Κρείττον το σιγάν, κύριε Πρόεδρε - Του Γιώργου Καρελιά
photo: Menelaos Myrillas / SOOC
Τι θέλει και σκαλίζει το παρελθόν ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Τι θέλει και κάνει θεωρητικές αναλύσεις για την Ευρώπη που «δεν φτιάχτηκε για να υπάρχουν χώρες μέσα σε Μνημόνια»; (εδώ οι πρώτες δηλώσεις του).
Θα ήταν καλύτερα, πρωτίστως για τον ίδιο, να αποφεύγει τέτοιες ατραπούς. Για πέντε λόγους:
1. Στο Μνημόνιο δεν μας έβαλε η ευρωζώνη. Εμείς το ζητήσαμε, όταν ξεμείναμε από δανεικά.
2. Η χώρα ξέμεινε από δανεικά, επειδή οι κυβερνήσεις της τίναξαν τα ταμεία στον αέρα. Βασικός πρωταγωνιστής σ' αυτό το θεάρεστο έργο ήταν μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος από το 2004 ως το 2009.
3. Η χώρα ξέμεινε από δανεικά -οι διεθνείς αγορές έκλεισαν- όταν αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμμά της δεν ήταν 6%, όπως έλεγε εκείνη η κυβέρνηση, αλλά 15% (εδώ η διδακτική ιστορία).
4. Ο ίδιος (ο σημερινός Πρόεδρος), ο οποίος κατακεραυνώνει σήμερα τα Μνημόνια, τα ψήφισε, ως βουλευτής που στήριξε και άλλες κυβερνήσεις από το 2011 ως το 2014.
5. Με ευχές («να βγουν όλες οι χώρες από τα Μνημόνια») δεν λύνονται τα προβλήματα. Αλλιώς θα αναθέταμε τα κρατικά αξιώματα στους παπάδες.
Επειδή σήμερα κατέχει μια θέση «υπεράνω», δεν σημαίνει ότι όλα τα παρελθόντα διαγράφονται. Ας μην τα σκαλίζει, λοιπόν, ως κάποιος ουδέτερος τρίτος. Έχει και αυτός ευθύνες για τα τρία κακά της μοίρας μας και καμία πολιτικάντικη «ανάλυση» δεν μπορεί να τις σκεπάσει.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα