Νεκρός βρέθηκε ο Σήφης ο κροκόδειλος
Νεκρός εντοπίστηκε ο Σήφης ο κροκόδειλος, το διάσημο ερπετό που ζούσε στην τεχνητή λίμνη του Φράγματος των Ποταμών στο Αμάρι.
Ο Σήφης που εντοπίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι από δύο πυροσβέστες που εκτελούσαν περιπολίες για την πρόληψη πυρκαγιών στην περιοχή, οι οποίοι τον είδαν να κινείται στην ξηρά και κατόπιν να βουτάει στη λίμνη του φράγματος, εθεάθη για τελευταία φορά ζωντανός στις 14 Φεβρουαρίου, όταν ομάδα κτηνιάτρων επισκέφθηκε το σημείο προκειμένου να γίνει ακόμα μια προσπάθεια για την παγίδευσή του.
«Από τότε δεν τον ξαναείδε κανείς» είπε ο διευθυντής της διαχείρισης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, «μέχρι χθες το απόγευμα που με ειδοποίησαν ότι τον είδαν να επιπλέει στη λίμνη νεκρός».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερπετό ήταν νεκρό περίπου 15 μέρες, καθώς εντοπίστηκαν αλλοιώσεις στο σώμα του. Ο κ. Μαμαγκάκης αφού τόνισε ότι εξετάστηκε και δε βρέθηκαν ίχνη χτυπήματος, τόνισε ότι η πιθανότερη αιτία θανάτου του είναι το ψύχος, στο οποίο και προφανώς δεν άντεξε.
«Εκείνο που θα κάνουμε τώρα», είπε, «είναι να εξετάσουμε αν ο κροκόδειλος είναι τσιπαρισμένος», αν δηλαδή του έχει τοποθετηθεί το ειδικό τσιπ, πράγμα που θα δείξει αν είχε εισαχθεί νόμιμα στη χώρα μας.
Ωστόσο, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες που έγιναν για να παγιδευτεί και να μεταφερθεί σε ασφαλές περιβάλλον αυτό δεν επετεύχθη.
«Πάνω από 10 φορές έγιναν προσπάθειες για να τον πιάσουμε. Θεωρώ ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε προκειμένου να προστατεύσουμε το ερπετό» τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης και πρόσθεσε, «φέραμε δύο φορές τον κορυφαίο γητευτή κροκοδείλων Ολιβιέ Μπερά, που λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν κατάφερε να τον παγιδεύσει».
Στο Φράγμα των Ποταμών βρέθηκαν στελέχη της επιτροπής από τον ΟΑΚ, το Δασαρχείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας καθώς και ο ερπετολόγος Πέτρος Λυμπεράκης. Επιτόπου οργανώθηκε επιχείρηση για την ανάσυρση και τη μεταφορά του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα