Η ιρλανδική ανάκαμψη πρότυπο για την Ελλάδα
Η αφοσίωση της Ιρλανδίας στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σύμφωνα με αναλυτές.
Τα στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Κεντρικό Στατιστικό Γραφείο έδειξαν πως η οικονομία της Ιρλανδίας είχε αύξηση 4,8% το 2014, ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση προβλέπει συνέχιση της ανάπτυξης με 3,5% για το 2015, σε αντίθεση με το 2013 όταν η οικονομία επεκτάθηκε μόλις κατά 0,2%.
Η Ιρλανδία επηρεάστηκε σημαντικά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και παρέλαβε διάσωση ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Νοέμβριο του 2010.
Ο James Warren, οικονομολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο, λέει πως η χώρα έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο πειθαρχίας στην πραγματοποίηση των μέτρων λιτότητας.
«Η Ιρλανδία αφοσιώθηκε από πολύ νωρίς στα δημοσιονομικά σχέδια και ενώ αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μια αδύναμη ανάπτυξη εκείνη τη στιγμή, από την άλλη πλευρά απομάκρυναν την αβεβαιότητα. Καθώς παρέμειναν πιστοί στα σχέδιά τους, οι επενδύσεις μπόρεσαν να επιστρέψουν και η μηχανή της οικονομίας ξαναμπήκε σε λειτουργία» λέει ο Warren.
«Πιστεύω πως η κατάσταση της Ελλάδας ήταν πολύ χειρότερη από της Ιρλανδίας. Και οι δύο βρίσκοντας σε άσχημη θέση, αλλά για την Ιρλανδία υπήρχε φως… στην άκρη του τούνελ, ενώ δεν πιστεύω πως η Ελλάδα έχει ακόμη κάτι τέτοιο.»
Λέει πως ενώ η κατάσταση της Ελλάδας είναι επί της ουσίας διαφορετική από τις Ιρλανδίας, η Αθήνα θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη βεβαιότητα και τη σταθερότητα που θα έφερνε η πραγματοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν επιβραδυνθεί λόγω των καθυστερήσεων και της φαινομενικής απουσίας δέσμευσης από την πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κέρδισε τη συμπάθεια του κόσμου με την εντολή του κατά της λιτότητας.
«Η συνεχής μετακύλιση της επέκτασης του χρέους δε βοηθά την Ελλάδα. Με όλα αυτά που συμβαίνουν, θα δούμε τις επενδύσεις να φεύγουν από την Ελλάδα και αυτό δε θα βοηθήσει καθόλου την ανάπτυξη» λέει ο Warren.
Ο Dr Stephen Kinsella, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Limerick στη δυτική Ιρλανδία πιστεύει πως η ανάκαμψη εξαρτάται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες κάποιων από τους εμπορικούς εταίρους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Ιρλανδία είναι τυχερή που λόγω της βιομηχανικής δομής της έχει έναν υψηλό ποσοστό εξαγωγών ως μερίδιο του ΑΕΠ, και με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ περισσότερο ανοικτή στις διεθνείς οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ασίας. Όταν αναπτύσσονται αυτές, αναπτυσσόμαστε και εμείς», λέει ο Kinsella.
«Μπορεί η Ελλάδα να το αναπαράγει αυτό; Όχι. Μπορεί η Πορτογαλία; Όχι. Δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν με τον ίδιο τρόπο και να βγουν από την κρίση.»
Τονίζει επίσης πως η ανάκαμψη δεν είναι απλά μία στατιστική ανωμαλία, αλλά γίνεται αισθητή από τα νοικοκυριά και από τους καταναλωτές. «Είναι μία πραγματική, γνήσια ανάπτυξη. Είναι πολύ μικρή, αλλά μπορούμε να την αισθανθούμε σε πράγματα όπως οι κρατήσεις σε εστιατόρια και το μέγεθος της κίνησης στους δρόμους» υποστηρίζει.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντας ομόλογα από τράπεζες της ευρωζώνης με σκοπό να απελευθερώσει κεφάλαια και να προωθήσει τις επενδύσεις. Το πρόγραμμα αυτό πιθανώς να συμβάλει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας φέτος, λέει η Sarah Maxwell, οικονομολόγος και ειδικός επί των ιρλανδικών θεμάτων στην Oxford Economics.
«Η Ιρλανδία είναι σε πολύ καλή θέση για να επωφεληθεί από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες αυτή τη χρονιά. Ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να είναι χαμηλότερη από το 4,8% που είδαμε το 2014, είναι πιθανό να είναι ευρύτερη. Η ποσοτική χαλάρωση αναμένεται να δώσει μια πολυαναμενόμενη ώθηση σε ολόκληρο τον εξαγωγικό τομέα της Ιρλανδίας, και η ισχνή κατανάλωση θα πρέπει επιτέλους να κινητοποιηθεί από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και από τις βελτιωμένες συνθήκες στην αγορά εργασίας» λέει η Maxwell.
Ωστόσο, η Maxwell λέει πως οι αριθμοί για το 2014 έχουν μετακινηθεί, καθώς συμπεριλαμβάνουν τις παραγωγές εξωτερικής ανάθεσης στις στατιστικές του ιρλανδικού εμπορίου. Στην αναφορά του Νοεμβρίου του 2014, το Ιρλανδικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υπολόγιζε πως αυτές οι δραστηριότητες ανέρχονται στο 43% της αύξησης του ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα