Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρηματικό κόσμο
Καμπανάκι κινδύνου για την οικονομική ασφυξία κρούει η αγορά, εκπέμποντας μήνυμα για άμεση συμφωνία με τους εταίρους. Η εκκρεμότητα οριστικής συμφωνίας με τους πιστωτές και η δραματική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών έχουν επιφέρει τον περιορισμό πίστωσης προμηθευτών του εξωτερικού προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις.
Η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και όλοι οι οικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν το πλήγμα που έχει υποστεί η χώρα εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Η ανεργία αυξάνεται, καθώς κάθε μέρα που περνά κλείνουν επιχειρήσεις εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Οι εξαγωγές επιδεινώνονται συνεχώς, η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε διαρκή κάθοδο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφει βουτιά εξαιτίας της ανησυχίας των πολιτών για το μέλλον και της έλλειψης εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας.
ΣΒΒΕ: «Σε αδιέξοδο η μεταποιητική δραστηριότητα»
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) τονίζει ότι η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πτώση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Βιομηχανίας κατά 9,8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, δυστυχώς, επιβεβαιώνει τις πρόσφατες αρνητικές προβλέψεις του και αποτελεί συνέπεια της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της απόλυτης αδυναμίας της κυβέρνησης να δημιουργήσει προσδοκίες ελπίδας για τον μέλλον της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, η πτώση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία αποδεικνύει, πλέον, τεκμηριωμένα ότι το ΑΕΠ διαρκώς συρρικνώνεται, η ύφεση βαθαίνει και η απώλεια βιώσιμων θέσεων εργασίας διευρύνεται καθημερινά.
Όπως σημειώνει, η απραξία των τελευταίων τεσσάρων μηνών, οι γενικόλογες και συγχρόνως αντιφατικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και οι άκρως αρνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διακηρυχθείσα παραγωγική ανασυγκρότηση, όπως η επιβολή φόρου 26% στις συνήθεις συναλλαγές με τις βαλκανικές χώρες, αποτελούν μερικούς μόνον από τους λόγους που συνηγορούν και ερμηνεύουν τα αδιέξοδα της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ καλεί την κυβέρνηση να μείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και στην παραμονή της στη ζώνη του ευρώ, ενώ κάνει έκκληση οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί ότι θα συνεχιστεί εντονότερα η αβεβαιότητα στην αγορά, η οποία συνεπάγεται λουκέτα για την περιφερειακή βιομηχανία, νέα αύξηση της ανεργίας και σίγουρα κοινωνική αναταραχή.
ΒΕΘ: «Σε ιδιότυπη ομηρία ο ιδιωτικός τομέας»
Σε ιδιότυπη ομηρία εξαιτίας της αργής κυβερνητικής διαπραγματευτικής προσπάθειας, η οποία δείχνει να έχει βαλτώσει, βρίσκεται ο ιδιωτικός τομέας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
«Η οικονομική ασφυξία διογκώνεται, η ρευστότητα των επιχειρήσεων, κατά συνέπεια, είναι ανύπαρκτη, οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς προδιαγράφονται δυσοίωνες, το ψυχολογικό κλίμα γίνεται καθημερινά ολοένα και δυσμενέστερο –το οποίο επιτείνει και η πολυφωνία εκ μέρους των εκπροσώπων της κυβέρνησης–, η αξιοπιστία της χώρας έχει εξανεμιστεί, οι μέχρι σήμερα προσπάθειες μοιάζουν πλέον να έχουν περάσει στην Ιστορία, χωρίς όμως αντίκρισμα. Η ελληνική οικονομία υποχρεώνεται στον δρόμο της αποεπένδυσης την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη για επενδύσεις περισσότερο παρά ποτέ, ενώ η χώρα παραπαίει» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η αρνητική κατάσταση που επικρατεί για τη χώρα διογκώνεται εξαιτίας και της καταστροφολογίας που αναπτύσσεται από διάφορα κέντρα, εντός και εκτός της χώρας.
«Το κλίμα ρήξης με τους εταίρους δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία και στην οικονομία, που βρίσκεται στο ναδίρ. Είναι κατανοητό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγματευτική προσπάθεια, ωστόσο η μεγάλη καθυστέρηση που διαπιστώνεται για το όποιο αποτέλεσμα αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι αδιανόητο οι ίδιοι υπουργοί το πρωί να λένε άλλα και το βράδυ άλλα. Το μόνο που κατορθώνουν είναι να οδηγούν τους πολίτες αυτής της χώρας στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Αγορά και πολίτες έχουν ανάγκη να μπει ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα, στις αλλεπάλληλες δηλώσεις για δημοψηφίσματα, στα σενάρια χρεοκοπίας, διπλού νομίσματος, capital control» σημειώνει o πρόεδρος του ΒΕΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «η ικανοποίηση των κυβερνώντων δεν θα πρέπει να εξαντλείται στη συνεπή καταβολή μισθών και συντάξεων, που είναι ούτως ή άλλως υποχρέωση της πολιτείας».
«Το οικονομικό επιτελείο δεν θα πρέπει να λησμονεί και τις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε μέγγενη εξαιτίας της στάσης αναμονής, που αποτελεί απόρροια της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης, η οποία συχνά φαίνεται να χάνεται στη μετάφραση, αλλά και της ιδιότυπης στάσης πληρωμών που έχει επιβάλει το Δημόσιο στην εξόφληση υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει.
«Στραγγαλίζοντας τον επιχειρηματικό κόσμο, υποχρεώνοντάς τον σε άτυπη ομηρία ελέω διαπραγμάτευσης, οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία θα είναι καταστρεπτικές» συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες της προκειμένου να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
«Απαιτείται άμεσα μια επωφελής συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη εντός και εκτός ελληνικών τειχών» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.
ΕΣΕΕ: «Η αγορά αντέχει έως τον Ιούνιο»
Την ξεκάθαρη εκτίμηση πως η αγορά δεν αντέχει έως τον Ιούνιο διατύπωσε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, ζητώντας μετ’ επιτάσεως να μπει τέλος στην αβεβαιότητα και στα καταστροφολογικά σενάρια.
«Τα 8.500 λουκέτα δεν θα είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί αν παραταθεί η διαπραγμάτευση» αναφέρει και συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μην επιτρέψει να συμβεί αυτό». Υποστηρίζει την ανάγκη επίτευξης επωφελούς συμφωνίας, με αμοιβαίες και ειλικρινείς υποχωρήσεις.
Ραγδαία πτώση της ζήτησης
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ περιγράφει τη ραγδαία πτώση της ζήτησης, που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο με ποσοστό 2,5%, που σήμερα έφτασε να ξεπερνά το 20%. Αναφέρεται σε πτώση των εισαγωγών κατά 16%, των εξαγωγών κατά 13%, στον διαρκή περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης, αλλά και στην επίπτωση από τον αποπληθωρισμό. «Η αξιολόγηση της αγοράς σήμερα είναι -ΑΑΑ. Αδράνεια, Απραξία και οικονομική Ασφυξία» δηλώνει εμφατικά.
Η άμυνα των επιχειρήσεων –η οποία κατά τον ίδιο συνοψίζεται στη νοικοκυρεμένη διαχείριση– δείχνει να εξαντλείται πλέον μετά από πέντε χρόνια ύφεσης στον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης, άρα και των διαθέσιμων αποθεματικών και των επιχειρήσεων.
«Έχει διαλυθεί η συναλλακτική εμπιστοσύνη»
Ο ίδιος τονίζει ότι σε αυτό το περιβάλλον έχει διαλυθεί η συναλλακτική εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του για το τι ζητούν οι ξένοι: Χώρες του Νότου απαιτούν 100% εξόφληση πριν βάλουν μπροστά την παραγωγή και πρακτικά πληρώνουμε δύο μήνες πριν παραλάβουμε. Οι χώρες του Βορρά είναι ελαστικότερες και ζητούν πληρωμή με την παράδοση. Μόνο οι Κινέζοι περιορίζονται στο να ζητούν 30% προκαταβολή...
Πέραν της αποκατάστασης της ομαλότητας στην αγορά και της επιβίωσης των επιχειρήσεων, ο κ. Κορκίδης κρίνει πως χρειάζεται στήριξη των εργαζομένων, δηλώνοντας μάλιστα ότι «ήταν τραγικό λάθος η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα». Δηλώνει πως η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού δεν φοβίζει την ΕΣΕΕ ως εργοδοτική οργάνωση, εκτιμά μάλιστα ότι η σταδιακή αύξηση εντός της προσεχούς διετίας είναι ένα κόστος που μπορεί να αντέξει η αγορά.
«Στα 31,2 δισ. ευρώ, όπου υπολογίζεται η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα, η επιβάρυνση της τάξεως των 361 εκατ. ευρώ δεν είναι δυσβάστακτο ποσό» καταλήγει.
ΕΕΑ: «Να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος»
Την ανάγκη υιοθέτησης από την κυβέρνηση αναπτυξιακών πολιτικών ώστε να επαναλειτουργήσει η οικονομία επισημαίνει για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, καθώς τόσο η κοινωνία όσο και η αγορά έχουν ξεπεράσει πλέον τα όριά τους. Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «με τα λόγια και τις δηλώσεις καλών προθέσεων δεν ξεπεράστηκε ποτέ κανένα πρόβλημα. Απαιτούνται ενέργειες και δράσεις. Ελπίζουμε να το έχει κατανοήσει αυτό η κυβέρνηση και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΕΑ τονίζει ότι μόνο μια γενναία πολιτική τομή με στροφή στην αναθέρμανση της οικονομίας μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.
Ανύπαρκτη η κατανάλωση
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει επίσης τα εξής: «Η αγορά στεγνώνει, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και της αγοράς συνεχώς μειώνεται, η κατανάλωση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, οι φόροι και τα χρέη αυξάνονται, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν και οι επιχειρηματίες βγάζουν κραυγή απόγνωσης: ως πότε αυτή η πολιτική συρρίκνωσης και καταστροφής;
Σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή, που οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους «θεσμούς» θα επηρεάσουν και τις επόμενες γενιές, οφείλουν όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να αφήσουν τις ιδεοληψίες, που πολύ φοβόμαστε ότι συντελούν στο αδιέξοδο όπου έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις και κυρίως να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης της κρίσης. Γιατί, δυστυχώς, ακούμε και διαβάζουμε τόσες αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και θέσεις εντός της κυβέρνησης, που δείχνουν ότι ακόμα δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο».
«Δεν υπάρχει δυνατότητα αναμονής»
Μόνο μια γενναία πολιτική τομή με στροφή στην αναθέρμανση της οικονομίας μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα αναμονής «μεγάλων επενδύσεων», οι οποίες δεν έρχονται σε καμία περίπτωση αν δεν λειτουργήσουν πρώτα αποδοτικά οι μικρές και μεσαίες επενδύσεις. Είναι κανόνας κάθε οικονομίας οι μικρομεσαίες επενδύσεις να αποτελούν τον «δείκτη εμπιστοσύνης» αλλά και προπομπό κάθε μεγάλης επένδυσης. Για να παραμείνουν όμως «ζωντανές» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και, κυρίως, για να δημιουργηθούν και άλλες που σε υγιή βάση και στέρεα θεμέλια θα συμπαρασύρουν προς τα εμπρός το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται ενίσχυση της ρευστότητας και δυνατότητα χρηματοδότησης, προσθέτει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
«Απαιτούνται ενέργειες και δράσεις»
Χρειάζεται εδώ και τώρα η στροφή στην καινοτομία, στην πράσινη οικονομία, στη σύγχρονη επαγγελματική κατάρτιση, στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, στη νέα οργάνωση της εργασίας και φυσικά στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών.
Με τα λόγια και τις δηλώσεις καλών προθέσεων δεν ξεπεράστηκε ποτέ κανένα πρόβλημα. Απαιτούνται ενέργειες και δράσεις. Ελπίζουμε να το έχει κατανοήσει αυτό η κυβέρνηση και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, καταλήγει.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα