Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ο δρόμος προς την δραχμή…

Αρχική | Οικονομία | Ο δρόμος προς την δραχμή…

Η Ελλάδα προετοιμάζει ένα δραστικό σχέδιο εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας και παρουσίασης ενός παράλληλου νομίσματος για καλύψει τους λογαριασμούς της σε περίπτωση που η ευρωζώνη δεν κάνει βήματα για να εκτονώσει την αναβράζουσα κρίση και να μετριάσει τις απαιτήσεις της.

Πηγές κοντά στο κυβερνητικό κόμμα είπαν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει ανοιχτές τις δημόσιες υπηρεσίες και να πληρώσει τις συντάξεις, ενώ οι πόροι της μειώνονται δραματικά. Μπορεί να εξαναγκαστεί να κάνει ένα άνευ προηγουμένου βήμα, χάνοντας τη δόση που έχει να πληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την επόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα δεν έχει πλέον αρκετά χρήματα για να πληρώσει τα 458 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και ταυτόχρονα να καλύψει τις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων στις 14 Απριλίου, εκτός και αν η ευρωζώνη συμφωνήσει να απελευθερώσει το επόμενο κομμάτι από την προσωρινή συμφωνία διάσωσης εγκαίρως.

«Είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση. Εάν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ και τη στάση πληρωμών προς τον λαό μας, η επιλογή μας θα είναι προφανής» είπε ανώτερος αξιωματούχος.

«Μπορεί να χρειαστεί να μπούμε σε μια διαδικασία σιωπηλής καθυστέρησης με το ΔΝΤ. Αυτό θα προκαλέσει παραλήρημα στις αγορές και σημαίνει πως ο χρόνος θα αρχίσει να μειώνεται γρηγορότερα» ανέφερε η πηγή.

Η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να περιορίσει τη διαμάχη της στους πιστωτές της ΕΕ όμως η πρώτη πληρωμή που πρέπει να κάνει είναι προς το ΔΝΤ. Παρ’ ότι το κόμμα δε θέλει να προκαλέσει μία επίσημη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, βλέπει όλο και περισσότερο το πέρασμα σε καθυστερήσεις πληρωμής ως μία απαραίτητη κλιμάκωση στη σύγκρουσή της στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

Η άποψη στην Αθήνα είναι πως οι δυνάμεις των πιστωτών στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί πως το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και πως θα πρέπει να προβούν σε πραγματικές παραχωρήσεις εάν θέλουν να αποτρέψουν μία καταστροφική διάσπαση της νομισματικής ένωσης, ένα αποτέλεσμα που έχουν απορρίψει επανειλημμένως.

«Θέλουν να μας υποβάλουν στη τελετουργία της ταπείνωσης και να μας εξαναγκάσουν σε απομόνωση. Προσπαθούν να μας βάλουν σε μία θέση όπου θα πρέπει είτε να μην πληρώσουμε τον λαό μας είτε να υπογράψουμε μία συμφωνία πολιτικά τοξική για μας. Εάν αυτός είναι ο στόχος τους, θα πρέπει να τον πετύχουν χωρίς εμάς» είπε η πηγή.

Η καθυστέρηση των πληρωμών προς το ΔΝΤ – ακόμη και για λίγες ημέρες – είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη στρατηγική. Καμία αναπτυγμένη χώρα δεν έχει ποτέ αποτύχει να πληρώσει τον θεσμό του Bretton Woods. Ενώ θα υπήρχε μια περίοδος χάριτος έξι εβδομάδων πριν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανακήρυττε την τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδας, η διαδικασία θα έβγαινε εκτός ελέγχου σε διάφορα στάδια.

Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως έχουν πλήρη επίγνωση πως μία σκληρή γραμμή με τους πιστωτές έχει τον κίνδυνο να ξεκινήσει μία ανεμπόδιστη αλυσίδα αντιδράσεων. Επιμένουν πως είναι πρόθυμοι να περιμένουν το χειρότερο αντί να αθετήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό. Ένα σχέδιο έκτακτης οπισθοχώρησης βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη.

«Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις εθνικοποιήσουμε, και μετά θα εκδώσουμε υποσχέσεις πληρωμής αν χρειαστεί, και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δε θα κάνουμε είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της ΕΕ» είπε η πηγή. Είναι πλήρως κατανοητό στην Αθήνα πως μία τέτοια ενέργεια θα ισοδυναμούσε με επιστροφή στη δραχμή, παρ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να πετύχει φιλική συμφωνία εντός της ΟΝΕ.

Οι πιστωτές στην ευρωζώνη μπορεί να είναι πρόθυμοι να απελευθερώσουν αρκετά χρήματα για να καλυφθούν οι κρατικές ανάγκες της Ελλάδας στις 14 Απριλίου, αλλά μόνον εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώσει πρώτα το ΔΝΤ. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη έχει ήδη καταρρεύσει σε έναν βαθμό που βασικοί υπουργοί της Ελλάδας δεν πιστεύουν πλέον τις διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες, φοβούμενοι πως μπορεί να οδηγούνται σε παγίδα. Η ατμόσφαιρα έχει γίνει τοξική.

«Θέλουν να επιβάλουμε ελέγχους διακίνησης κεφαλαίων και να προκαλέσουμε πιστωτική κρίση, μέχρι η κυβέρνηση να γίνει τόσο αντιπαθής ώστε να πέσει» είπε ένας αξιωματούχος.

«Θέλουν να μας κάνουν παράδειγμα, να δείξουν πως καμία κυβέρνηση στην ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να έχει τη δική της άποψη. Δεν πιστεύουν πως θα φύγουμε, ή πως ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει, και κάνουν λάθος και στα δύο αυτά» είπε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ελπίζει πως η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μπορεί να εκτονώσει την κρίση, βλέποντάς τη ως «πραγματική σύμμαχο», αλλά φοβάται πως θα έρθει αντιμέτωπη με ένα τετελεσμένο γεγονός έξω και από τον δικό της έλεγχο.

Η Τράπεζα της Αμερικής προειδοποίησε πως «θα μπορούσε να ξετυλιχτεί μία κρίσιμη ακολουθία γεγονότων» μόλις η Ελλάδα χάσει τη δόση προς το ΔΝΤ. Θα μπορούσε να προκαλέσει μία παράλληλη χρεοκοπία προς το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (ΕΤΧΣ) υπό την νομική κύρια συμφωνία, και μπορεί να εξανάγκαζε το ΕΤΧΣ να ακυρώσει τα δανειακά πακέτα του και να απαιτήσει άμεση αποπληρωμή. Αυτή η εξέλιξη με τη σειρά της θα προκαλούσε χρεοκοπία στα ομόλογα του ελληνικού κράτους που εκδόθηκαν υπό τη συμφωνία της διάσωσης.

Η κατάσταση είναι τώρα κρίσιμη. Ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να καλύψει την προθεσμία του Απριλίου, χρωστάει στο ΔΝΤ άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ την 1η Μαΐου και άλλα 763 εκατομμύρια στις 12 Μαΐου. Ένας έλληνας αξιωματούχος είπε σε τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης στους ομολόγους του στην ΟΝΕ πως η χώρα έχει ξεμείνει από χρήματα. «Δεν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε μετά τις 9 Απριλίου» φέρεται να είπε.

Το δράμα προκύπτει ύστερα από την άρνηση των πιστωτών να επικυρώσουν την τελευταία αίτηση της Αθήνας για να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση, επικαλούμενοι ενστάσεις στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει τις δυνάμεις των συνδικάτων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τις συντάξεις στις ομάδες χαμηλού εισοδήματος.

Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να επιμένουν σε πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, παρ’ ότι έλαβαν μία 26σέλιδη λίστα μεταρρυθμίσεων την Τετάρτη. Η Αθήνα ελπίζει να συγκεντρώσει 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015, πατάσσοντας το λαθρεμπόριο καυσίμων και τη φοροδιαφυγή, τοποθετώντας νέους φόρους σε προϊόντα πολυτέλειας, και μεταρρυθμίζοντας τις δημόσιες προμήθειες. Υπολογίζει ανάγκες χρηματοδότησης στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ για την ερχόμενη χρονιά, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν αναπόφευκτα νέες εντάσεις το καλοκαίρι, ακόμη και αν υπάρχει συμφωνία για προσωρινή χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε την Ελλάδα πως έχει μία ηθική υποχρέωση προς τα άλλα κράτη, περιγράφοντας τις απαιτήσεις για περισσότερα χρήματα ως «τελείως ανεπίτρεπτες».

«Θα πρέπει να θυμόμαστε πως υπάρχουν φτωχότερες χώρες που δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα, συνεπώς η πρόταση περικοπής του χρέους της θα λάμβανε ένα βέβαιο όχι από τους εταίρους της» είπε.

Σοφοκλέους 10





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Χατζηδάκης: Τα μέτρα για τράπεζες, ενστόλους και συνταξιούχους – Πότε τίθενται σε ισχύ

16 Δεκεμβρίου 2024, 13:29
6' 0" χρόνος ανάγνωσης     Κατάργηση προμηθειών για πληρωμές λογαριασμών, δραστική μείωση έως και 80% των ...

Επιθεώρηση Εργασίας: Ποιες είναι οι εργοδοτικές υποχρεώσεις ενόψει Χριστουγέννων

03 Δεκεμβρίου 2024, 14:46
Τις βασικές και άμεσες υποχρεώσεις των εργοδοτών, ενόψει Χριστουγέννων, υπενθυμίζει η Επιθεώρηση Εργασίας.   Φωτό: Pixabay.com Όπως ...

HSBC: Η Ελλάδα στα μεγαλύτερα success stories της Ευρώπης

03 Δεκεμβρίου 2024, 12:43
 HSBC: Η περιφέρεια "πετάει" ενώ οι "γίγαντες" γονατίζουν   Φωτό: Pixabay.com  Της Ελευθερίας Κούρταλη Σε μία Ευρώπη όπου ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
1.00