Μικρό τελικά το... καλάθι των διαθεσίμων των Ταμείων
Η αναφορά του κ. Ρωμανιά περί εσκεμμένης παράλειψης της περιουσίας στις αναλογιστικές μελέτες των Ταμείων συνεχίζει να προκαλεί πολιτικές κόντρες και έριδες. Στην επιστολή της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που αποκάλυψε η «Κ», ξεκαθαρίζεται ότι η μεθοδολογία είναι κοινή για όλες τις χώρες της Ε.Ε. καθώς την καθορίζει η ομάδα εργασίας για τη γήρανση του πληθυσμού, του ECOFIN (Ageing Working Group).
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, οι προβολές που περιλαμβάνονται στις εν λόγω μελέτες γίνονται σύμφωνα με την κοινή μεθοδολογία, με πληθυσμιακές και μακροοικονομικές προϋποθέσεις που παρέχονται στην Ελλάδα -όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες- από το AWG.
Στο μεταξύ, άνθρακες αποδεικνύεται ο... θησαυρός των Ταμείων, καθώς οι κινητές αξίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αποτιμώνται σε μόλις 15,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόλις 3 δισ. ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα.
Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης έχουν μπει τα 2,4 δισ. ευρώ που βρίσκονται τοποθετημένα σε καταθετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ ανάσες ρευστότητας αναμένεται να δώσουν και τα 600 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 3,7 δισ. ευρώ του ασφαλιστικού κουμπαρά ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Παρά το σκηνικό ανατροπών και τη δημιουργία εντυπώσεων που επιδιώκεται τις τελευταίες ημέρες, με αιχμή την περιουσία των Ταμείων, η πραγματική εικόνα είναι άκρως απογοητευτική και ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί εδώ και χρόνια. Επί σειρά ετών το κράτος χρησιμοποίησε συστηματικά τα αποθεματικά του συστήματος, για σκοπούς άλλους από κοινωνικοασφαλιστικούς, καθιστώντας τα Ταμεία «δανειστές» και μόνο του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας να τα θωρακίσει με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους. Αποτέλεσμα, η περιουσία να απομειώνεται και να μην επαρκεί για την εξασφάλιση συντάξεων και παροχών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται σήμερα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που με δηλώσεις σαν αυτές του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιά, «αποκαλύπτει» αφενός ότι δεν υπάρχουν αποθεματικά («τα ομόλογα των Ταμείων κουρεύτηκαν κατά 75% με το PSI»), αφετέρου ότι οι αποδόσεις των αποθεματικών δεν υπολογίστηκαν στις αναλογιστικές μελέτες... Η δήλωση του γενικού γραμματέα ότι το τελικό «κούρεμα» των ομολόγων ήταν της τάξης του 75%, αφορά προφανώς την αποτίμηση των ομολόγων στις τρέχουσες τιμές της περιόδου, δημιούργησε όμως ένα ακόμη «θολό» σημείο στο σκηνικό.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Κ», σε κινητές αξίες είναι τοποθετημένα 15,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, 2,4 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ρευστά διαθέσιμα και έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, προκειμένου να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μετατραπούν σε ρέπος, ώστε να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ρευστότητα του Δημοσίου. Η τροπολογία με την οποία το Δημόσιο θα επιδιώξει να πείσει τις διοικήσεις των Ταμείων να συναινέσουν στη μεταφορά μέρους των διαθεσίμων στην ΤτΕ κατατέθηκε τελικά χθες, στη Βουλή. Δεν έγινε όμως δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους κοινωνικούς εταίρους που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων, καθώς η αξίωση αποζημίωσης από το Δημόσιο δεν τους διασφαλίζει από πιθανές απώλειες εσόδων.
Περίπου 5,3 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, ενώ άλλα 2,6 δισ. ευρώ είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα εκτός Κοινού Κεφαλαίου και 1,5 δισ. ευρώ σε μετοχές. Στο σύνολο της περιουσίας πρέπει να προστεθούν τα 3,7 δισ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ. Από αυτά, τα 3,1 δισ. ευρώ βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο, ενώ 600 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς διαχείρισης της ΤτΕ και αποτελούν το «μαξιλάρι ασφάλειας» που χρηματοδοτεί έκτακτες ανάγκες κύριων και επικουρικών ταμείων. Υπάρχει βέβαια και η κυριολεκτικά ακίνητη... ακίνητη περιουσία των Ταμείων, που σε αντικειμενικές αξίες αποτιμάται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.
ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Έντυπη
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα