Το μπλεγμένο… κουβάρι των αποκρατικοποιήσεων
Χαμένη στις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης βρίσκεται η επενδυτική αγορά, καθώς το τοπίο γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις παραμένει θολό.
Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεση να επανεξετάσει μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των δανειστών, οι οποίοι κάθε φορά που συνομιλούν με στελέχη της κυβέρνησης θέτουν το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Ασάφεια, δημιουργική ή μη έχει προκληθεί για συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν, όπως για παράδειγμα για τη ΔΕΗ, ενώ άλλες ακυρώνονται, όπως ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Ιδιωτικοποιήσεις σε ..αναμονή
Πέραν της επένδυσης στο Ελληνικό, το Υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει και μια σειρά ακόμα ιδιωτικοποιήσεων, επικαλούμενο το δημόσιο συμφέρον, αλλά και το επενδυτικό κλίμα, με φόντο πάντα την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Θυμίζουμε ότι οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και αυτός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχουν πάρει παράταση μέχρι τον Ιούνιο, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπουργού Οικονομικών.
Περιφερειακά αεροδρόμια: η κοινοπραξία Fraport-Slentel για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας θα είναι μια από τις υπό επανεξέταση ιδιωτικοποιήσεις. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η αγορά των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων που αναμένεται για το τρέχον έτος να μετατεθεί για το 2016. Για την 40ετή περίοδο παραχώρησης των αεροδρομίων υπολογίζεται πως το Δημόσιο θα έχει έσοδα περίπου 10 δισ. ευρώ, από τα οποία το εφάπαξ τίμημα, που θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ανέρχεται σε 1,234 δισ. ευρώ.
ΔΕΣΦΑ: η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρία Socar τελεί υπό την έγκριση της Κομισιόν. Το τελικό τίμημα που προσφέρουν οι Αζέροι για το 66% του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, απ’ τα οποία τα 212 εκατ. θα οδηγηθούν στα ΕΛΠΕ που πωλούν το 35% και τα υπόλοιπα στο ελληνικό Δημόσιο που πωλεί το 31%. Η απάντηση της Κομισιόν αναμένεται στο γ’ τρίμηνο του έτους.
ΟΛΠ – ΟΛΘ: μετά από αίτημα της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των λιμανιών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη έλαβαν παράταση μέχρι τον Ιούνιο. Θυμίζουμε ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει μετατεθεί, καθώς προβλεπόταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2014.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: η ίδια παράταση έχει ζητηθεί και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο διαγωνισμός έχει αναβληθεί πολλές φορές, με ενδιαφέρον να δείχνουν εταιρίες ρωσικών, κινεζικών, αλλά και γαλλικών συμφερόντων.
ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ: η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στα δίκτυα ύδρευσης. Μάλιστα, επικαλείται και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
ΔΕΗ: πρόκειται για την αποκρατικοποίηση που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες – ίσως – αντιδράσεις. Η πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» έχουν παγώσει, μια ιδιωτικοποίηση που προέβλεπε ότι θα απορροφούσε το 30% των μονάδων, του προσωπικού και των πελατών της Επιχείρησης, όπως και η πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Οι δικαστικές αποφάσεις
Μείζον θέμα έχει προκύψει με τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες είναι χρονοβόρες και έχουν «παγώσει» συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βάζει σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη του Αστέρα της Βουλιαγμένης, μια επένδυση ύψους 800 εκατ. ευρώ και πλέον αναζητείται νέα πρόταση. Για να προχωρήσει η διαδικασία, οι επενδυτές του Αστέρα θα πρέπει να υποβάλουν ένα τροποποιημένο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων.
Μια άλλη επένδυση που έχει κολλήσει είναι αυτή του Ελληνικού. Η σύμβαση πώλησης υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου να τοποθετούνταν δυο χρόνια αργότερα.
Και σε αυτή την επένδυση δεν έχει υποβληθεί ακόμα το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, αν και είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί στις αρχές του 2015. Οι πολιτικές εξελίξεις όμως, συνετέλεσαν στο να καθυστερήσει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ Νάντια Βαλαβάνη έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αναθεωρηθεί η αξιοποίηση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που έχει αναλάβει η Lamda Development, ωστόσο αυτή η διαδικασία επανεξέτασης θα πραγματοποιηθεί όταν η σύμβαση παραχώρησης θα κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή. Το εφάπαξ τίμημα για το Ελληνικό ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ.
Αποκρατικοποιήσεις για το μέλλον
Εκτός από μια σειρά ακινήτων και εκτάσεων, επισήμως σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχουν αποκρατικοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν μελλοντικά. Μεταξύ άλλων είναι:
*ΔΕΠΑ (ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος το 2012 και έκτοτε δεν επαναπροκηρύχθηκε)
*ΔΕΗ (ασαφές πως θα προχωρήσει)
*ΕΥΔΑΠ (σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν θα πραγματοποιηθεί)
*Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
*ΕΛΠΕ
*Εγνατία Οδός
*ΕΛΤΑ
*Ψηφιακό μέρισμα
Αποκρατικοποιήσεις σε εξέλιξη:
Σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων, (έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αν και σε μερικές περιπτώσεις έχουν παγώσει) βρίσκονται:
*ΤΡΑΙΝΟΣΕ
*Συντήρηση του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ
*Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
*Περιφερειακά αεροδρόμια
*Ολυμπιακά ακίνητα
*ΟΛΠ, ΟΛΘ και 10 περιφερειακά λιμάνια
*Μαρίνες (Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας, Πόρου, Χίου και Πύλου)
*ΕΥΑΘ (σύμφωνα με την κυβέρνηση ακυρώνεται)
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα