Τέλος καλό, όλα καλά; Όχι ακριβώς. Οι απόψεις της Αθήνας και του Βερολίνου είναι περίπου διαμετρικά αντίθετες σχετικά με το περιεχόμενο της «επίσημης διαμαρτυρίας» που έκανε το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο Πάνος Καλογερόπουλος.
Η demarche, όπως χαρακτηρίζεται στη διπλωματική γλώσσα τέτοιο διάβημα, δεν είχε καμιά σχέση με την επίμαχη δήλωση, διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών Κώστας Κούτρας. Η υπηρεσία του, προσθέτει, γνώριζε εξαρχής τη διατύπωση της δήλωσης του κ.Σόιμπλε - γι αυτό και δεν την έκανε θέμα. «Δεν θα μπορούσαμε να διαμαρτυρηθούμε για έναν χαρακτηρισμό που δεν έγινε» λέει. Από την άλλη όμως, τονίζει, «δεν είναι ωραίο, ένας ανώτατος αξιωματούχος μιας φίλης χώρας να αμφισβητεί με ειρωνικό τρόπο την πολιτική του έλληνα υπουργού». Η διαμαρτυρία στρεφόταν λοιπόν εναντίον του γενικότερου απαξιωτικού τρόπου που εκφράζεται ο κ.Σόιμπλε για τον κ.Βαρουφάκη, που αποβλέπει προφανώς στην αποδόμηση του τελευταίου. «Προς το σκοπό αυτό, ο έλληνας πρέσβης ανάφερε πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα» προσθέτει.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών λέει σχεδόν το αντίθετο. Σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρεται το εξής: «Ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο επισκέφθηκε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο εξωτερικών για να παρουσιάσει ένα μια επίσημη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης λόγω μιας δήλωσης του ομοσπονδιακού υπουργού οικονομικών».
«Αυτό ήταν όλο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση» λέει εκπρόσωπος του ίδιου υπουργείου. «Η διαμαρτυρία επικεντρώθηκε σε αυτό το θέμα».
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, που ήταν και το άμεσα θιγόμενο στην υπόθεση, βεβαίωσε πάντως, ότι υπάρχει «πολύ καλό κλίμα» μεταξύ των δυο υπουργών. Αυτό φάνηκε και στις δυο προσωπικές συναντήσεις τους, που κράτησαν κάθε φορά πολλή ώρα – η πρώτη στις αρχές Φεβρουαρίου στο Βερολίνο, η δεύτερη την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της σύσκεψης του Eurogroup.
O γερμανός υπουργός, σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράστηκε την Τετάρτη εγκωμιαστικά στους συνεργάτες του στο Βερολίνο για το πρόσωπο του κ.Βαρουφάκη, παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Ο κ.Σόιμπλε, πρόσθεσε, πήρε «στωικά» την είδηση για τη δήθεν προσβλητική δήλωσή του κατά του έλληνα υπουργού και θεωρεί ενδιάμεσα, ύστερα από τη διόρθωση της είδησης, το θέμα λήξαν.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πολιτική εκεχειρία. Το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, το «μέτωπο σύγκρουσης» μεταξύ των δυο πλευρών διευρύνεται συνεχώς: Στη διένεξη για το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας και στην αξίωση της Αθήνας για επανορθώσεις από την εποχή της Κατοχής, προστέθηκε τώρα και το «προσφυγικό». Ο γερμανός υπουργός εσωτερικών Τόμας ντε Μαιζιέρε δήλωσε την Πέμπτη, ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από την Αθήνα σχετικά τη δήλωση του Πάνου Καμμένου περί αποστολής προσφύγων από την Ελλάδα στο Βερολίνο.
Άλλοι κύκλοι, σύμφωνα με την «Süddeutsche Zeitung», χαρακτήριζαν αξιοπρόσεκτο το γεγονός, ότι οι φραστικές επιθέσεις των Ελλήνων στρέφονται σε πρώτη γραμμή εναντίον της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Αυτοί είναι όμως ακριβώς οι εταίροι, που χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλο για να εμποδίσουν την χρεοκοπία» έλεγαν. Αν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης θέλουν να καταστρέψουν και το τελευταίο υπόλοιπο κατανόησης που υπάρχει γι αυτούς στο γερμανικό κοινοβούλιο, τότε πρέπει να συνεχίσουν την ίδια τακτική».
Παράλληλα κλιμακώνεται και η επίθεση των γερμανικών μέσων ενημέρωσης κατά της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η on line έκδοση του περιοδικού „Spiegel» έβγαζε σήμερα σχεδόν κάθε τετράωρο ένα καινούριο «πρώτο» θέμα που αφορούσε στην ελληνική κυβέρνηση.
Η συνταγή γι αυτό: Κάθε μέτρο της τελευταίας παρουσιαζόταν είτε ως «παρασπονδία» έναντι των δανειστών, είτε ως επιζήμιο για την ελληνική οικονομία. Η πιο πρόσφατη αφορμή γι αυτό ήταν η επανεξέταση των συμβάσεων της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσεται στις ιδιωτικοποιήσεις» ήταν ο τίτλος σχετικού άρθρου, στο οποίο καταδικάζεται επιπλέον κάθε φραγμός της νέας κυβέρνησης σε ιδιωτικά επιχειρηματικά σχέδια, που θεωρεί αντιοικονομικά και αντιπεριβαλλοντικά.
Επόμενο έτσι, τα δυο μαζί, οι αιτιάσεις των γερμανών πολιτικών και τα αρνητικά σχόλια πολλών μέσων ενημέρωσης, να δημιουργούν ένα κοκτέιλ ψύχωσης στη γερμανική πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό γι αυτό είναι και ο τίτλος «Φοβερό κραχ μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου» της «Süddeutsche Zeitung» στο παραπάνω άρθρο.
Και τίποτα δεν δείχνει, ότι το κραχ θα σταματήσει τις επόμενες ημέρες. Πιθανόν μάλλον να γίνει ακόμη φοβερότερο.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα